szerző:
MLF
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Önmagához képest nagyon rosszul szerepelt a Fidesz a tapolcai időközi választáson. Miközben az egyik választókerületben a Jobbik több voksot kapott, mint tavaly októberben a „rendes” választáson, a kormánypárt elveszítette szavazói felét. A város irányítását egy éve elveszítő Fidesz hallani sem akar a Jobbikkal való együttműködésről, nem szavazza meg a polgármester javaslatait, ami közös nevezőre hozta a városban a Jobbikot és az MSZP-t. A két, egymástól igen messze álló párt lényegében koalícióra lépett Tapolcán.

Bár valósággal letarolta a Jobbik két tapolcai körzetet vasárnap, az időközi választásról szóló sajtóhírekkel ellentétben Vona Gábor pártjának nincs többsége az önkormányzatban. A Jobbik a szavazáskor a fideszes képviselők vagy az egy szem szocialista támogatására szorul. Ha viszont az MSZP-s továbbra is a Jobbikkal szavaz – ahogy eddig is tette –, a Fidesz végleg ellenzékbe szorul Tapolcán.

Az augusztus 30-i választást azért kellett megtartani, mert Rig Lajost tavasszal országgyűlési képviselővé választották, így megüresedett az önkormányzati széke (5. kerület). Ugyanakkor a szintén jobbikos polgármester, Dobó Zoltán – akit a rendes helyhatósági választáson, 2014. október 12-én képviselőnek is megválasztottak – lemondott a képviselőségről, így a 3-as számú kerületben is új voksolást kellett kiírni.

Tehát a Jobbik nem okozott meglepetést a két kerületben, hiszen az 3-ast és az 5-öst már tavaly is behúzta, amikor még sokkal népszerűbb volt a Fidesz. Viszont a jobbikos jelöltek vasárnapi győzelme az arányokat tekintve mindenképpen meglepő: Dobó egykori körzetében háromszor, Rig kerületében kétszer annyi szavazatot kapott a jobbikos jelölt, mint a Fidesz által támogatott induló. (A két jelölt formálisan nem a Fidesz színeiben indult, de helyben mindenki tudta, kiket indít a kormánypárt.)

Kisebbségben, de az MSZP-vel kijön a matek

A nagyarányú győzelem viszont nem billentette át az erőviszonyokat. Ugyanis az önkormányzat testületében 11-en szavaznak, illetve erre jön rá még a polgármester voksa. Kétségtelen, hogy Dobó jól lavírozott, amikor „átadta” a képviselői helyét egy másik jobbikosnak. Ezzel ugyanis eggyel több voksa lett a képviselőtestületben a pártjának.

Dobó Zoltán és Rig Lajos április 12-én a győzelmet ünnepli
©

Csakhogy a Jobbik, ahogy eddig is, most is kisebbségben lesz. Eddig is négy önkormányzati képviselője volt az testületben, és ez a szám vasárnapot követően sem változik, hiszen olyan kerületeket nyertek meg, melyek eddig is jobbikosok voltak. A polgármesterrel együtt ez most már 5 szavazatot jelent, de a 11+1 fős testületben ez még mindig kevés.

Májusban Dobó a Jobbik mellé állította az egyik szocialista képviselőt: Lévai József lett az egyik helyettese. Ugyan az MSZP a radikális párttal való együttműködés miatt kizárta a pártból, Lévai így is vállalta az alpolgármesterséget. Ez már összesen 6 szavazatot jelent a 12-ből, de még így is szavazategyenlőség lesz. Tehát a Jobbik rászorul az egyetlen talpon maradt MSZP-s, Buzás Gyula voksára, vagy szavazásról szavazásra átállítja valamelyik fideszes képviselőt. A kormánypártnak még mindig 5 helye van a testületben, ráadásul eddig a frakció megoszthatatlannak bizonyult: nem működtek együtt a Jobbikkal.

Viszont mégiscsak könnyebbség a Jobbiknak az eddigiekhez képest a vasárnap szerzett plusz egy szavazat. Amíg Rig Lajost meg nem választották parlamenti képviselőnek, a két MSZP-s, Lévai és Buzás segítette ki a polgármestert a voksával. Rig megválasztása után még a szocialisták szavazata sem volt elég: a fideszesek vagy el sem mentek az önkormányzat ülésére vagy tartózkodtak a szavazáskor, így megbénult a városvezetés. Ha Buzás a jövőben is támogatja a Jobbik előterjesztéseit, akkor Dobó már keresztül tudja vinni a rendeleteit. Lényegében a Jobbik és az MSZP koalícióban irányítja majd a várost.

Nem kapott erőre a Fidesz

Ennek ellenére a vasárnapi győzelem figyelmeztető jel a kormánypártnak. Mint ahogy márciusban – az addigi 37 időközi voksolás eredményeit megvizsgálva – megállapítottuk: míg a közvélemény-kutatásokban a visszaesés ellenére a Fidesz megőrizte az első helyét, a választások eredményei más mutatnak. A legtöbb időközin a párt választói távol maradtak a voksolástól, a Fidesz mozgósítási ereje már a múlté.

A vasárnapi szavazás eredményeiből arra lehet következtetni, hogy ebben nem történt változás, pedig úgy tűnt, a kormánypárt kommunikációs szakemberei a bevándorlásellenes kampánnyal megállították a népszerűségesést. Ha összevetjük az augusztus 30-i eredményt a 2014. október 12-ivel, akkor azt látjuk, hogy a Fidesz támogatta jelöltekre feleannyian szavaztak, mint tavaly ősszel. Sőt, a Jobbik az 3-as kerületben most 23-mal több szavazatot kapott, mint 2014 őszén. Hasonló tendencia volt megfigyelhető a tapolcai országgyűlési időközi választáson is: a Fidesz több mint 8 ezer szavazattal kapott kevesebbet, mint 2014 áprilisában. De Veszprémben és korábban Újpesten sem sikerült mozgósítani a kormánypárt táborát.

A Jobbik egyébként fokozatosan vette be a Fidesz dunántúli bástyáját. A kormánypárt 1998 óta vezette a várost, de tavaly októberben nagy meglepetésre a jobbikos polgármester-jelölt 146 szavazattal megverte a regnáló városvezetőt, Császár Lászlót. Ez elsősorban Dobónak volt köszönhető, aki az előző ciklusban a tapolcai kórház átszervezése elleni tüntetéseket szervezte. Viszont az önkormányzati többséget ősszel nem sikerült megszerezni. A tapolcai Jobbik tovább erősödött, amikor április 12-én Rig Lajos legyőzte a fideszes jelöltet, Fenyvesi Zoltánt, majd Dobó átállította az MSZP-s Lévait. Végül most vasárnap mind a két kerületet megnyerte a párt. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!