szerző:
M. László Ferenc
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Még a jobbikosokat is meglepte, hogy egy polgári hagyományokkal bíró, az utóbbi években kormányzati hátszéllel fejlődő, fideszes nyugat-magyarországi városban nyerni tudtak. Tapolcán egy egykor a Fideszből indult rendpárti politikusuk vette át az irányítást. Dobó Zoltán "balos" programmal és akciókkal vált népszerűvé az utóbbi években. Igaz, győzelme inkább a személyes kiállásának köszönhető, mintsem a helyi Jobbik megerősödésének: pártja kisebbségben van az önkormányzatban, így kénytelen lesz együttműködni a szocialistákkal.

„Mi is emésztjük még a dolgot. Ismerőseim mással sem hívnak, minthogy nem hiszik el, ami történt” – keresi a magyarázatot a vasárnap történtekre Császár László, Tapolca leköszönő polgármestere. „Benne volt a levegőben valamiféle változás, mégis nagy meglepetés, ami történt” – mondja egy idősebb férfi, aki a járásbíróság melletti parkot gondozza. „Én sokáig azt sem tudtam, hogy Zoli jobbikos, de jó kiállású, ezért rá szavaztam” – meséli a városi tó körül kutyát sétáltató férfi, hogyan voksolt október 12-én.

Ez a három vélemény foglalja össze a legjobban, mi történt azon a dunántúli településen, ahol a Jobbik jelöltje 146 szavazattal megverte a Fidesz polgármesterét. Dobó Zoltán egy olyan városban tudott győzni, ahonnan 1998-tól mostanáig kirobbanthatatlan volt a kormánypárt (előtte MSZP-s volt a polgármester). Bár az áprilisi és a májusi eredmények is utaltak már arra – ezt itt ki is elemeztük –, hogy a Jobbik már nem egy regionális párt, amely csak Észak-Magyarországon erős, egyéni választókerületeket az országgyűlési választáson nem tudott behúzni.

A Malomtó Tapolcán - Dobó bevette a Fidesz várát
©
Máshol sem ment egyszerűen

Kövesse a hvg.hu választás utáni riportsorozatát!

"A néni csak gyakorolt" - Választási botrány egy idősek otthonában

Győzött, aztán bilincsben vitték el Merkel és az egyház szolgáját

A "böszmék" bosszút álltak a fideszes polgármesteren

Az MSZP-s polgármester, aki Simicskáékkal sem szégyellt tárgyalni

"Csak amit a Fidesz nem csinált meg" – Hogyan győzött a Jobbik Ózdon?

Most viszont ünnepelhettek. Míg 2010-ben csak három polgármesteri széket szereztek meg, most tizennégyet. Kettőt a Fidesz erős bástyájának számító Veszprém megyében: az egymástól 30 kilométerre fekvő Devecsert és Tapolcát. Utóbbiban amúgy nem számítottak győzelemre még a pártközpontban sem, a választás éjszakáján a pártigazgató, Szabó Gábor is meglepődött az eredményen.

„Ez nem Devecser”

Tapolca belvárosában sétálva folyamatosan „eladó”, „kiadó” táblákba botlik az ember. Bár az országos átlagnál fejlettebb régióban járunk, ahol a Badacsony és a Balaton közelsége miatt a turizmus szerepe sem elhanyagolható, lépten-nyomon érzékelhető, hogy a gazdasági válság komoly nyomott hagyott Tapolcán is. A helyiek elsősorban az elvándorlásra panaszkodnak, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a 2001-es és 2011-es népszámlálás között 2200 fővel csökkent a jelenleg 16 ezer fős város lakossága.

Tapolca is felkerült vasárnap a Jobbik térképére
©

A tapolcai járókellőkkel beszélgetve viszont úgy tűnik, a helyiek beletörődtek a válság okozta nehézségekbe. Többen azt mondták, másutt sem jobb a helyzet, a Balaton partján is rengeteg az eladó ingatlan. Akik pedig nem találnak állást és igazán elégedetlenek voltak, azok – ahogy az egyik kávézó pincére fogalmazott – „rég elhúztak” Nyugatra. Ők most nem is vettek részt a szavazáson (a részvételi arány kevesebb volt 37 százaléknál).

Ráadásul a komoly lobbierővel bíró parlamenti képviselő, Lasztovicza Jenő választókerületébe tartozó Tapolca is bőven részesült a központi támogatásokból. Felújították a belvárost, a művelődési központot, a Wass Albert nevét viselő könyvtárat, modernizálták a közvilágítást, a turisták által kedvelt Malomtó mellett sétány épült. Ezekkel a fejlesztésekkel kampányolt a Fidesz. A Számadás nevű kiadványukat szinte minden postaládába bedobták, és újból a 2010-es mottót hangsúlyozták: „Előttünk a város, mögöttünk a Kormány”. A kiadványban külön kiemelték: miután a kormánypárti frakció szeptember 10-12-én a városban tartotta a szezonnyitó értekezletét, a várost Orbán Viktor is megtisztelte látogatásával. Ráadásul itt a helyi Fidesz egységes: több településen – például Pakson – ugyanis a vereséget a helyi kormánypárti erők veszekedése idézte elő.

Felújított főtér, üres boltok
©

„Ez nem Devecser” – mondja a tóparti sétányon üldögélő férfi arra utalva, hogy Tapolcán nincsenek olyan feszültségek a cigány-nem cigány közösség között, mint a szomszédos városban. Ugyan a férfi beszámolt néhány „irritáló” esetről, amikor a Malomtónál harci kutyákat sétáltató roma fiatalok belekötöttek, de szerinte erre a Jobbik nem épített úgy kampányt, mint Devecseren. Császár László is azt hangsúlyozta a hvg.hu-nak, hogy a Jobbik a rendpárti ígéretekkel azért sem menne sokra Tapolcán, mert a város a rendőrségi statisztikák szerint a megye harmadik legbiztonságosabb települése.

„Laci bezárkózott az övéi közé”

„Üljünk be a teraszról, mert itt nem fogunk tudni beszélgetni” – mondta Dobó, amikor találkozunk a főtéren egy kávézó előtt. A jobbikos politikus arra utalt, hogy a gratulálni akaró járókelők szakítják majd meg rendre a társalgást. De bent sem volt jobb a helyzet: ötpercenként hívta valaki, folyamatosan találkozókat egyeztetett, gratulációkat fogadott. Ironizál is ezen: „a második világháború után is hirtelen megnőtt a partizánok száma, most sok emberről hirtelen kiderült, hogy régi barátom”.

Dobó Zoltán: ''aztán nem történt semmi''
©

A beszélgetés igazolni látszik, amit korábban politikai vetélytársai, illetve a hvg.hu által megkérdezett tapolcaiak mondtak róla. Határozott, jól kommunikáló politikus, aki nemcsak felmondja a pártja rendpárti programját, de őszintén hisz is a Jobbik világnézetében. Dobó egyébként hasonló utat járt be, mint a polgári körökből indult Vona Gábor: tagja volt a Fidesznek, de 2006-ban kilépett. „Azt ígérték, nekimennek Gyurcsányéknak, aztán nem történt semmi” – mondta, miért érezte úgy, hogy a Fidesz „csak szavakban volt radikális”.

„Spórolás miatt rendszerint egy autóval mentünk a Veszprém megyei közgyűlés üléseire. Az elején leszögeztem, hogy ideológiai kérdésekről nem vitatkozom. Onnantól kezdve több konkrét ügyben együtt tudtunk működni. Erre az együttműködésre a Fidesszel szemben rá is kényszerültünk” – beszélt a Dobóhoz fűződő viszonyáról a helyi MSZP vezetője, Lévai József. A jobbikos politikussal való találkozóból egyébként fél óra azzal megy el, hogy kifejti, mit gondol a „liberális demokrácia” hanyatlásáról, vagy miért problémás szerinte a „cigány-magyar egymás mellett élés”. Majd amikor sikerül végre a város ügyeire terelni a szót, azaz, hogyan akar „kormányozni”, kiderül jóval gyakorlatiasabb annál, amilyennek első blikkre tűnik.

Lévai József - ''Laci bezárkózott az övéi közé''
©

Ezért is tudott győzni Dobó Tapolcán: ugyanis egy konkrét, a lakósságot komolyan érintő ügyben vette fel a harcot a Fidesszel. A közös képviselőként dolgozó férfi akkor lett szélesebb körben ismert, amikor a helyi kórház leépítése elleni tüntetést szervezte. A kormány az előző ciklusban úgy döntött, hogy megszünteti az aktív fekvőbeteg-ellátás a tapolcai kórházban, mire Dobó Zoltán és a Jobbik városi képviselője, Rig Lajos – aki egyben az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének helyi elnöke – tüntetést szerveztek, és közel 15 ezer aláírást gyűjtöttek össze. Azt hangsúlyozták, hogy a „struktúraváltásnak” nevezett átszervezés lényegében „létszámleépítés”. Ugyanakkor a mostani kampány részévé tették, hogy az ígéretekkel ellentétben a mentőállomást sem újították fel, ahogy a városi strand építése sem kezdődött el, pedig a polgármester már ennek is lerakta az alapkövét.

„Császár Laci autóval járt be a hivatalba, egy idő után bezárkózott az övéi közé, míg Zoli a munkájából adódóan is folyton az emberek között van. Gyakran látni a kávézóban, vagy, ahogy sétáltatja a kutyáját” – mondta róla Lévai.

„Tűz és víz”

„Ma már én is úgy látom, hogy a kórház ügyét rosszul kezeltük, nem kommunikáltuk megfelelően” – hangsúlyozta Császár. A leköszönő polgármester az is elismerte, hogy Dobó viszont ügyesen kommunikált a kampányban, ám szerinte az új polgármester ezzel nehéz helyzetbe lavírozta magát, mert „felelőtlenség volt megígérni”, hogy visszahoznak osztályokat a kórházba. Mint mondta, ők azért is nézték be a kórház-ügyet, mert az intézményben a struktúraváltással egy időben fejlesztések voltak, úgy sikerült megőrizni munkahelyet, hogy új funkciót kapott.

Császár László: ''a kórház ügyét rosszul kezeltük''
©

A helyiek szerint a Fidesz későn kapott észbe, hogy az osztály áttelepítése a szomszédos településekre politikailag kockázatos. Az egészségügyi államtitkár végül augusztus elején meglátogatta az intézményt, hogy beharangozza a fejlesztéseket és lerakja egy 760 milliós beruházás alapkövét. Zombor Gábor a kórházi gyógybarlang adottságaira utalva kijelentette: a járóbeteg-ellátásról a rehabilitációra helyezik át a hangsúlyt, esetleg szóba is jöhet néhány osztály "visszahozatala".

A fideszes polgármester szerint érdemes lenne azon is elgondolkodni, hogy átlagosan napi egy baba született azon a szülészeten, ahol öt szakember dolgozott 24 órás műszakban. Ráadásul a kórház már állami fenntartású, tehát nem a polgármester vagy az önkormányzat dönt a jövőjéről. „Már megkérdezte, hogy lesz-e köztünk együttműködés, de a Fidesz és a Jobbik tűz és víz, kizárt, hogy együtt kormányozzuk a várost” – szögezte le Császár László.

Ezen csúszott meg a Fidesz: a tapolcai Deák Jenő Kórház bejárata
©

Míg Dobó jól szerepelt a kórház ügyében, a helyi Jobbik nem igazán tudott profitálni belőle: a 11 fős képviselő-testületben csak négy helyet tudtak megszerezni, a Fidesz viszont 5 képviselői posztot tudott behúzni. Erre mondják azt a városban, hogy Dobó győzelme ellenére Tapolca nem lett jobbikos település. Kérdésünkre, hogy így miként akarja vezetni a várost, azt mondta, még több tárgyalás áll előtte, erről egyelőre nem akar nyilatkozni.

„Szerintem Zoli lepődött meg a legjobban, amikor kiderült, hogy ő nyert. Kíváncsi vagyok, mit tud ebből kihozni a szocik és a fideszesek közé szorulva. De legalább újra erős és fiatal vezetője lett Tapolcának” – mondta egy babakocsit toló fiatal férfi, aki személyesen ismeri az új polgármestert. A helyi fideszesek és MSZP-sek szerint a jobbikos polgármester most szövetségeseket keres a képviselő-testületben. Lévai a hvg.hu-nak azt mondta, szerdán egyeztettek és arra jutottak, hogy a két MSZP-s képviselő „várospolitikai ügyekben konstruktív ellenzéki lesz”, készek együttműködni Dobóval, de nem vállalnak városvezetői posztokat. Így Tapolcának nem lesz sem fideszes, sem MSZP-s alpolgármestere, a Dobó kisebbségből irányíthatja a Jobbik nyugati „bástyájának” kikiáltott várost.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
- esel - Nyüzsi

Nem Magyarország győzött, hanem a Jobbik

A cselekvőképes és hatékony Jobbiknak Fidesz a neve (persze a nyílt színi rasszizmus nélkül). Ha a verseny kettejükre szűkül, akkor értelmetlenné válik az ellenzékiség léte és fogalma.

MTI Itthon

Új választást akar a Jobbik Hevesen

A választási eredmények megsemmisítését és új helyhatósági választás kiírását kezdeményezi Heves városában a Jobbik, mert szerinte "soha nem látott mértékű, tömeges választási csalás történt" a településen. Ezt az ellenzéki párt szóvivője jelentette be szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

Kovács István Itthon

"Csak amit a Fidesz nem csinált meg" – Hogyan győzött a Jobbik Ózdon?

Huszonhét évével a legfiatalabb városvezető az országban a jobbikos Janiczak Dávid, aki 66 szavazattal verte meg az eddigi fideszes polgármestert Ózdon. A városban összeomlott a baloldal, a képviselő-testületben maradt a fideszes többség. Janiczak dinamikus kampányának és a helyi Fidesz könnyelműségének köszönhette sikerét.