szerző:
M. László Ferenc
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Még a jobbikosokat is meglepte, hogy egy polgári hagyományokkal bíró, az utóbbi években kormányzati hátszéllel fejlődő, fideszes nyugat-magyarországi városban nyerni tudtak. Tapolcán egy egykor a Fideszből indult rendpárti politikusuk vette át az irányítást. Dobó Zoltán "balos" programmal és akciókkal vált népszerűvé az utóbbi években. Igaz, győzelme inkább a személyes kiállásának köszönhető, mintsem a helyi Jobbik megerősödésének: pártja kisebbségben van az önkormányzatban, így kénytelen lesz együttműködni a szocialistákkal.

„Mi is emésztjük még a dolgot. Ismerőseim mással sem hívnak, minthogy nem hiszik el, ami történt” – keresi a magyarázatot a vasárnap történtekre Császár László, Tapolca leköszönő polgármestere. „Benne volt a levegőben valamiféle változás, mégis nagy meglepetés, ami történt” – mondja egy idősebb férfi, aki a járásbíróság melletti parkot gondozza. „Én sokáig azt sem tudtam, hogy Zoli jobbikos, de jó kiállású, ezért rá szavaztam” – meséli a városi tó körül kutyát sétáltató férfi, hogyan voksolt október 12-én.

Ez a három vélemény foglalja össze a legjobban, mi történt azon a dunántúli településen, ahol a Jobbik jelöltje 146 szavazattal megverte a Fidesz polgármesterét. Dobó Zoltán egy olyan városban tudott győzni, ahonnan 1998-tól mostanáig kirobbanthatatlan volt a kormánypárt (előtte MSZP-s volt a polgármester). Bár az áprilisi és a májusi eredmények is utaltak már arra – ezt itt ki is elemeztük –, hogy a Jobbik már nem egy regionális párt, amely csak Észak-Magyarországon erős, egyéni választókerületeket az országgyűlési választáson nem tudott behúzni.

A Malomtó Tapolcán - Dobó bevette a Fidesz várát
©
Máshol sem ment egyszerűen

Kövesse a hvg.hu választás utáni riportsorozatát!

"A néni csak gyakorolt" - Választási botrány egy idősek otthonában

Győzött, aztán bilincsben vitték el Merkel és az egyház szolgáját

A "böszmék" bosszút álltak a fideszes polgármesteren

Az MSZP-s polgármester, aki Simicskáékkal sem szégyellt tárgyalni

"Csak amit a Fidesz nem csinált meg" – Hogyan győzött a Jobbik Ózdon?

Most viszont ünnepelhettek. Míg 2010-ben csak három polgármesteri széket szereztek meg, most tizennégyet. Kettőt a Fidesz erős bástyájának számító Veszprém megyében: az egymástól 30 kilométerre fekvő Devecsert és Tapolcát. Utóbbiban amúgy nem számítottak győzelemre még a pártközpontban sem, a választás éjszakáján a pártigazgató, Szabó Gábor is meglepődött az eredményen.

„Ez nem Devecser”

Tapolca belvárosában sétálva folyamatosan „eladó”, „kiadó” táblákba botlik az ember. Bár az országos átlagnál fejlettebb régióban járunk, ahol a Badacsony és a Balaton közelsége miatt a turizmus szerepe sem elhanyagolható, lépten-nyomon érzékelhető, hogy a gazdasági válság komoly nyomott hagyott Tapolcán is. A helyiek elsősorban az elvándorlásra panaszkodnak, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a 2001-es és 2011-es népszámlálás között 2200 fővel csökkent a jelenleg 16 ezer fős város lakossága.

Tapolca is felkerült vasárnap a Jobbik térképére
©

A tapolcai járókellőkkel beszélgetve viszont úgy tűnik, a helyiek beletörődtek a válság okozta nehézségekbe. Többen azt mondták, másutt sem jobb a helyzet, a Balaton partján is rengeteg az eladó ingatlan. Akik pedig nem találnak állást és igazán elégedetlenek voltak, azok – ahogy az egyik kávézó pincére fogalmazott – „rég elhúztak” Nyugatra. Ők most nem is vettek részt a szavazáson (a részvételi arány kevesebb volt 37 százaléknál).

Ráadásul a komoly lobbierővel bíró parlamenti képviselő, Lasztovicza Jenő választókerületébe tartozó Tapolca is bőven részesült a központi támogatásokból. Felújították a belvárost, a művelődési központot, a Wass Albert nevét viselő könyvtárat, modernizálták a közvilágítást, a turisták által kedvelt Malomtó mellett sétány épült. Ezekkel a fejlesztésekkel kampányolt a Fidesz. A Számadás nevű kiadványukat szinte minden postaládába bedobták, és újból a 2010-es mottót hangsúlyozták: „Előttünk a város, mögöttünk a Kormány”. A kiadványban külön kiemelték: miután a kormánypárti frakció szeptember 10-12-én a városban tartotta a szezonnyitó értekezletét, a várost Orbán Viktor is megtisztelte látogatásával. Ráadásul itt a helyi Fidesz egységes: több településen – például Pakson – ugyanis a vereséget a helyi kormánypárti erők veszekedése idézte elő.

Felújított főtér, üres boltok
©

„Ez nem Devecser” – mondja a tóparti sétányon üldögélő férfi arra utalva, hogy Tapolcán nincsenek olyan feszültségek a cigány-nem cigány közösség között, mint a szomszédos városban. Ugyan a férfi beszámolt néhány „irritáló” esetről, amikor a Malomtónál harci kutyákat sétáltató roma fiatalok belekötöttek, de szerinte erre a Jobbik nem épített úgy kampányt, mint Devecseren. Császár László is azt hangsúlyozta a hvg.hu-nak, hogy a Jobbik a rendpárti ígéretekkel azért sem menne sokra Tapolcán, mert a város a rendőrségi statisztikák szerint a megye harmadik legbiztonságosabb települése.

„Laci bezárkózott az övéi közé”

„Üljünk be a teraszról, mert itt nem fogunk tudni beszélgetni” – mondta Dobó, amikor találkozunk a főtéren egy kávézó előtt. A jobbikos politikus arra utalt, hogy a gratulálni akaró járókelők szakítják majd meg rendre a társalgást. De bent sem volt jobb a helyzet: ötpercenként hívta valaki, folyamatosan találkozókat egyeztetett, gratulációkat fogadott. Ironizál is ezen: „a második világháború után is hirtelen megnőtt a partizánok száma, most sok emberről hirtelen kiderült, hogy régi barátom”.

Dobó Zoltán: ''aztán nem történt semmi''
©

A beszélgetés igazolni látszik, amit korábban politikai vetélytársai, illetve a hvg.hu által megkérdezett tapolcaiak mondtak róla. Határozott, jól kommunikáló politikus, aki nemcsak felmondja a pártja rendpárti programját, de őszintén hisz is a Jobbik világnézetében. Dobó egyébként hasonló utat járt be, mint a polgári körökből indult Vona Gábor: tagja volt a Fidesznek, de 2006-ban kilépett. „Azt ígérték, nekimennek Gyurcsányéknak, aztán nem történt semmi” – mondta, miért érezte úgy, hogy a Fidesz „csak szavakban volt radikális”.

„Spórolás miatt rendszerint egy autóval mentünk a Veszprém megyei közgyűlés üléseire. Az elején leszögeztem, hogy ideológiai kérdésekről nem vitatkozom. Onnantól kezdve több konkrét ügyben együtt tudtunk működni. Erre az együttműködésre a Fidesszel szemben rá is kényszerültünk” – beszélt a Dobóhoz fűződő viszonyáról a helyi MSZP vezetője, Lévai József. A jobbikos politikussal való találkozóból egyébként fél óra azzal megy el, hogy kifejti, mit gondol a „liberális demokrácia” hanyatlásáról, vagy miért problémás szerinte a „cigány-magyar egymás mellett élés”. Majd amikor sikerül végre a város ügyeire terelni a szót, azaz, hogyan akar „kormányozni”, kiderül jóval gyakorlatiasabb annál, amilyennek első blikkre tűnik.

Lévai József - ''Laci bezárkózott az övéi közé''
©

Ezért is tudott győzni Dobó Tapolcán: ugyanis egy konkrét, a lakósságot komolyan érintő ügyben vette fel a harcot a Fidesszel. A közös képviselőként dolgozó férfi akkor lett szélesebb körben ismert, amikor a helyi kórház leépítése elleni tüntetést szervezte. A kormány az előző ciklusban úgy döntött, hogy megszünteti az aktív fekvőbeteg-ellátás a tapolcai kórházban, mire Dobó Zoltán és a Jobbik városi képviselője, Rig Lajos – aki egyben az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének helyi elnöke – tüntetést szerveztek, és közel 15 ezer aláírást gyűjtöttek össze. Azt hangsúlyozták, hogy a „struktúraváltásnak” nevezett átszervezés lényegében „létszámleépítés”. Ugyanakkor a mostani kampány részévé tették, hogy az ígéretekkel ellentétben a mentőállomást sem újították fel, ahogy a városi strand építése sem kezdődött el, pedig a polgármester már ennek is lerakta az alapkövét.

„Császár Laci autóval járt be a hivatalba, egy idő után bezárkózott az övéi közé, míg Zoli a munkájából adódóan is folyton az emberek között van. Gyakran látni a kávézóban, vagy, ahogy sétáltatja a kutyáját” – mondta róla Lévai.

„Tűz és víz”

„Ma már én is úgy látom, hogy a kórház ügyét rosszul kezeltük, nem kommunikáltuk megfelelően” – hangsúlyozta Császár. A leköszönő polgármester az is elismerte, hogy Dobó viszont ügyesen kommunikált a kampányban, ám szerinte az új polgármester ezzel nehéz helyzetbe lavírozta magát, mert „felelőtlenség volt megígérni”, hogy visszahoznak osztályokat a kórházba. Mint mondta, ők azért is nézték be a kórház-ügyet, mert az intézményben a struktúraváltással egy időben fejlesztések voltak, úgy sikerült megőrizni munkahelyet, hogy új funkciót kapott.

Császár László: ''a kórház ügyét rosszul kezeltük''
©

A helyiek szerint a Fidesz későn kapott észbe, hogy az osztály áttelepítése a szomszédos településekre politikailag kockázatos. Az egészségügyi államtitkár végül augusztus elején meglátogatta az intézményt, hogy beharangozza a fejlesztéseket és lerakja egy 760 milliós beruházás alapkövét. Zombor Gábor a kórházi gyógybarlang adottságaira utalva kijelentette: a járóbeteg-ellátásról a rehabilitációra helyezik át a hangsúlyt, esetleg szóba is jöhet néhány osztály "visszahozatala".

A fideszes polgármester szerint érdemes lenne azon is elgondolkodni, hogy átlagosan napi egy baba született azon a szülészeten, ahol öt szakember dolgozott 24 órás műszakban. Ráadásul a kórház már állami fenntartású, tehát nem a polgármester vagy az önkormányzat dönt a jövőjéről. „Már megkérdezte, hogy lesz-e köztünk együttműködés, de a Fidesz és a Jobbik tűz és víz, kizárt, hogy együtt kormányozzuk a várost” – szögezte le Császár László.

Ezen csúszott meg a Fidesz: a tapolcai Deák Jenő Kórház bejárata
©

Míg Dobó jól szerepelt a kórház ügyében, a helyi Jobbik nem igazán tudott profitálni belőle: a 11 fős képviselő-testületben csak négy helyet tudtak megszerezni, a Fidesz viszont 5 képviselői posztot tudott behúzni. Erre mondják azt a városban, hogy Dobó győzelme ellenére Tapolca nem lett jobbikos település. Kérdésünkre, hogy így miként akarja vezetni a várost, azt mondta, még több tárgyalás áll előtte, erről egyelőre nem akar nyilatkozni.

„Szerintem Zoli lepődött meg a legjobban, amikor kiderült, hogy ő nyert. Kíváncsi vagyok, mit tud ebből kihozni a szocik és a fideszesek közé szorulva. De legalább újra erős és fiatal vezetője lett Tapolcának” – mondta egy babakocsit toló fiatal férfi, aki személyesen ismeri az új polgármestert. A helyi fideszesek és MSZP-sek szerint a jobbikos polgármester most szövetségeseket keres a képviselő-testületben. Lévai a hvg.hu-nak azt mondta, szerdán egyeztettek és arra jutottak, hogy a két MSZP-s képviselő „várospolitikai ügyekben konstruktív ellenzéki lesz”, készek együttműködni Dobóval, de nem vállalnak városvezetői posztokat. Így Tapolcának nem lesz sem fideszes, sem MSZP-s alpolgármestere, a Dobó kisebbségből irányíthatja a Jobbik nyugati „bástyájának” kikiáltott várost.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
- esel - Nyüzsi

Nem Magyarország győzött, hanem a Jobbik

A cselekvőképes és hatékony Jobbiknak Fidesz a neve (persze a nyílt színi rasszizmus nélkül). Ha a verseny kettejükre szűkül, akkor értelmetlenné válik az ellenzékiség léte és fogalma.

MTI Itthon

Új választást akar a Jobbik Hevesen

A választási eredmények megsemmisítését és új helyhatósági választás kiírását kezdeményezi Heves városában a Jobbik, mert szerinte "soha nem látott mértékű, tömeges választási csalás történt" a településen. Ezt az ellenzéki párt szóvivője jelentette be szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

Kovács István Itthon

"Csak amit a Fidesz nem csinált meg" – Hogyan győzött a Jobbik Ózdon?

Huszonhét évével a legfiatalabb városvezető az országban a jobbikos Janiczak Dávid, aki 66 szavazattal verte meg az eddigi fideszes polgármestert Ózdon. A városban összeomlott a baloldal, a képviselő-testületben maradt a fideszes többség. Janiczak dinamikus kampányának és a helyi Fidesz könnyelműségének köszönhette sikerét.

Radar360: Csúszik a történelmi űrkilövés

Radar360: Csúszik a történelmi űrkilövés

Elfogták az angyalföldi gyilkosság gyanúsítottját

Elfogták az angyalföldi gyilkosság gyanúsítottját

Az adótartozások ellenére ömlik a pénz a fideszes kisváros fociklubjához

Az adótartozások ellenére ömlik a pénz a fideszes kisváros fociklubjához