szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Enyhülés helyett még feszültebb lett itthon a menekülthelyzet, mert a hatóságok újabb helyszínen blokkolták a schengeni szabályokra hivatkozva a Németország felé tartó bevándorlók útját. A Keleti pályaudvarról kifutó soproni vonatot megállították ugyanis Bicskén, és a helyi menekülttáborba akarták vinni migránsokat, akik közül sokan még késő este sem voltak hajlandóak leszállni a szerelvényről. Újabb gócpont keletkezett, miközben a Keletinél is maradt a káosz. Közben a diplomáciában is nagyüzem volt. A csütörtöki események összefoglalója.

A MÁV-tól csütörtök reggel közölték, hogy egyebek mellett biztonsági okok miatt leállították a nyugat-európai járataikat. 8 óra után mégis megnyitották a Keleti pályaudvart, és a napok óta ott veszteglő menekültek megrohamozták az összes vonatot, még azokat is, amelyek nem nyugat felé indultak. Óriás lett a káosz, egymást taposták az emberek, verekedés volt a tömegben, és többen rosszul lettek.

©

Orbán Viktor a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjúban azt állította, hogy Schengent veszély fenyegeti, és "mindaz, ami most a szemünk előtt zajlik, egész Európát robbanással fenyegeti". "Nem 'menekültprobléma', nem 'menekültügyi helyzet' tartja harapófogóban Európát, hanem egy egyre duzzadó újkori népvándorlási hullám fenyeget” – mondta még.

A rendőrök csütörtökön is razziáztak az utakon, keresték az embercsempészeket és az illegális bevándorlókat. Az M5-ösön, Szatymaznál találtak migránsokkal durván telezsúfolt autót, és szontén Csongrád megyében menekültekre váró, üres kocsikat, benne a slusszkulccsal.

Orbán Viktor már napközben súlyos nyilatkozatot tett, már Brüsszelben, ahol a menekültválságról tárgyalt. Szerinte a menekültek nem Kelet-Európában, nem Magyarországon akarnak maradni, mindenki Németországba menne, a helyzet így nem európai probléma, hanem német. A magyar miniszterelnök nyilatkozatát később visszautasította a Bernben tartózkodó német kancellár, és német politikusok is helyretették Orbánt. Itthon Lázár János ugyancsak a németeket hibáztatta a káosz miatt.

A menekültekkel teli soproni vonat 11 óra után indult el Sopron felé, de nagyjából 40 kilométer megtétele után megállították Bicskén. Egy másik vonat is elindult Sopron felé, ám menekültek nélkül. Bicskén próbálták leszállítani a menekülteket, és busszal a helyi menekülttáborba vinni, de erre nem voltak hajlandóak. Nem sokkal később a bicskei hírek eljutottak a Keletibe, ahol sokan még egy győri vonatra próbáltak feljutni, de néhány leszálltak, amikor kiderült, hogy azzal nem jutnak messzire. Akik fent maradtak, azokat Nagyszentjánosnál szedték le.

Közben Budapesten a parlamentben megkezdődött a vita a menekültügyi javaslatokról. A Jobbik hangulatkeltése most sem maradt el.

©

Bicskén a vonaton szomjaztak a menekültek, a kivezényelt rendőrökkel nem tudtak közös nevezőre jutni. Többen rosszul lettek, köztük egy kisgyerek. Az egész európai sajtót bejárták annak a férfinak a fotói, akinél elpattant a húr, és kisgyerekét tartó feleségét magával rántotta a vágányokra. A rendőrök úgy rángatták le őket a sínekről. A nemzetközi sajtó trükközést emlegetett Bicskével kapcsolatban.

©

A Keletiben maradt menekültek délután újabb hangos tiltakozásba kezdtek, de komolyan rendbontás nem történt. Maradt viszont a nélkülözés: sokan még mindig nem jutnak elég gyógyszerhez, ételhez, vízhez, pedig az önkéntesek megállás nélkül dolgoznak, és szerencsére vannak adományozók is.

©

Ugyancsak szerda délután Áder János köztársasági elnök is megszólalt a menekültkrízissel kapcsolatban. Egyebek mellett azt mondta, hogy be kell fejezni az ötletelést, és közös európai megoldásra van szükség. Erdő Péter bíboros is elmondta, miért nem fogad menekülteket a katolikus egyház.

Orbán Viktor délután Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével tárgyalt Brüsszelben. A német Die Welt ebben az időben közölte uniós forrásokra hivatkozva, hogy az EU 54 ezer menekültet vehetne át Magyarországtól. A magyar miniszterelnök ezt az egyeztetés után blöffnek nevezte, a kvótarendszert pedig illúziónak. 

Pénteken Orbán a visegrádi országok miniszterelnökeivel egyeztet Prágában a menekültkérdésről. Ugyancsak péntekre Perényi János bécsi nagykövetet behívatták az osztrák kancellárhoz.

Közben osztrák önkéntesek a Facebookon és a Twitteren szervezik, hogy elszállíthassák Ausztriába a Magyarországon rekedt menekülteket.

Csütörtök este újra több százan tüntetnek Budapesten a Migration Aid szervezésében a kormány menekülthelyzettel kapcsolatos törvénymódosítási tervei ellen. A menet ugyanúgy, mint szerdán, a Nyugatitól a Parlament elé vonult. 

Bicskén estére sem csökkent a feszültség, több mint ötszáz menekült vesztegelt ott. Egy lány a hírek szerint vonat elé akart ugrani. Este újabb vonat futott be Budapestről, arról is leszállították a bevándorlókat. Közben az első szerelvényről páran végül önként leszálltak.

©
©
©

Este közös sajtótájékoztatót tartott a rendőrség és a bevándorlási hivatal. Ott azt mondták: igazoltatni akarják a menekülteket, ezért állították meg a migránsokkal teli vonatot Bicskén. A Keleti pályaudvaron nem tudták ugyanis megoldani az igazoltatást a rengeteg bevándorló illetve az ottani körülmények miatt. Aki nem száll le a vonatról Bicskén, az ellen előbb-utóbbi idegenrendészeti eljárás indulhat.

Késő este a Keleti pályaudvaron az önkéntesek újra mesével próbálták kicsit elterelni a gyerekek figyelmet az őket ért traumáról. Egyebek mellett a Kisvakond kalandjait vetítették nekik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Porhintés vírusügyben: a türkmén elnöknek higgyünk, vagy Orbán Viktornak?

Porhintés vírusügyben: a türkmén elnöknek higgyünk, vagy Orbán Viktornak?

Márki-Zay kétharmados ellenzéki többséget vizionál 2022-re

Márki-Zay kétharmados ellenzéki többséget vizionál 2022-re

Vádat emeltek a 13 ezer forintért hamis igazolást kiállító háziorvos ellen

Vádat emeltek a 13 ezer forintért hamis igazolást kiállító háziorvos ellen