szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két fő forgatókönyv létezik Répássy Róbert menesztéséről – írta a Népszabadság. Az egyik szerint az államtitkár nem volt elég hűséges Orbánhoz: nemmel szavazott Handó Tünde kinevezésére, és nem tartotta feltétlenül szükségesnek a menekültügyi szigorításokat. A másik szerint egyszerűen az a bűne, hogy Navracsics Tibor emberei közé tartozik. Közben Trócsányi miniszter megerősítette, hogy Répássyt lecserélik.

Egyszerű okból küldte el Répássy Róbertet, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkárát a miniszterelnök – írta a keddi Népszabadság kormánypárti politikusokra hivatkozva. Az államtitkárt, aki 1988 óta a Fidesz tagja, Orbán Viktor nem tartja elég hűségesnek.

A lap megállapítása szerint a kormányban az egyetlen mérce az Orbán Viktorhoz való lojalitás, bár a szakértelem sem utolsó szempont. Répássy egyértelműen az előbbi mérce szerint vált körön kívülivé. A lap forrásai szerint felhozták ellene azt is, hogy nemmel szavazott, amikor Handó Tündét az Országos Bírói Hivatal élére választották, jóllehet, tudta, hogy Szájer József neje Orbán Viktor baráti köréhez tartozik.

©

Trócsányi László miniszter úgy indokolta Répássy Róbertnek a menesztést, hogy a kormányfő nem elégedett a tárca politikai munkájával, amiért Répássy a felelős. Az államtitkár júniusban kétségbe vonta, hogy szükséges-e az akkorinál szigorúbb jogszabályokkal megvédeni az országot. Ezt is felróják neki, ahogy azt is, hogy "nem figyelt eléggé a bíróságokra", amikor azok sorra hozták a kormányoldal számára kedvezőtlen ítéleteket. Répássyt vették elő a Magyar Ügyvédi Kamara körüli zavarok miatt is.

Egy másik forrás szerint azonban az előbbiek csak ürügyek, Répássynak valójában azért kellett távoznia, mert Navracsics Tibor EU-biztos, volt igazságügyi tárcavezető embere.

Trócsányi a rádióban Répássy menesztéséről beszélt

Kedd reggel Trócsányi a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában megerősítette, hogy váltás történik az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkári posztján. Arra a kérdésre, hogy elégedetlen volt-e Répássy Róbert munkájával, azt mondta, az államtitkár munkáját és emberi tisztességét nagyra értékeli, jó kapcsolatuk volt, de "egy másfajta munkavégzésre lesz szükség a politikai munkában, ezért történik váltás".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A buszsofőrök tehetetlenek a maszkot nem viselőkkel szemben, a boltosok megkönnyebbültek

A buszsofőrök tehetetlenek a maszkot nem viselőkkel szemben, a boltosok megkönnyebbültek

Tíz perc szünetet akarnak a maszkban dolgozó kereskedők

Tíz perc szünetet akarnak a maszkban dolgozó kereskedők

Balogh Samu: A Nagykörút komplex felújítását még ebben a ciklusban meg lehet csinálni

Balogh Samu: A Nagykörút komplex felújítását még ebben a ciklusban meg lehet csinálni