szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csütörtökön utcára tettek egy négytagú családot a józsefvárosi Magdolna utcában. Az agytumoros anya előző nap gyermekotthonba adta 12 éves fiát, nehogy gyámság alá kerüljön. Állításuk szerint 700 ezer forinttal tartoztak az önkormányzatnak, és nem kaptak részletfizetési lehetőséget, sem újabb halasztást. A helyszínen tiltakozó aktivistákat bilincsben vitték el. A szomszédban egy háromgyerekes anya került ma utcára, egy fogyatékos gyermekre is kilakoltatás vár anyjával együtt. A Város Mindenkié szerint kilakoltatási hullám kezdődött a Józsefvárosban. A kerületi önkormányzat szerint ők minden lehetséges segítséget felajánlottak a családnak, de az érintettek nem fogadták el.

Csütörtökön kilakoltattak egy háromtagú családot a VIII. kerületi Magdolna utcában. Az egészségügyi problémákkal küzdő családtagok kilakoltatását A Város Mindenkié aktivistái igyekeztek megakadályozni, a rendőrök azonban előállították őket, és kirakták a családot az utcára. Tíz embert állítottak elő, közülük hatot – köztük Misetics Bálint aktivistát is – bilincsben vittek el.

Az agytumoros anya 1984 óta él a lakásban. Előző nap gyermekotthonba adta 12 éves fiát, nehogy gyámság alá kerüljön.

©

Ebédidőben vitték el a holmijaikat. A 21 éves nagyfiú barátoknál, vesebeteg apja munkásszálláson fogja meghúzni magát – értesült munkatársunk a helyszínen. Az anya még nem tudja, hol fog aludni ma este, két nap múlva csontvelőkezelésre kell mennie Ausztriába.

Két hete tudták meg

A családtagok elmondták: csak két hete tudták meg, hogy ki fogják lakoltatni őket, a végrehajtó bedobott egy papírt a postaládájukba. Tavaly már kaptak halasztást, most ezért utasította el az önkormányzat a kérelmüket.

©

700 ezer forinttal tartoztak az önkormányzatnak, és azért nem kaphattak részletfizetést, mert tartozásuk van. Ironikus: az anya megmutatta, hogy a kilakoltatás napján kapták meg a jövő havi lakbércsekket.

Az utcára tett család a Magdolna utca 10/b.-ben lakott. A 12. számban is négy családot lakoltatnak ki ma, a rendőrök ott a végrehajtó kérésére a lakókon kívül senkit nem engedtek be. Egy asszony a 12. számból 3 gyerekkel került az utcára. Saját bevallása szerint ő 400 ezerrel tartozott, neki sem adtak részletfizetési lehetőséget. "Hát milyen példát mutat a magyar állam?" – kérdezte. A házban 13 család van hasonló helyzetben – mondta.

©

Egy másik nő azt mondta, november 10-én fogják kilakoltatni fogyatékos gyermekével együtt. Ők sem kaptak haladékot. "Mi történik ebben az országban? Ez eddig nem volt" – mondta.

Több száz család a hajléktalanság küszöbén?

A Város Mindenkié közleménye szerint Józsefvárosban közel 5000 önkormányzati lakás van, amelyeknek mindössze 9 százalékát adják ki szociális alapon, és közel 300 lakás üres. A kerület évente több mint 14 millió forintot költ az üresen álló lakások fenntartására. 2014. január 1. és 2015. július 1. között összesen 454 végrehajtási eljárást és 305 lakáskiürítési eljárást indítottak a kerületben, ami több száz családot sodort a hajléktalanság veszélyébe.

©

Erőss Gábor, a Párbeszéd Magyarországért (PM) elnökségi tagja feljelentést tett a józsefvárosi önkormányzat ellen, amiért a kerület felújított ingatlanjait a vállalt feltételekkel ellentétben nem szociális bérlakásként hasznosítja. A VIII. kerületben 150 olyan uniós pénzből felújított lakást terveznek közszolgálati bérlakásként kiadni, amelyeknél az EU a támogatásért cserébe kimondta, azok csak szociális bérlakásként tarthatók fent – mondta. Hozzátette: szerinte eltúlzott volt a rendőri fellépés a kilakoltatottakat védő aktivistákkal szemben.

VIII. kerület: Minden segítséget felajánlottunk, de visszautasították

Józsefváros önkormányzata senkit nem akar utcára tenni – írta közleményben az önkormányzat. Az elmúlt napokban felkapott kilakoltatásügy egy hosszú évek óta tartó eljárás része, amelyben a döntést a több millió forintos tartozást felhalmozó családdal kapcsolatban bíróság mondta ki, nem az önkormányzat. A bírói végzésben foglaltak már két éve jogerőre emelkedtek, azt a végrehajtó teljesíti, az önkormányzat ezt megakadályozni nem tudja – állt a közleményben.

A család számára az elmúlt 12 évben számtalanszor ajánlotta fel a Józsefvárosi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ a segítségét, de ezt egyetlen alkalommal sem fogadták el. Az önkormányzat mindezzel együtt elfogadhatatlannak tartja, hogy a család egyetlen tagja is utcára kerüljön, ezért a héten is többször megkereste az érintetteket, de ők továbbra sem működtek együtt.

A bírósági végzés értelmében a végrehajtás alá vont ingatlant a családnak el kell hagynia, de Kocsis Máté polgármester utasította a Családsegítő Központ és az Önkormányzat vagyonkezelő cégének vezetőjét, hogy mielőbb keressenek lehetőséget arra, hogy a család együtt maradhasson. 
 
Nem segíti a probléma megoldását az sem, hogy Erőss Gábor, a PM józsefvárosi képviselője "összevissza hazudozik és mellébeszél, az ügyet önös politikai haszonszerzésre használja" – állt az önkormányzat közleményében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rendelt két férfi két prostituáltat, végül lövöldözés lett belőle

Rendelt két férfi két prostituáltat, végül lövöldözés lett belőle

Több ezer adag érkezik Magyarországra egy koronavírus elleni gyógyszerből

Több ezer adag érkezik Magyarországra egy koronavírus elleni gyógyszerből

Kínába irányult a legtöbb külföldi működőtőke-befektetés 2020-ban

Kínába irányult a legtöbb külföldi működőtőke-befektetés 2020-ban