szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A DK elnöke délután mutatja be Sokak Magyarországa című programját, amelynek részleteiről az Index írt előzetesen. Gyurcsány Ferenc szerint erős vezetőre van szükség, és ha a baloldal hatalomra jut, nem szabad visszaállítani a 2010 előtti rendet.

Gyurcsány Ferenc hetek óta lázasan szervez valamit: járja az országot, programot alkot és szervezetet épít. A DK elnöke csütörtök délután mutatja be új, Sokak Magyarországa című programját, amelynek részleteiről az Index számolt be előzetesen.

Mint írták, Gyurcsány röpirata szerint a Fidesz kormányzása csak keveseknek, egy kivételezett körnek tett jót, így gondolni kell arra a "kétharmadnyi magyarra" is, akiket mintha elfelejtett volna a rendszerváltás utáni politika. A berendezkedést a DK elnöke maffiaállamnak, a vezetőket poligarcháknak nevezi, Orbán Viktor szerinte arra használja a hatalmát, hogy egy belső kör meggazdagodhasson.

©

Gyurcsány három pontban foglalta össze, mi kell a Fidesz legyőzéséhez.

Erős vezetés: olyan személyre lenne szükség, aki tud stratégiában gondolkodni, konfliktust mer vállalni, máskor viszont kompromisszumkész. Beszéli a tömeg és az értelmiség nyelvét is. Az illető vezetőt szerinte kockázatos lenne "importálni", mert párt nélkül könnyen azoknak a bábjává válhat, akik hatalomhoz juttatták. Gyurcsány nem említ neveket a programban.

- Politikailag összhangban dolgozó párt vagy pártok: a mostani választási rendszerben nem lehet megúszni az összefogást Gyurcsány szerint, aki tavaly javasolta egy mindenkit magába foglaló Demokrata Párt megalapítását. A fő felelősség ebben a kérdésben szerinte a szocialistáké, mert ők élvezik a legnagyobb támogatást.

- Orbán utáni program: ez a legkevésbé vitás terület az ellenzéki pártok számára, tere van a jó kompromisszumoknak – írta Gyurcsány. Mindenekelőtt azonban minden pártnak meg kell alkotnia a saját programját, amivel a DK 2016. februárra lesz kész. Ha az ellenzék győzne 2018-ban, akkor sem szabad visszaállítani a 2010 előtti rendet, Orbánék kormányzása ugyanis olyan mélyreható változásokat indított el a társadalomban, a gazdaságban, a kultúrában és a törvénykezésben, amelyek többsége belátható időn belül nem visszafordítható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!