szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem indul vizsgálat annak felderítésére, hogy miért nem volt láthatók a röszkei határátkelőnél intézkedő TEK munkatársainak azonosítószámai. A rendőrség megsemmisítette a helyszínen készült fotókat, bár többeket elfogtak a rendfenntartók és eljárás is indult, ezért ezeket meg kellett volna őrizni egy szakértő szerint.

A Belügyminisztérium arról tájékoztatta az Átlátszót, hogy miután a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságán nem ment át az az ellenzéki javaslat, hogy vizsgálják ki a Terrorelhárítási Központ röszkei akcióját, még a rendőrségi fotókat is törölték 30 nappal az eset után. Az Átlátszó és más portál felvételein is látható volt, hogy a TEK munkatársainak azonosítószáma nem volt olvasható vagy azt valamilyen más ruha eltakarta.

A rendőrök azonosíthatóan, a TEK viszont azonosítószámok nélkül akciózott Röszkén.
©

A portálnak nyilatkozó korábbi rendőr parancsnok szerint az már önmagában fegyelmi eljárást vonna maga után, ha az azonosítók nem látszódnak – ez volt az egyik alapja a 2006-os rendőrattak kivizsgálásának, mikor a Fidesz megemlékezőivel szemben is keményen felléptek a rendőrök. A röszkei összecsapás során százötven menekült és bevándorló, valamint tizennégy rendőr sérült meg. Viták tárgya, hogy mennyiben volt indokolt a rendvédelmisek kemény fellépése, illetve az sem tisztázott, hogy mi váltotta ki a menekültek dühét.

Az Átlátszó helyszíni tudósítói szerint miután a hatóságok nem tájékoztatták maradéktalanul a belépés feltételeiről az embereket, a családosok megindultak a kapunál a szabad belépés hitében – ekkor fújták le őket gázspray-vel a rendőrök, ami felkorbácsolta az indulatokat a határon. A Belügyminisztérium és rendőri vezetés szerint minden rendben zajlott a rendőri intézkedés során, a könnygáz és a vízágyú bevetése arányos fellépés volt.

A belügy azonban elismerte, hogy a TEK által felvett testpáncél eltakarta a szabályos egyenruhát, amin az azonosító volt, de a viselete indokolt volt. A testpáncélt a határon kapták meg a TEK-esek, így azon nem lehetet elhelyezni az azonosítót, a portálnak nyilatkozó szakember szerint ez az ORFK előírásainak sem felel meg – a TEK nem az ORFK irányítása alá tartozik, csak együttműködik vele, ez a joghézag alapja. Egyelőre az látszik, hogy nem indult vizsgálat az ügyben, bár korábbi példa alapján Bene László volt országos rendőrfőkapitányt pont a hiányzó azonosítószámok miatt állították bíróság elé. Amennyiben nem készültek el a szükséges jelentések az intézkedést elrendelő parancsnokoktól, a mulasztás önmagában "katonai bűncselekménynek számít" – nyilatkozta a portálnak a volt rendőri vezető.

A Magyar Helsinki Bizottság az alapvető jogok biztosánál kezdeményezett vizsgálatot, mondván máskülönben nem derülhet fény arra, hogy szakszerű és jogszerű volt-e a TEK fellépése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Franciaországban tovább romlik a helyzet, Dunkerque-ben is hétvégi karantén lesz

Franciaországban tovább romlik a helyzet, Dunkerque-ben is hétvégi karantén lesz

Marabu Féknyúz: Tavasz van, konzultáljunk!

Marabu Féknyúz: Tavasz van, konzultáljunk!

Nem jutnak levegőhöz a kórházak: “A harmadik hullám ránk rúgta az ajtót”

Nem jutnak levegőhöz a kórházak: “A harmadik hullám ránk rúgta az ajtót”