szerző:
hvg.hu/MTI

Hamarosan befejeződik az elfedése a Bonyhád határában feltárt gótikus templomromnak, amelyet a várost elkerülő út építése során tártak fel régészek. A templom a most feltárt középkori település központja volt, az éppen esedékes útépítési munkálatokat azonban a templomromok felett folytatják.

A múlt hét csütörtökön kezdődött munkát az örökségvédelmi hatóság előírása szerint végzik, és várhatóan pénteken fejezik be – mondta Kozma Anikó, a bonyhádi polgármesteri hivatal műszaki osztályvezetője az MTI-nek. Eszerint a teljes feltárt területre először geotextíliát terítettek, amely biztosítja a feltárt téglafalak szellőzését, ugyanakkor el is választja a romot a rákerülő rétegektől. A templomfalaktól tíz centiméteres távolságra 60 centiméter széles homokbeton falat építettek, a két fal közti rést pedig homokkal töltötték fel. A templom belső terét szintén kis szemcseméretű homokkal töltötték fel, majd kézi erővel tömörítették, és ugyanezt az anyagot szórták a falak tetejére is. Ezt követően két geotextilréteg közti georácsot tartalmazó geokompozit réteget tesznek a feltárt területre, amely elosztja a terheket, és felveszi a rezgéseket – mondta.

A templomrom azon része felett, ahol nem épül út, földdel töltik fel a területet, az út alatt a szokásos rétegrendet alkalmazzák. A templomromot azzal is védik, hogy a közvetlenül mellette haladó 6-os út vízelvezetője kikerüli a falmaradványokat, a talajvíz elvezetésére pedig szivárgókat helyeztek el az érintett területen.

A völgységi város középkori plébániatemplomának maradványait október elején a település belvárosát elkerülő, a 6-os főúttal összekötő út építése közben tárták fel. A 90 négyzetméteres alapterületű templomrom apszisa a 6-os út alatt fekszik, a romoknak további 10-15 százaléka kerül a most épülő út alá. A szekszárdi örökségvédelmi hatóság október 9-i határozatban döntött arról, hogy a régészeti emléket megfelelő műszaki megoldással elfedve kell a helyszínen megőrizni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nesze nektek, Apple-rajongók: több iPhone-t is betiltottak Kínában

Nesze nektek, Apple-rajongók: több iPhone-t is betiltottak Kínában

Megadta a lehetőséget a Brexitből kihátrálásra az EU Bírósága

Megadta a lehetőséget a Brexitből kihátrálásra az EU Bírósága

Lázár János mezítláb és hegymenetben kezdi a napot – fotók

Lázár János mezítláb és hegymenetben kezdi a napot – fotók

A magyarok döntöttek az óraátállításról: legyen a nyári!

A magyarok döntöttek az óraátállításról: legyen a nyári!

Figyelem, hétfőtől vasúti sztrájk lesz Németországban

Figyelem, hétfőtől vasúti sztrájk lesz Németországban

A németek elengedték a kötelező menekültkvótát

A németek elengedték a kötelező menekültkvótát