szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Közös sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor a Budapestre látogató NATO-főtitkárral, az eseményre azonban több médium meghívást sem kapott, az ott mégis megjelenő RTL Klub stábját pedig nem engedték be. A köztévé végig forgathatott, a miniszterelnöki sajtóiroda azt mondja, nem is hirdettek sajtótájékoztatót.

Rogán Antal az RTL Klubon magyarázkodott

Nem hirdettünk meg semmilyen sajtóeseményt, nyilatkozattétel volt csak, a köztévé anyagát pedig bármelyik csatorna rendelkezésére bocsátottuk volna - magyarázkodott Rogán Antal, a kormányfő kabinetfőnöke csütörtök este Baló György műsorában az RTL Klubon. Azt mondta, ha ezzel bárkit megsértettek, elnézést kér. Hozzátette, felhívta az RTL Klub hírigazgatóját is az üggyel kapcsolatban.

Nem engedték be az RTL Klubot a Budapestre látogató NATO-főtitkár és Orbán Viktor közös sajtótájékoztatójára – tudta meg a hvg.hu.

Úgy tudjuk, a miniszterelnök sajtósa, Havasi Bertalan azzal magyarázta a kizárást, hogy azért nem engedte be a stábot, mert az eseményen csak sajtónyilatkozatra kerül sor, és az újságírók nem kérdezhetnek.

A sajtónyilatkozatot azonban meglehetős titokban akarta adni a kormányfő, ugyanis az eseményre sem a hvg.hu, és mellette több, a kormánytól független médium sem kapott meghívást. Az M1 viszont kapott, így az állami csatorna élőben közvetítette a sajtónyilatkozatot, és az MTI is közölhetett beszámolót az eseményről.

A miniszterelnöki sajtóiroda azzal magyarázza, hogy nem hívtak meg senkit, hogy Orbán és a NATO-főtitkár csupán közösen élőben bejelentkeztek az M1 hírműsorába, sajtótájékoztatót ezért nem hirdettek. Az RTL pedig szerintük megsértette az Országház házirendjét.

©

Orbán egyébként az MTI tudósítása szerint azt magyarázta, hogy a terrortámadások arra hívják fel a figyelmet, komolyan kell venni, hogy az Európai Unióba olyan háborús területről érkeznek emberek, amelyekkel az unió különböző országai – különböző mértékben – hadban állnak. Szerinte az érintett területekről diverzáns csoportokat küldhetnek Európába, és ennek az eredménye a terror. Emiatt a délről érkező migránshullámot még szigorúbban kell ellenőrizni, mert velük terroristák is érkeznek, legalábbis Orbán szerint.

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy Magyarország folytatja azokat missziókat, amelyekben részt vesz. Emlékeztetett: eredményes a magyar közreműködés a NATO kereteiben a balti térség légtérvédelmében, és egységet küldtek Litvániába is az elmúlt évben. Magyarország az Afganisztánban vállalt kötelezettségeit 2016-ban is teljesíti, a nemzetközi missziókban való részvételét az élőerőt tekintve nem csökkenti.

Jens Stoltenberg pedig üdvözölte, hogy a magyar kormány bejelentette védelmi kiadásainak növelését, ez – mondta – fontos Magyarországnak és az egész szövetségnek. Szerinte azonban a migrációs válság valójában humanitárius kérdés, és ha a problémát a gyökerénél, vagyis a bevándorlók hazájának számító régióban kezeljük, és politikai megoldást javasolunk a térség konfliktusaira, a saját védelmünket is garantáljuk.

Az ukrajnai helyzettel kapcsolatban a főtitkár úgy vélekedett, Oroszország egyre agresszívabb Ukrajnában, és a közelmúltban a tűzszünet megsértése egyre gyakoribb. Aggasztó a lehetősége annak, hogy kiújulhat a harc Kelet-Ukrajnában, ezért minden félnek teljes mértékben be kell tartania a minszki megállapodást és a tűzszünetet – hangoztatta. 

Jens Stoltenberg végül közölte: a NATO reagál a megváltozott biztonsági környezetre, megduplázták a válaszadó erőik méretét, új akciócsoportot hoztak létre, amely képes órákon belül reagálni. Emellett irányító központokat létesítettek nyolc szövetséges kelet-közép-európai országban, és Magyarországon is lesz ilyen. Továbbá növelték a jelenlétet a szövetség keleti részén – mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Választási törvény: gereblyére lép a Fidesz, vagy szétzúzza az ellenzéket?

Választási törvény: gereblyére lép a Fidesz, vagy szétzúzza az ellenzéket?

Maradonának volt egy kamionja azért, hogy ne tudják megállítani az újságírók

Maradonának volt egy kamionja azért, hogy ne tudják megállítani az újságírók

Áder János visszadobta a családi gazdaságok törvényét

Áder János visszadobta a családi gazdaságok törvényét