Mizsur András
Mizsur András
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Négy-ötezer ismerős, óránként megosztott kép vagy cikk, aktív kommentelés – nagyjából így írható le egy jobbikos online megmondóember, akinek a világa köszönő viszonyban sincs a cukiságkampányból ismerttel.

Létezik egy nagyon erős és aktív közösség a Facebookon, amely a Jobbik virtuális hátországát jelenti. Ezek a felhasználók ugyanazokat az oldalakat követik, egymás posztjait kommentelik és osztják meg, és napi rendszerességgel írnak a különböző (főleg a Jobbikot és Vona Gábort tematizáló) csoportokba. „Válogatott csapat! A liberálisok ki vannak szórva” – jellemezte a radikális jobboldal networkjét  az egyik önjelölt véleményvezér.

Egy kamu Facebook-profilon keresztül próbáltam belülről feltérképezni, hogyan is néz ki, miként épül a virtuális hátország. A hitelesség kedvéért a profilképet árpádsávval és egy turullal turbóztam fel, hogy azonnal látszódjon, “hova húz a szívem". A “beépüléshez” elkezdtem bejelölgetni a legnagyobb, 4-5 ezer ismerőssel bíró megmondóembereket (vonalvezetőm a profilképre ráaplikált árpádsáv volt), majd újdonsült ismerőseik közül kimazsoláztam az egyértelműen Jobbik-szimpatizánsokat. Emellett beléptem a legfontosabb csoportokba, és a hírfolyamban a profilomhoz illő tartalmakat osztottam meg.

Alig néhány órás kattintás után már 100-200 ismerőst gyűjtöttem össze, majd egy idő után engem is elkezdtek bejelölni “Harcos”  vagy “Jogos Önvédelem” becenevű felhasználók. Tippet is kaptam, hogy kiket érdemes követni: “a HUN betűseket mindenképpen  jelöld, meg aki kárpátiás.” Sokan “Kitartás!” vagy “Üdvözöllek, Harcos!” üzenetekkel háláltak meg a bizalmat.

Radikális jobboldal: A hálózat csapdájában
©

Bölcsőtől a sírig

Így lettem tagja a Jobbikos hazafiak, Akik igazi MAGYAROK, a Civil Hungarista Egység és a Vona Gábort miniszeterelnöknek! nevű csoportoknak. A megosztott tartalmak legnagyobb részét a különböző hírportálokról származó cikkek jelentik, bár itt kétségtelenül nem a mainstream-re kell gondolni, hanem például a Jobbikhoz közeli Alfahírre vagy a harcunk.info-ra.

A közösség ezen kívül szívesen rámozdul az olyan kétes hírnevű oldalak félinformációkon alapuló álhíreire, mint a hirtop.eu,  a hirvilag.com vagy a hirado.top is. Ez utóbbin az egyik legfelkapottabb hír arról szólt, hogy az egymilliomodik Németországba érkező menekült Audit és egy lakást kapott a német államtól, mire pillanatokon belül elárasztotta az oldalt a rasszista fröcsögés.

Nem csoda, hogy jól pörög a napimigrans.com is, ami erőszaktevő menekültekről szóló hírekkel riogatja az olvasókat. A legvadabb összeesküvés-elméleteket hirdető oldalak is nagy népszerűségnek örvendenek; aTitkolt Hírek-et például eddig több mint 56 ezren lájkolták. Az oldal mottója is beszédes: Ne hagyd magad megvezetni. Ne csak olvasd, add is tovább!”.

Miért csinálják?

“Hangot adok annak, amit gondolok vagy érzek”, mesélte a motivációiról az egyik HUN nevű megmondóember, akinek a legfontosabb az azonos gondolkodás és a valahová tartozás érzése. Egy másik újdonsült ismerősöm úgy nyilatkozott: “azért dolgozom, hogy egy kicsit jobb legyen az országnak”.

No cuki
©

Az egyik többezres létszámú csoport adminja a való életben is aktív, a legtöbb Jobbik-rendezvényen ott van, aláírást gyűjt, kampányol. Két éve menedzseli a csoportját, és mint elmondta, “kiérdemeltem, mert jól kampányoltam a Jobbiknak".

Nem kell meglepődni, hogy a személyemet ilyen könnyen befogadták (“te igaz magyar vagy!” – írták egy ízben), véli Merkovity Norbert, a  Szegedi Tudomány Egyetem Politológiai Tanszékének tudományos munkatársa. Szerinte még a külsőségek, például az árpádsávos profilkép nélkül is működne a dolog, mert ezeknek a felhasználóknak a céljuk, hogy “minél több embert elérjenek”.

Merkovity korábban már vizsgálta a Fidesz, a Jobbik, az MSZP és az LMP Facebook-oldalainak kommentelőit. “Arra jutottam, hogy a fideszesek jóval aktívabbak, inkább a párt által megosztott témával foglalkoznak, kevés a kritikus hangnem. A Jobbiknál sokan vannak, kevésbé aktívak, viszont kritikusabbak és más témákkal is foglalkoznak”. A baloldalra a Facebookon is a totális szétesés jellemző.  “Azért nem lehet balos megmondóembereket találni, mert nincsenek.”

A Jobbik-bázis a netről jön

„A Fidesz és az MSZP sosem volt rászorulva a virtuális hálózatépítésre, hiszen ott voltak a  tömegmédia klasszikus eszközei, a Jobbiknál ez viszont hiányzott”, írja Jeskó Jószef és Bakó Judit a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzői A radikális jobboldal webes hálózatai című tanulmányukban. A szerzők szerint az sem elhanyagolható, hogy a Jobbik szavazótáborában a legnagyobb az aránya azoknak, akik napi rendszerességgel interneteznek.

Jeskóék szerint a radikális jobboldal szubkultúráját nem kizárólag a Jobbik hozta létre, viszont nagyon ügyesen használta ki az internet robbanásszerű fejlődését és kapcsolta össze az elszigetelten működő csoportokat. Nem véletlen, hogy a Jobbik felemelkedése és a radikális jobboldalhoz kötődő weboldalak számának növekedése egybeesik. Az őszödi beszéd és az azt követő tüntetések is sokat tettek a jobbikosok összekovácsolásáért, mert “az addig többé-kevésbé elszigetelten működő csoportok a virtuális valóságban is elkezdték keresni egymás társaságát”.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Nem ittuk meg otthon, amit a kocsmában hagytunk

Nem ittuk meg otthon, amit a kocsmában hagytunk

Ezt Indiana Jones is imádná: élőben nézhetjük, ahogy felnyitnak egy 1700 éves sírládát

Ezt Indiana Jones is imádná: élőben nézhetjük, ahogy felnyitnak egy 1700 éves sírládát

Hackerek támadták meg Trump és Biden kampánystábját

Hackerek támadták meg Trump és Biden kampánystábját