Mizsur András
Mizsur András
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Négy-ötezer ismerős, óránként megosztott kép vagy cikk, aktív kommentelés – nagyjából így írható le egy jobbikos online megmondóember, akinek a világa köszönő viszonyban sincs a cukiságkampányból ismerttel.

Létezik egy nagyon erős és aktív közösség a Facebookon, amely a Jobbik virtuális hátországát jelenti. Ezek a felhasználók ugyanazokat az oldalakat követik, egymás posztjait kommentelik és osztják meg, és napi rendszerességgel írnak a különböző (főleg a Jobbikot és Vona Gábort tematizáló) csoportokba. „Válogatott csapat! A liberálisok ki vannak szórva” – jellemezte a radikális jobboldal networkjét  az egyik önjelölt véleményvezér.

Egy kamu Facebook-profilon keresztül próbáltam belülről feltérképezni, hogyan is néz ki, miként épül a virtuális hátország. A hitelesség kedvéért a profilképet árpádsávval és egy turullal turbóztam fel, hogy azonnal látszódjon, “hova húz a szívem". A “beépüléshez” elkezdtem bejelölgetni a legnagyobb, 4-5 ezer ismerőssel bíró megmondóembereket (vonalvezetőm a profilképre ráaplikált árpádsáv volt), majd újdonsült ismerőseik közül kimazsoláztam az egyértelműen Jobbik-szimpatizánsokat. Emellett beléptem a legfontosabb csoportokba, és a hírfolyamban a profilomhoz illő tartalmakat osztottam meg.

Alig néhány órás kattintás után már 100-200 ismerőst gyűjtöttem össze, majd egy idő után engem is elkezdtek bejelölni “Harcos”  vagy “Jogos Önvédelem” becenevű felhasználók. Tippet is kaptam, hogy kiket érdemes követni: “a HUN betűseket mindenképpen  jelöld, meg aki kárpátiás.” Sokan “Kitartás!” vagy “Üdvözöllek, Harcos!” üzenetekkel háláltak meg a bizalmat.

Radikális jobboldal: A hálózat csapdájában
©

Bölcsőtől a sírig

Így lettem tagja a Jobbikos hazafiak, Akik igazi MAGYAROK, a Civil Hungarista Egység és a Vona Gábort miniszeterelnöknek! nevű csoportoknak. A megosztott tartalmak legnagyobb részét a különböző hírportálokról származó cikkek jelentik, bár itt kétségtelenül nem a mainstream-re kell gondolni, hanem például a Jobbikhoz közeli Alfahírre vagy a harcunk.info-ra.

A közösség ezen kívül szívesen rámozdul az olyan kétes hírnevű oldalak félinformációkon alapuló álhíreire, mint a hirtop.eu,  a hirvilag.com vagy a hirado.top is. Ez utóbbin az egyik legfelkapottabb hír arról szólt, hogy az egymilliomodik Németországba érkező menekült Audit és egy lakást kapott a német államtól, mire pillanatokon belül elárasztotta az oldalt a rasszista fröcsögés.

Nem csoda, hogy jól pörög a napimigrans.com is, ami erőszaktevő menekültekről szóló hírekkel riogatja az olvasókat. A legvadabb összeesküvés-elméleteket hirdető oldalak is nagy népszerűségnek örvendenek; aTitkolt Hírek-et például eddig több mint 56 ezren lájkolták. Az oldal mottója is beszédes: Ne hagyd magad megvezetni. Ne csak olvasd, add is tovább!”.

Miért csinálják?

“Hangot adok annak, amit gondolok vagy érzek”, mesélte a motivációiról az egyik HUN nevű megmondóember, akinek a legfontosabb az azonos gondolkodás és a valahová tartozás érzése. Egy másik újdonsült ismerősöm úgy nyilatkozott: “azért dolgozom, hogy egy kicsit jobb legyen az országnak”.

No cuki
©

Az egyik többezres létszámú csoport adminja a való életben is aktív, a legtöbb Jobbik-rendezvényen ott van, aláírást gyűjt, kampányol. Két éve menedzseli a csoportját, és mint elmondta, “kiérdemeltem, mert jól kampányoltam a Jobbiknak".

Nem kell meglepődni, hogy a személyemet ilyen könnyen befogadták (“te igaz magyar vagy!” – írták egy ízben), véli Merkovity Norbert, a  Szegedi Tudomány Egyetem Politológiai Tanszékének tudományos munkatársa. Szerinte még a külsőségek, például az árpádsávos profilkép nélkül is működne a dolog, mert ezeknek a felhasználóknak a céljuk, hogy “minél több embert elérjenek”.

Merkovity korábban már vizsgálta a Fidesz, a Jobbik, az MSZP és az LMP Facebook-oldalainak kommentelőit. “Arra jutottam, hogy a fideszesek jóval aktívabbak, inkább a párt által megosztott témával foglalkoznak, kevés a kritikus hangnem. A Jobbiknál sokan vannak, kevésbé aktívak, viszont kritikusabbak és más témákkal is foglalkoznak”. A baloldalra a Facebookon is a totális szétesés jellemző.  “Azért nem lehet balos megmondóembereket találni, mert nincsenek.”

A Jobbik-bázis a netről jön

„A Fidesz és az MSZP sosem volt rászorulva a virtuális hálózatépítésre, hiszen ott voltak a  tömegmédia klasszikus eszközei, a Jobbiknál ez viszont hiányzott”, írja Jeskó Jószef és Bakó Judit a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzői A radikális jobboldal webes hálózatai című tanulmányukban. A szerzők szerint az sem elhanyagolható, hogy a Jobbik szavazótáborában a legnagyobb az aránya azoknak, akik napi rendszerességgel interneteznek.

Jeskóék szerint a radikális jobboldal szubkultúráját nem kizárólag a Jobbik hozta létre, viszont nagyon ügyesen használta ki az internet robbanásszerű fejlődését és kapcsolta össze az elszigetelten működő csoportokat. Nem véletlen, hogy a Jobbik felemelkedése és a radikális jobboldalhoz kötődő weboldalak számának növekedése egybeesik. Az őszödi beszéd és az azt követő tüntetések is sokat tettek a jobbikosok összekovácsolásáért, mert “az addig többé-kevésbé elszigetelten működő csoportok a virtuális valóságban is elkezdték keresni egymás társaságát”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!