szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kórház nem tartja kiugró adatnak, hogy 12 ápoló hagyja el a kórházat csak decemberben, hatan egy osztályról távoznak. Húszezer egészségügyi dolgozó már elhagyta az országot, ráadásul az utánpótlás képzése is gondokkal küzd. A hétvégén tiltakozó egészségügyi dolgozók a bérük két éven belüli megduplázását kérik.

Az I. belgyógyászati osztályt hat ápoló hagyja el a főnővérhelyettessel együtt, de a kórház más részlegeiről további hat szakképzett ápoló hagyja el a kórházat – írja az Origo. A portálnak nyilatkozó egyik nővér a 105 ezer forintos fizetését egy németországi 1500 eurós bérre váltja, elmondása szerint a hazai bérért nem szeretne egy harmadik gerincsérvet kapni.

A kórház orvosigazgatója, dr. Müller Péter szerint a mostani felmondási hullám nem kiugró adat, novemberben 32 távozó ápoló helyére 27 új érkezett – azaz öttel csökkent a létszám. "Nem állítom, hogy nem okoz problémát a csoportos felmondás" – mondta a decemberi felmondásról Müller, azonban szerinte ez nem jelenti, hogy össze kellene vonni más osztállyal, vagy bezárni a részleget. A helyettes főnővér játszott szerepet a felmondásban, évek óta pályázott a főnővéri pozícióra, de nem kapta meg, ezért egy másik fővárosi kórházba hívta át stábját.

Korábban a Szent Imre kórházat hagyta el hat altatóorvos, akik a túlterhelt munkahelyi körülmények és a rendkívül szigorú vezetőség mellett a csekély fizetésüket emelték ki. Korábban a Népszabadság számolt be róla, hogy összesen tíz megyei kórháznyi orvos hiányzik az országból, ráadásul az orvosképzés sem tudja enyhíteni a hiányt. Egyre több külföldi orvost képzünk, az egyetemek ezzel pótolják kieső bevételeiket, azonban ők szinte azonnal elhagyják az országot a képzés végén, ahogy a magyar fiatalok jelentős része is.

Az egészségügyi dolgozók a hétvégén az utcára vonultak, hogy a Képviselői Irodaháznál adják át petíciójukat, amiket az ellenzék politikusai vettek át. Az átlagosan 150 ezer forintos fizetésük megduplázását követelték a következő két évben, pontosabban: emberhez méltó fizetést. A meglehetősen szellős megmozduláson megjelent a fekete ruhás Sándor Mária is, akit a FESZ korábban radikális tiltakozásai miatt távozásra szólított fel a szakszervezetből – valamint aki az egészségügyi dolgozók sztájkjogának felszámolását is számon kérte a Fidesz-kormányon.

Az Origónak nyilatkozó egészségpolitikus, Kincses Gyula egykori államtitkár szerint a felmondások miatt a rendszer egy ház lassú pusztulásához hasonlítható, azonban sokkal beszédesebb adat, hogy 7-8 év alatt összesen 20 ezer egészségügyi dolgozó hagyta el az országot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marie Kondóért kiált ez a rumli: felfordulást örökölt Biden Trumptól a Time címlapján

Marie Kondóért kiált ez a rumli: felfordulást örökölt Biden Trumptól a Time címlapján

Közel 1500 forint, ha utólag javítani akarunk egy adatot az e-matricán, de van ingyenes megoldás is

Közel 1500 forint, ha utólag javítani akarunk egy adatot az e-matricán, de van ingyenes megoldás is

2022 is Orbán és Karácsony párharcáról szól majd?

2022 is Orbán és Karácsony párharcáról szól majd?