szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Közel kétszázmilliárd forintnyi uniós forrást tervez lehívni a kormány, hogy ezzel javítsák a iskolák állapotát és felszereltségét. Érkezik egy újdonság is, az elektronikus oktatási anyakönyv, ami életünk végéig rögzíti minden tanulmányi eredményünket, így helyettesítheti a bizonyítványt is.

Az oktatás finanszírozásának összege a magyar GDP-hez viszonyítva éveken keresztül fokozatosan csökkent, és jelentősen elmarad az OECD-államok átlagától, emellett az oktatási rendszer átalakítása további terheket jelentett a tanárok számára, akik közül többen tilakozásba kezdtek, élükön a miskolci Herman Ottó Gimnáziummal. A gondok enyhítésére a kormány 211 milliárd forint uniós forrás lehívását tervezi. Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár a Magyar Időknek nyilatkozva elmondta, hogy terveik szerint egy-két éven belül már számos újítást érzékelhetnek majd a tanárok és a diákok.

A fejlesztésekről a szakami szervezetekkel történt egyeztetést követően döntöttek, melyek érintik a köznevelési rendszert, a szakképzést, a család- és ifjúságügyet, a sportot és az önkormányzati szektort is. A tervek szerint 153 milliárd forintot fordít majd a kormány az uniós összegből az iskolál felújítására, modernizálására, új tantermek, sportpályák, tornatermek és tanuszodák építésére, de ebből a keretből fejlesztenék az iskolák informatikai parkját is.

A fennmaradó összeg egy komoly újítás bevezetésére fordítaná a kabinet, amit elektronikus oktatási anyakönyvként említett a lap. Ezt minden újszülött a születésekor megkapná, és egészen az óvodától kezdve rögzítenék a gyerekek fejlődését, teljesítményét, egészen a felsőfokú tanulmányaik végéig. Ez közhiteles okiratnak számítana, így az elveszett papíralapú bizonyítvány esetén bármikor lekérdezhető lesz országos központból minden diák eredménye.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!