szerző:
Riba István
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A település visszavenné az iskoláját, ezért törvénymódosítást is kezdeményezett az Emminél. A példa ragadós lehet.

A csömöri képviselő-testület határozatot fogadott el arról, hogy a település általános és zenei iskolájának nemcsak működtetője, de fenntartója is kíván lenni. Jelenleg minden állami iskolának – a szakképző intézményeket kivéve – a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) a fenntartója, a működtetést azonban vállalhatják az önkormányzatok is. Csömör eddigi vállalását tavaly meg is erősítette, ám ősszel már a fenntartás átvételének kezdeményezéséről is határoztak.

Amint azt Fábri István polgármester kérdésünkre elmondta, „az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a központosított állami rendszer szükségszerűen korlátozott lehetőségei nem teszik lehetővé oktatási intézményeink megfelelő hatékonyságú működését”. Az önkormányzat eddig is támogatta, hogy az intézményekben folyó munka szakmai feltételei, illetve a pedagógusok megbecsülése legalább megközelítse a 2013 előtti szintet. Ezért november végén már levelet írtak Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkárnak, mert – mint azt a levélben megfogalmazták –  az elmúlt évek tapasztalatai szerint „a központosított állami rendszer szükségszerűen korlátozott volta nem teszi lehetővé azt, hogy az alapvetően színvonalas munkát végző oktatási intézményeink a gyermekek és szülők elvárásait megfelelő mértékben figyelembe véve működhessenek”.

A fenntartói jogok visszavétele nem megy törvénymódosítás nélkül, ezért az önkormányzat egyben azt is kezdeményezte az államtitkárnál. A polgármester elmondása szerint levelüket az elmúlt két hónapban válaszra sem méltatták.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Új kormányzati tervek: a hajléktalanok miatt lezárhatják Budapest nagy aluljáróit

Új kormányzati tervek: a hajléktalanok miatt lezárhatják Budapest nagy aluljáróit

Macron kemény leckét kapott, ez az ára, ha nem találja meg a hangot az alsó középosztállyal

Macron kemény leckét kapott, ez az ára, ha nem találja meg a hangot az alsó középosztállyal

Most aztán jön minden: hó, eső, havas eső

Most aztán jön minden: hó, eső, havas eső

Új javaslat: 2022 végéig lehetne szabadon munkát vállalni a briteknél

Új javaslat: 2022 végéig lehetne szabadon munkát vállalni a briteknél

Csúnyán megleckéztette Belgiumot a svájci válogatott

Csúnyán megleckéztette Belgiumot a svájci válogatott

Gyönyörű hólepel fedte be a Normafát

Gyönyörű hólepel fedte be a Normafát