szerző:
Zelki Benjámin
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hétfő este Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója és Karácsony Gergely, Zugló PM-es polgármestere feszült egymásnak – ez volt a Városliget beépítéséről szóló első nyilvános vita. Kiderült, Baán azt is elképzelhetőnek tartja, hogy „jó magyar szokás szerint az egészből nem lesz semmi”, és hogy mikor láncolná magát egy fához Karácsony.

Karácsony Gergely szerint a Liget projektet nem szakmai érvek, hanem a politikai akarat hajtja. Mint említette, a regnáló hatalom szerint csak az szép, ami 1944 előtt épült, ezért akarják a Ligetet is visszaállítani akkori állapotába. Orbán Viktornak a Várnegyed kell, emiatt kell onnan kulturális intézményeket kitelepíteni, a Liget beépítése csak mindennek eszköze.

A miniszteri biztosnak úgy kedveskedett: Laci, te egy egységsugarú fideszesnél sokkal kedvesebb vagy, és jól el tudod adni a projektet, és a Szépművészeti főigazgatójaként szívügyednek is tartod, de te sem láttál még urbanistát, építészt, muzeológust, György Pétert kivéve, aki ne ellenezné a Városliget beépítését.

©

Közben a BKV nem megy ki a városhatáron, a közműcégek romokban, a lényeg, hogy van egy miniszterelnök, aki vissza akarja repíteni a történetet a múltba, mert nem egy demokráciában hívő ember, hanem valaki más. A beszédet taps és ujjongás fogadta. Valaki beszólt, valaki hazament.

Jön a fához láncolás

Szakmai érvek nem hangzottak el, a kérdésben már minden úgyis elhangzott pró és kontra. (Lásd korábbi cikkeinket: itt meg itt meg itt). A megvalósulás kérdését azonban még mindig heves viták övezik. Baán hangsúlyozta, hogy a jelenlegi terveket kormányhatározat rögzíti, azonban Karácsony már a vita kezdetén kijelentette, hogy ő még mindig azt hiszi, hogy az egész nem fog megvalósulni.

Mint mondta, a népszavazást ugyan elkaszálták, biztos benne, hogy ezen az úton meg lehet buktatni a Liget beépítését. Kérdeztem, hogy mi történne, ha mégsem sikerül a népszavazás, erre mosolyogva azt mondta: akkor fához láncolom magam.

©

Jó magyar szokás

A vita végére azonban megpuhultak a felek, és abban mélyen egyetértettek, hogy a mai állapotok senkinek nem jók, a Liget felújításra szorul. Baán László sorra osztotta meg szomorú tapasztalatait: ő 2004 óta a Szépművészeti igazgatója, de bármilyen azt megelőző és az utáni tervei kudarcot vallottak a múzeum bővítésével kapcsolatban – mivel az egész Városliget egy helyrajzi számon van, még a járda alatti részen a föld alatt sem lehetett odaépíteni semmit. Mint mondta, a Ligethez senki nem nyúlhat évtizedek óta hozzá.

Ehhez képest miközben a belső kerületek mindegyikében borsos áron lehet parkolni, a frekventált Városligetben máig nem sikerült megakadályozni, hogy megszűnjön az ingyenes parkolás – Baán szerint napi 1500-nál több autó áll be ide. Abban mindketten egyetértettek, a Ligethez nem méltó a mai állapota, Karácsony a vurstlikat, Baán az ízléstelen fabódékat említette példának.

Baán hangsúlyozta, a Ligethez hozzá kell nyúlni, és „csak így lehet”. De ilyenkor meg jó magyar szokás szerint jön az ellenkezés, és a végén inkább minden marad a régiben, ahogy nem jó. Mint mondta, elszalasztott lehetőségekben Magyarország világelső. Karácsony erre úgy reagált, a Liget rekreációs szerepét erősíteni kell, a zöldterület rehabilitációjára, a romos épületek bontására szükség van, mindez szerepel is a fejlesztési koncepciókban, új épületek felhúzására azonban semmi szükség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!