szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Őszre Magyarországon lehet az a vadászgép, amellyel azt a Gripent pótolnák, amely tavaly májusban tört össze egy csehországi hadgyakorlaton – derül ki a honvédelmi miniszter válaszából, amelyet egy írásbeli kérdésre adott.

A tizennégy magyar Gripenből csak kettő volt kétüléses, kiképzésre is használható gyakorlógép. Ezek közül rongálódott meg súlyosan az egyik Csehországban, május 19-én. A pilóták katapultáltak.

©

Simicskó István honvédelmi miniszter egy tavaly novemberi meghallgatáson beszélt arról, hogy a balesetet a pilóta okozta. A gép javíthatatlan, és pótlásáról a magyar kormánynak kell gondoskodnia, mivel a szerencsétlenség nem a gyártó hibájából történt.

A kormány úgy döntött, hogy legfeljebb 9,5 milliárd forintért pótolják a tönkrement gépet, de ezért a pénzért nem egy újat vesznek. Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára januárban az RTL Híradónak azt nyilatkozta, hogy az év második felében érkezhet egy ugyanolyan típusú, kétüléses, használt Gripen.

Ezt erősíti meg a honvédelmi miniszter írásos válasza, amelyet az egyik MSZP-s képviselő kérdéseire adott. Demeter Márta arra volt kíváncsi, hogy megkezdték-e már a tárgyalásokat a svédekkel a megrongálódott vadászrepülőgép pótlásáról, mikor állhat szolgálatba a Magyar Honvédség kötelékében az új vadászrepülőgép, illetve keletkezik-e már erre az évre is fizetési kötelezettség a bérleti szerződés módosítása miatt.

Simicskó István röviden annyit közölt, hogy a tárgyalásokat eredményesen lezárták, az új vadászgépet előreláthatóan hét hónapon belül leszállítják, és „a szerződés módosítása 2016. évre nem keletkeztet fizetési kötelezettséget”.

A csehországi balesetet okozó pilótával egyelőre nem tudni, mi lesz, a korábbi hírek szerint a kormány megvárja a vizsgálatok eredményeit, ami februárra várható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
2,2 millió hirdetést blokkolt a Facebook, az amerikai elnökválasztás tisztaságába nyúltak volna bele

2,2 millió hirdetést blokkolt a Facebook, az amerikai elnökválasztás tisztaságába nyúltak volna bele

Aki francia iPhone-t vesz, az kap mellé fülhallgatót

Aki francia iPhone-t vesz, az kap mellé fülhallgatót

700 lóerő, biturbó V8 és zöld rendszám: itt a Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid

700 lóerő, biturbó V8 és zöld rendszám: itt a Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid