szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Cigivel jutalmazzák, büntetésképpen pedig kulcscsomóval és kézzel verik a speciális nevelési igényű gyerekeket egy kalocsai otthonban. Székely László az intézményben vizsgálódott, majd számos ajánlást tett a fenntartónak, amelyet szintén teljes körű vizsgálatra kért fel. Kiderült, a gyerekek fel sem ismerik, ha bántalmazás éri őket, azt a fegyelmezés normális eszközének tekintik. Így volt ezzel az a bentlakó is, aki egy szökés után öt-hat pofont kapott.

Jelentést adott ki hétfőn Székely László ombudsman a kalocsai speciális gyermekotthonról, ahol bejelentés nyomán vizsgálódott.

Székely László jelentése szerint visszatérő probléma, hogy a speciális otthonban élő gyermekek vagy fel sem ismerik, hogy bántalmazás érte őket, vagy azt enyhén ítélik meg. Aggályos az is, hogy a jelentős fluktuáció miatt a szakdolgozók közül többen nem rendelkeznek megfelelő képzettséggel, és akadozik a gyermekvédelmi gyámok személyes kapcsolattartása a gyermekekkel.

Az alapvető jogok biztosának küldött bejelentés szerint a kalocsai speciális gyermekotthonban a nevelők, a gyermekfelügyelők rendszeresen bántalmazzák a gondozott gyermekeket, felpofozzák, kulcscsomóval és ököllel ütlegelik, rugdossák őket. Az ombudsman a gyermekotthon működésének teljes körű vizsgálatára kérte fel a fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság és az Országos Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Dokumentációs Központ (OBDK) főigazgatóját.

A gyermekotthonban mindkét megkeresett szerv külön helyszíni vizsgálatot tartott. Ezek során például az egyik gyermek megemlítette, hogy öt-hat pofont kapott, amikor egy szökése után visszahozták. Ezt ő csak "figyelmeztető szándékú nevelési eszköznek" fogta fel. Egy másik gyermek jelezte, hogy a nevelő a kulcscsomójával a tenyerébe csapott, de szerinte ez nem volt bántalmazás.

Cigi a jutalom, kulcscsomó a büntetés

A fenntartói vizsgálat arra jutott, hogy a speciális gyermekotthonban élők az átlagos gondozási szükségletű gyermekeknél enyhébben ítélik meg a bántalmazást. A biztos szerint a gyermekotthonban élő gyermekek jogismeretének hiányosságát jelzi, hogy a pofonokat, a kulcscsomóval tenyérbe ütést nem bántalmazásnak, hanem egyszerűen nevelési eszköznek tekintik. A biztos ezért tájékoztatást kért az emberi erőforrások miniszterétől arról, miként teljesültek a hasonló ügyekben már korábban megfogalmazott ajánlásai.

A fenntartói vizsgálat azt is feltárta, hogy rendkívül nehéz betölteni a gyermekotthonban megüresedő álláshelyeket, a szakdolgozók pedig megfelelő kompetenciák hiányában nem mindig képesek helyes pedagógiai választ adni a gyermekek indulatos viselkedésére. Kiderült, hogy a gyermekotthonban a cigarettát jutalmazási eszközként használták. A fenntartói megállapításokkal összhangban a biztos is elfogadhatatlannak, a gyermekek jogait súlyosan sértőnek nevezte ezt a gyakorlatot.

A fenntartó intézkedett, Székely László ezzel egyetértett, emellett javasolta azt is, hogy az intézményben mutassanak be a gyermekek életkorának megfelelő filmeket a dohányzás ártalmairól, és kérjék olyan szakember segítségét, aki a gyermekek leszoktatását megfelelő módszerekkel segítheti.

©

Az otthonbeli életről Az állatokkal is jobban bánnak címmel a Magyar Narancs közölt 2014-ben tényfeltáró riportot.

A gyermekjogi képviselőnek több gyermek számolt be arról, hogy ritkán találkozik a gyámjával, rendszertelenül látogatják őket, a kapcsolattartás kiszámíthatatlan. Az ombudsman szerint ez a gondozott gyermekek jogainak sérelmét okozza. A biztos felkérte a minisztert, hogy országos szinten mérje fel, hogy a gyámok eleget tudnak-e tenni a gyermekekkel való találkozás kötelezettségének.

Az OBDK vizsgálata rögzítette, hogy a szakdolgozók, főleg a gyermekfelügyelők között nagy a fluktuáció. Vannak olyan dolgozók is, akik nem rendelkeznek kellő pedagógiai tapasztalattal, nem ismerik azokat a pedagógiai eszközöket, amelyekkel kezelni lehet a gyermekek viselkedési, beilleszkedési zavarait, agresszióját.

Az ombudsman már korábban, többször is rámutatott, hogy a betöltetlen munkakörök, a speciális ellátási igényű gyermekkel való foglalkozásra felkészítés hiánya a gyermekek jogainak sérelméhez vezet. A biztos a kalocsai speciális gyermekotthon vizsgálatának alapján azt állapította meg, hogy ezek az aggályok továbbra is fennállnak. A szaktárca egy korábbi ombudsmani ajánlásra úgy válaszolt, hogy várhatóan 2016 első felében módosítják a jogszabályt, amely előírja majd, hogy a speciális szükségletű gyermekeket gondozó intézmények szakdolgozói meghatározott időn belül kötelesek lesznek elvégezni egy felkészítő tanfolyamot. A módosított jogszabály legkorábban 2017. január 1-jén lép hatályba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
354 lóerős lett a Mercedes dízelhibrid divatterepjárója

354 lóerős lett a Mercedes dízelhibrid divatterepjárója

Hamarosan a 32 milliót is eléri a világ koronavírus-fertőzöttjeinek száma

Hamarosan a 32 milliót is eléri a világ koronavírus-fertőzöttjeinek száma

Tíz perc szünetet akarnak a maszkban dolgozó kereskedők

Tíz perc szünetet akarnak a maszkban dolgozó kereskedők