szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány legújabb terve, hogy szabad kezet adjon magának a pénzköltésben, akkor is, ha erre nincs keret a büdzsében. Ám nemcsak a közpénzek sorsa foroghat veszélyben, felbukkanhatnak elektronikus zsebtolvajok is. Egyre inkább elfajul az uniós vita a menekültügyben, a Nemzeti Választási Iroda után már az Európai Parlamentben is megjelentek kigyúrt kopaszok. Kubatov Gábor, a népszavazási botrány kulcsembere hazatért Amerikából, és úgy tett, mintha mondana valamit. Erdősiné férje, a herceghalmi polgármester a helyén marad, bár lemondatták volna. A hvg.hu napi hírösszefoglalója.

Gyakorlatilag rendeleti kormányzás jöhet, ha elfogadja a parlament azt az újabb, váratlanul beterjesztett törvénymódosítást, amely nyakló és ellenőrzés nélküli költekezést tenne lehetővé a kormánynak. A Lázár János nevéhez fűződő – és állítólag a pénzügyekért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium tudta nélkül készült - indítvány szerint a kormány bármilyen határozattal, rendelettel (vagyis a parlament kikerülésével) bármennyi pénzt adhat bármire, a hatályban lévő költségvetési törvény módosítása és beszámolási kötelezettsége nélkül. Ez beleillik az elmúlt napok trendjébe, a kormányzati költekezés így épp úgy végképp átláthatatlanná válik, mint a nyilvánosságtól törvényben elzárt postai és jegybank-alapítványi százmilliárdok sorsa. Lázár János a Kormányinfón azt mondta, szó sincs rendeleti kormáynzásról, a módosítás csak arról szól, hogy a havonta felhalmozódó költségvetési maradványt hogyan használja fel a kormány. 

Nemcsak közpénzekkel foglalkoztunk ma (is), hanem magánpénzekkel, egész pontosan azzal, hogy kell-e félnünk a legújabbkori high-tech zsebtolvajoktól. A Facebookon terjed ugyanis egy videó arról, hogy mobil kártyaleolvasóval le tudnak venni pénzt paypassos kártyákról – akár egy zsúfolt buszon. Nos, azért ez nem olyan egyszerű, elmagyarázzuk miért. Meg persze adunk pár tanácsot, hogy mégis hogyan tudhatjuk biztonságban bankkártyáinkon lévő pénzünket.

Kezd elfajulni a görög-magyar csata menekültügyben. Ez derült ki a Kormányinfón, amelyen Lázár János bejelentette, Athén beavatkozóként bekapcsolódott abba a perbe, amelyet a magyar kormány indított az Európai Unió Bíróságán a menekültkvótákról hozott uniós döntések ellen. Lázár közlésével csaknem egyidőben Alexisz Ciprasz görög kormányfő közölte, a hétfői brüsszeli EU-Törökország csúcson szankciókat fog követelni azok ellen, akik nem tesznek eleget az uniós szinten meghozott döntéseknek.A menekültügyben a magyar kormány az Európa Tanács főtitkárával is szópárbajt vívott. Thorbjorn Jagland bírálta a kvótanépszavazás tervét, mire a külügy visszaszólt, hogy felháborító és elfogadhatatlan, amit mondott, csak mert Magyarország a demokrácia egyik legalapvetőbb eszközével akar élni.

Amerikából hazatérőben végre megszólalt Kubatov Gábor Fidesz-alelnök és Fradi-elnök a Nemzeti Választási Irodánál történtekről, de gyakorlatilag nem mondott semmit. Közölte, méltatlannak tartja, ami ott lezajlott, de az MTI-nek nyilatkozva egy árva szóval sem tért ki arra, hogy a láthatóan Erdősi Lászlóné támogatására érkezett kigyúrt kopasz férfiak közül minimum néhányan a Fradi Securityhez, azaz a klub biztonsági cégéhez köthetők (a klub korábban ezt tagadta, nem túl meggyőzően). Kubatov parlamenti képviselőként támogat minden olyan törvénymódosítást, amely a hasonló eseteket segít elkerülni, erről Lázár János miniszter ma azt mondta, akkor lesz változtatás, ha a pártok megegyeznek. Ma kiderült, hogy kigyúrt kopaszokat nem csak Magyarországon vonnak bele politikai vitákba, hanem az Európai Parlament bizottsági ülésén is előfordul ilyesmi.

A népszavazási botrány mellékszála, hogy Herceghalom elhíresült polgármesterének ellenzéke ma lemondatta volna Erdősi Lászlót, miután nem adott magyarázatot arra, hogy felesége az őt kísérő kopaszokkal miért okozott botrányt a Nemzeti Választási Irodánál. Felvetődött, hogy feloszlatja magát a képviselő-testület, de Erdősi a helyén maradt, és minden maradt a régiben. A polgármester megismételte, amit korábban is nyilatkozott, hogy szerinte felesége nemes ügyet szolgált.  Erdősi semmilyen körülmények között nem volt hajlandó lemondani tisztségéről, mikor egyenesen felszólították erre, szinte kiabálva válaszolt, hogy "Nem".

A nap képe mi más lehetne, mint a nagy médiafigyelem közepette helyén maradó Erdősi László:

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bővít a Lufthansa Szegeden, tucatnyi új embert keresnek

Bővít a Lufthansa Szegeden, tucatnyi új embert keresnek

FAZ: Orbánnak minden bajáról Soros jut eszébe

FAZ: Orbánnak minden bajáról Soros jut eszébe

Szárnyalnak a Samsung telefonjai, hat éve nem mentek ilyen jól

Szárnyalnak a Samsung telefonjai, hat éve nem mentek ilyen jól