szerző:
hvg.hu

Nem biztos, hogy 2018-ig a posztján marad Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Balog állítólag 2017-ig kapott időt az oktatás és az egészségügy konszolidálására.

Balog Zoltán és Fazekas Sándor pozíciója sem biztos a kormányban, de a többiek jó eséllyel végigdolgozhatják a mostani kormányzati ciklust – írja a Figyelő.

A lap úgy tudja, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, Balog Zoltán egyértelműen az oktatás, illetve az egészségügy körüli kálváriák miatt került szorult helyzetbe a miniszterelnök előtt, Orbán a tárcavezetővel állítólag egy éve informálisan közölte, hogy sürgősen tegyen rendet a Klik háza táján, gondoskodjon arról, hogy a kifizetések ütemezetten, rend szerint megtörténjenek. A Figyelő úgy tudja, bár Balog Orbán bizalmi embere, 2017 nyaráig kapott időt a helyzet konszolidálására az egészségügyben és az oktatásban.

A lap szerint Fazekas Sándor is az Orbánhoz fűződő erős kapcsolata miatt maradhatott a posztján, mert még az ellenzéki időkben ő készítette elő Orbán vidéki útjait, ennek pedig nagyon fontos szerepe volt a Fidesz megerősödésében. Fazekast viszont sok kritika éri a kormánytól is a vidékfejlesztési tárca támogatáselosztási mechanizmusa miatt, ezért megvan az esély arra, hogy még 2018 előtt távozhat a kormányból.

A Figyelő szerint bár Varga Mihálynak is voltak kellemetlen percei a Klik költségvetése miatt, Orbán jó szakembernek tartja és nem akar megválni tőle, Pintér Sándor kirobbanthatatlan a Belügyminisztérium éléről, és Simicskó István honvédelmi miniszter és Seszták Miklós fejlesztési miniszter széke is biztos egyelőre. A Rogán Antal és Lázár János közti vitát Orbán elrendezettnek látja a kormányzati szerepek tisztázásával, de továbbra is vannak köztük ütközések a nemzeti közműszolgáltató, illetve a paksi bővítés miatt.

Szijjártó Péter külügyminiszter állítólag kezd belerázódni a pozíciójába, nagyon szorgalmas, és Orbán tanácsára oroszul is megtanult. Trócsányi László igazságügyi miniszter viszont nem hibázhat az uniós kötelezettségszegési eljárásoknál.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!