szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem biztos, hogy 2018-ig a posztján marad Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Balog állítólag 2017-ig kapott időt az oktatás és az egészségügy konszolidálására.

Balog Zoltán és Fazekas Sándor pozíciója sem biztos a kormányban, de a többiek jó eséllyel végigdolgozhatják a mostani kormányzati ciklust – írja a Figyelő.

A lap úgy tudja, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, Balog Zoltán egyértelműen az oktatás, illetve az egészségügy körüli kálváriák miatt került szorult helyzetbe a miniszterelnök előtt, Orbán a tárcavezetővel állítólag egy éve informálisan közölte, hogy sürgősen tegyen rendet a Klik háza táján, gondoskodjon arról, hogy a kifizetések ütemezetten, rend szerint megtörténjenek. A Figyelő úgy tudja, bár Balog Orbán bizalmi embere, 2017 nyaráig kapott időt a helyzet konszolidálására az egészségügyben és az oktatásban.

A lap szerint Fazekas Sándor is az Orbánhoz fűződő erős kapcsolata miatt maradhatott a posztján, mert még az ellenzéki időkben ő készítette elő Orbán vidéki útjait, ennek pedig nagyon fontos szerepe volt a Fidesz megerősödésében. Fazekast viszont sok kritika éri a kormánytól is a vidékfejlesztési tárca támogatáselosztási mechanizmusa miatt, ezért megvan az esély arra, hogy még 2018 előtt távozhat a kormányból.

A Figyelő szerint bár Varga Mihálynak is voltak kellemetlen percei a Klik költségvetése miatt, Orbán jó szakembernek tartja és nem akar megválni tőle, Pintér Sándor kirobbanthatatlan a Belügyminisztérium éléről, és Simicskó István honvédelmi miniszter és Seszták Miklós fejlesztési miniszter széke is biztos egyelőre. A Rogán Antal és Lázár János közti vitát Orbán elrendezettnek látja a kormányzati szerepek tisztázásával, de továbbra is vannak köztük ütközések a nemzeti közműszolgáltató, illetve a paksi bővítés miatt.

Szijjártó Péter külügyminiszter állítólag kezd belerázódni a pozíciójába, nagyon szorgalmas, és Orbán tanácsára oroszul is megtanult. Trócsányi László igazságügyi miniszter viszont nem hibázhat az uniós kötelezettségszegési eljárásoknál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!