szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a felesége a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) igazgatója.

A Matolcsy-unokatestvér Szemerey Tamás tulajdonában lévő BanKonzulttól is rendelt tanulmányt az a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA), amelynek igazgatója Szemerey Gabriella.

Az ő neve már korábban is felbukkant iratokban, de nem volt teljesen egyértelmű, hogy Szemerey Gabriella milyen rokoni viszonyban van Szemerey Tamással, illetve Matolcsy Györggyel. A HVG egy 2014-es cikkben már leírta, hogy a PADA a Fővárosi Törvényszéknek küldött 2014. április 1-i nyilatkozatában Szemerey Tamásné, a szeptember 30-iban pedig már Szemerey Gabriella szerepelt, de azt nem állította, hogy Szemerey Tamás felesége lenne. A Figyelő szerint Szemerey feleségéről, míg a Népszabadság szerint Matolcsy unokatestvéréről – vagyis Szemerey Tamás testvéréről vagy unokatestvéréről – van szó.

A hvg.hu most úgy értesült, hogy Szemerey Gabriella Szemerey Tamás felesége. Ugyanerről ír az Index is.

A PADA – a többi alapítványhoz hasonlóan – valamivel több mint 71 milliós támogatást adott a VS.hu kiadójának, a New Wave Productionnek. A New Wave egy hétfői közleményben azt állította, Szemerey nem tulajdonosa a New Wave-nek. A Cink ugyanakkor korábban felfedezett egy kapcsolatot: még 2013-ban írt arról, hogy a VS.hu-t kiadó New Wave Production tulajdonosa, a Csehországban bejegyzett Bawaco nevű cég mögött Szemerey állhat, ugyanis a Bawaco egyik tulajonosa egy Ján Nagy nevű szlovákiai magyar üzletember, aki több szlovákiai és cseh cégben üzlettársa, illetve alkalmazottja Szemereyéknek.

A Marketing és Média két és fél éve azt írta, hogy a Bawaco részvénytársaság a NY Management tulajdona, utóbbit Nagy Zsuzsanna vezeti, a szlovák cégbírósági adatokból viszont nem bogarászható ki a cég tulajdonosa. A NY Management székhelye pedig – a Google Street View szerint – egy pozsonyi lakótelep panelházában van.

Annak idején a Cink megkereste Szemereyt és a másik tulajdonost és egyben ügyvezetőt, Száraz Istvánt, de nem reagáltak. A Kreatív is rákérdezett a tulajdonost érintő pletykákra Száraznál és a VS.hu első főszerkesztőjénél, Kerényi Györgynél, de nem erősítették azt meg, és nem is cáfolták. Az Átlátszó ugyanakkor azt írta, "szerkesztőségi pletykák szerint azonban Szemerey egyszer személyesen is bement a szerkesztőségbe, hogy Kerényivel tárgyaljon valamiről".

Miután pénteken kiderült, hogy a VS.hu-t kiadó cég több száz milliót kapott az MNB-alapítványoktól, több újságíró, szerkesztő és a főszerkesztő is felállt, az egyik felmondott újságíró jótékony célra befizeti az addig felvett, egy havi fizetését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már ma bejelenthetik Dárdai Pál visszatérését a Hertha felnőtt csapatához

Már ma bejelenthetik Dárdai Pál visszatérését a Hertha felnőtt csapatához

Itt a szemüveg, amit -5D és +2D között saját maga állítgathat

Itt a szemüveg, amit -5D és +2D között saját maga állítgathat

Mit tehetnek a jegybankok, hogy ne söpörjön el mindent a válság?

Mit tehetnek a jegybankok, hogy ne söpörjön el mindent a válság?