szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kedden ismét taxis demonstráció béníthatja meg a főváros közlekedését, ezúttal nem a reggeli, hanem a délutáni csúcsidőszakban.

Bár Fónagy János, a fejlesztési minisztérium államtitkára hétfőn megbeszélést folytatott a tizenhat taxis szervezettel, továbbra is él a kedden délutánra tervezett fővárosi taxis forgalomlassító demonstráció. A rivális és illegális taxiszolgáltatások miatt tiltakozó taxisok kedden 13 órától találkoznak a Hősök terén, majd 14 órától több párhuzamos útvonalon indulnak el az Alkotmány utca felé.

Az egyik taxis útvonal: Dózsa György út–Thököly út–Rákóczi út–Kossuth Lajos utca–Erzsébet híd–Szent Gellért rakpart–Szabadság híd–Kiskörút–Bajcsy-Zsilinszky út–Alkotmány utca.

A másik taxis útvonal: Andrássy út–József Attila utca–Széchenyi István tér–Lánchíd–Fő utca–Bem rakpart–Margit híd–Szent István körút–Bajcsy-Zsilinszky út–Alkotmány utca.

A Lánchíd és az Erzsébet híd tehát ebben az időszakban nem javasolt útvonal

A taxis demonstráció egyik szervezője, Gottlieb Géza a hvg.hu-nak azt mondta, hogy nem elégedettek azzal, amit a kormány az illegális fuvarozókkal szemben tesz. Ő ide sorolja az Ubert, de minden más illegális taxist is, akik szerinte azért érzik nyeregben magukat, mert látják, hogy a kormány tehetetlen az Uberrel szemben is.

Fónagy János a mai megbeszélésen beszámolt a kormány új törvényjavaslatáról, amely az eddigieknél is komolyabban büntetné az Uber-sofőröket, eszerint a személyszállítási szolgáltatás engedély nélküli végzése esetén a sofőrt 9 hibaponttal, majd ismételt szabályszegés esetén újabb 9 hibaponttal büntetik, az így összegyűlt 18 hibapontnál a vezetői jogosítványt hat hónapra visszavonják. A járművet első alkalommal fél évre, ismételt szabályszegés esetén pedig három évre kivonhatják a forgalomból, és a diszpécserszolgálat akkor is büntethető lesz, ha neki ugyan van engedélye a tevékenységre, de annak nincs, aki számára a szolgáltatást ellátja. Sőt, az illegális szolgáltatást végző honlapot is blokkolhatják a szakhatóságok 365 napra akár.

Gottlieb szerint ez puszta időhúzás, amellyel újabb hónapokra tolja ki a kormány a probléma rendezését. Felidézte, hogy a 2013-as taxis rendelet megszületésekor (ekkor lettek sárgák a taxik, fix tarifával) azonnal egy százfős BKK-ellenőri különítmény szállt rá a taxisok ellenőrzésére, tehát ugyanezt meg lehetne szerinte most is tenni az Uberrel szemben. És szerinte a jelenlegi szabályozás is éppen megfelelő lenne arra, hogy az Uber-taxizást szankcionálják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alapítottak egy pártot, ami Gődény Györgyhöz köthető

Alapítottak egy pártot, ami Gődény Györgyhöz köthető

Dopeman Orbánról: Nem gondoltam bele, hogy mint érző lényt, alighanem megbántottam

Dopeman Orbánról: Nem gondoltam bele, hogy mint érző lényt, alighanem megbántottam

Átlépte a 2 milliót a koronavírus okozta halálesetek száma a világon

Átlépte a 2 milliót a koronavírus okozta halálesetek száma a világon