szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy nap, öt téma, amiről mindenki beszél: Béreljünk lakást, vagy inkább vegyünk? Matolcsy György először beszélt az MNB és alapítványai körül kirobbant botrányról. Búcsút vehetünk az OEP-től és a mentolos cigitől. A terézvárosi gyerekeket mostantól nem a borzasztó lúgos támadásért első fokon elítélt orvos gyógyítja. És ha eddig nem aggódott az EU és az USA szabadkereskedelmi megállapodása miatt, ma olyat mondtak arról, hogy fog.

- Lakásmegoldást keres? Nem árt tisztában lenni néhány dologgal, mert sokba kerül, ha nem jól dönt. A Bankmonitor.hu egy konkrét példán keresztül mutatja be, miért érdemes inkább venni, mint bérelni. Ám az ördög a részletekben van, tudni kell, hogyan, mennyi időn át takarékoskodjunk, és miképp lőjük be, hogy csak addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér. A cikkben leírtak segítenek az eligazodásban.

- Az MNB elnöke számára „a siker hírnöke”, hogy ennyire támadják a jegybankot. Matolcsy György a győri egyetemen alapítandó újabb jegybanki doktori iskolát bejelentve beszélt először az MNB-s alapítványok támogatásai körüli botrányról, az alapítványok vitatott költéseiről. A „támadások” szerinte csupán azt bizonyítják, hogy a magyar jegybank sikeres, és amit tesz, példaértékű. Lázár János miniszter hasonlóan vélekedett az ügyről, szerinte Matolcsy György ki fogja tölteni 2019-ig tartó mandátumát. Lázár a Kormányinfón kapott  a HVG múlt heti címlapjára (Matolcsy György rabruhában) utaló kérdést, amelyet azzal hárított el, hogy „nem ő szerkeszti ezeket a lapokat, az olvasók nagy szerencséjére”.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár megszűnik, a mentolos cigarettát tényleg betiltják, az iskolai kötelező hit- és erkölcstanoktatás viszont nem szűnik meg. Ezek a bejelentések is elhangzottak a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos Kormányinfóján. Lázár János megerősítette Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentését, hogy az állam megveszi az Erste Bank 15 százalékát. Arról nem volt szó a Kormányinfón, de az Adózóna kiolvasta a parlamentnek beterjesztett javaslatból, hogy orbitális bírságokat helyez kilátásba a kormány a Google-nak, a Facebooknak és társaiknak, amelyek nálunk is közismerten elviszik a reklámbevételek nagy részét, viszont ehhez képest alig adóznak.

- A terézvárosi önkormányzat nem nyugodott bele, hogy gyerekorvosként, sok millió forintért dolgozzon a kerületben a lúgtámadásért - egyelőre nem jogerősen - 4 évi szabadságvesztésre ítélt orvos, a Budai Irgalmasrendi Kórház volt igazgatója, aki Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár, volt miniszterelnök-helyettes unokaöccse. Noha az önkormányzatnak szerződésbontásra nincs jogi lehetősége, meggyőzte a doktort, hogy mostantól ne dolgozzon, helyettesítéséről pedig haladéktalanul gondoskodnak.

- Ma több cikkünk is foglalkozott agytornáztatással. Azt a feladatot nem adnánk fel kedves olvasóinknak, amelyet egy német matekzseni oldott meg a gyökvonás világrekordjának megdöntése közben, de ehhez a példához, állítsanak bármit, nem kell 150-es IQ. Ez a tesztünk pedig egészen más képességeket kíván, azoknak van esélyük a jó megoldásokra, akik ismerik Budapestet és történelmét.

- A nap képe ezúttal egy videó az EU és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) elleni budapesti tiltakozásról, amelyen egy platformra került az LMP és a Jobbik. Az egyik leghangzatosabb aggodalom, hogy olyasmit is ránk szabadítanának, ami rejtettheréjűséget okoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!