szerző:
hvg.hu

Kvótanépszavazás, szolidaritási bírság, MNB-alapítványok – megint volt elég téma Lázár János szokásos csütörtöki kormányinfóján. Lázár szerint az unió javaslata a szolidaritási bírságról egy nagyon durva zsarolás és lehetetlen helyzetbe hozná Magyarországot. A miniszter úgy véli, Matolcsy György kitölti mandátumát az MNB élén. Mindeközben örül a kormány, mert Brüsszel rábólintott a mentolos cigi betiltására. Cikkünk folyamatosan bővül, kövesse a hvg.hu-n élőben a kormányinfót!

Lázár János a szokásos csütörtöki kormányinfóján elmondta, a kormány szerint az unió javaslata a kényszerbetelepítésről embertelen és antidemokratikus: egyrészt mert meg akarják mondani, hogy mennyit ér egy bevándorló, másrészt mert megvonja a tagállamok önrendelkezési jogát, ami ellentétes az EU alapokmányával.

Kedden jelentették be, hogy az unió hatalmas, 250 ezer eurós ún. szolidaritási bírság sújtaná azokat az uniós tagországokat, amelyek nem fogadnak be menekülteket. Ezt nem kifizetni kellene, hanem az uniós támogatások összegéből vonnák le. Ez alapján 78 millió 250 ezer forintba fog kerülni, ha egy tagország el akarja kerülni egy darab menekült befogadását. Lázár szerint ez az összeg – kb. 100 milliárd – lehetetlen helyzetbe hozná Magyarországot; több lenne, mint amit az áfacsökkentés hozna a magyar állampolgároknak. "Ez emberkereskedelem, ez diktátum."

"Durva zsarolás"

“Milyen képlet alapján számolták ki, hogy mi az árfolyam egy bevándorlónak?” – tette hozzá a miniszter. Lázár szerint ez a javaslat Európa legsötétebb időszakát idézi fel, mert származásuk alapján határozták meg, hogy egy ember mennyit ér.

©

Egyedül a magyar kormány nem tudja megállítani Brüsszelt, magyarázta Lázár, ezért összefogásra van szükség a magyarok között – vagyis ezért van szükség a kvótanépszavazásra. A miniszter szerint egy érvényes és eredményes népszavazás esetén az uniós jogelveket is felülírhatja a parlament. 

Ugyanakkor az unió javaslatát “nagyon durva zsarolásnak” nevezte. Miniszterelnökség vezetője szerint az Országgyűlésnek minél előbb döntenie kell a népszavazás kiírásáról.

Kamu volt a körmendi balhé

A körmendi menekülttáborban történtek miatt a kormány arra kérte Pintér Sándort, hogy tegyenek azonnali intézkedéseket. Az ATV szerint a bevándorlók ott zaklatták a fiatal kézilabdázó lányokat, betörtek egy ablakot, és a rendőrségnek kellett közbe lépnie. "Két nappal a beköltözés után már balhé van" – mondta Lázár.

A kormányinfóval egyidőben Dr. Tiborcz János r. dandártábornok, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője sajtótájékoztató keretében reagált az ATV  „Botrány Körmenden: rátörték az ablakot a kézis lányokra a migránsok” című cikkére. Tiborcz szerint a cikk “hangulatkeltő, állításai megalapozatlanok”.

A kapitányság vezetője szerint a cikkben az szerepel, hogy hogy „rátörték az ablakot a kézis lányokra a migránsok”, ugyanakkor az ablak megrongálódásának nincs szemtanúja; a szakközépiskola ügyeletes tiszthelyettese utólag szerzett tudomást az ablak megrongálódásáról.

A sportcsarnokba az ott sporttevékenységet végzőkön kívül senki nem ment be, személyi sérülés nem történt, magyarázta a dandártábornok. “Körmenden nyugalom van.  A városban a menedékkérőkkel szemben rendőri intézkedésre nem került sor, részükről a hatóságok nem tapasztaltak agresszív magatartást” – mondta Tibocz. A Körmendi Rendőrkapitányság rongálás szabálysértés elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen.

©

“Ez hazuság” – jelentette ki Lázár arra a felvetésre, miszerint a kormány azért pont Körmenden jelölte ki a menekülttábor helyét, mert így akar diszkréten megszabadulni a menekültektől. Lázár szerint erről szó sincs; zárható, állami tulajdonban lévő ingatlant kerestek, amit Körmenden találtak meg.

Előrelépés éve lesz 2017

Lázár szerint a jövő évi áfacsökkentés (többek között a tojás, a tej és a baromfihús áfájának csökkentése) 55 milliárdot hagy a magyar családoknál és nyugdíjasoknál. Egy nyugdíjas házaspárnál 10-15 ezer forinttal több bevétel keletkezik majd az áfacsökkentések miatt – legalábbis így kalkulál Lázár. A nyugdíjasok és az alacsony keresetű gyereket nevelők számára előrelépés lesz a 2017-es év – mondta Lázár. A költségvetésről még elmondta, hogy az online számlázás bevezetésével nem tartja elképzelhetetlennek, hogy több százmilliárd forintos bevétele lesz jövőre a büdzsének.  

Betiltják a mentolos cigit

Volt olyan brüsszeli döntés, amelynek viszont örült a kormány. Lázár beszámolója szerint szerdán az EU döntést hozott arról, hogy be lehet vezetni a dohánytermékek egységes csomagolását, sőt betiltható lesz a mentolos és az elektromos kapszulás cigaretta is. “Magyarország fényes győzelmet aratott a Philip Morissal szemben” – fogalmazott Lázár. Arról még nincs kormányzati döntés, hogy mennyivel drágul majd a cigaretta.

Brüsszel rábólintott a paksi bővítésre

A paksi bővítésről azt mondta Lázár, hogy Brüsszelben elfogadták a magyar titkosítási megoldásokat, így a műszaki adatokat nem kell nyilvánosságra hozni. A tiltott állami támogatásról azt mondta, hogy jó esély van a megállapodásra a bizottsággal.

©

Lázár János szerint hamarosan abban is megállapodás lesz, hogy Magyarország jogosan szerződött-e Oroszországgal. Hozzátette, hogy a jelenlegi reaktorok alapvetően meghatározzák, hogy csak Oroszországtól lehet ilyen terméket beszerezni. “Az európai közbeszerzési szabályokat azokban az esetekben tartjuk be, ahol ez technikailag lehetséges.“

“Az MNB politikája az ország javát szolgálta”

Lázár János szerint a magyar állam szükségszerűen piaci szereplő, épp emiatt szükséges az üzleti információkat titkosítani az állami cégek esetében.

A kedden benyújtott javaslat szerint ezentúl „nem ismerhető meg” a köztulajdonban álló gazdasági társaságok egyetlen olyan adata sem, amely „piaci verseny szempontjából hátrányt vagy aránytalan sérelmet okoz”, illetve „sérti vagy veszélyezteti a köztulajdonban álló gazdasági társaság, vagy az általa irányított vállalkozás jogos pénzügyi, gazdasági vagy piaci érdekeit”.

Lázár hozzátette, az Alkotmánybíróság már hozott egy olyan döntést, ami legitimnek tekinti az üzleti érdekekre való hivatkozást a titkosítás során, de “állunk az alkotmányos kontroll elé”.

Egy újságírói kérdésre Lázár elmondta, hogy véleménye szerint Matolcsy György ki fogja tölteni  2019-ig tartó mandátumát. Szerinte azért tud ma Magyarországon stabil lenni, mert sikerült a költségvetés helyzetét stabilizálni, de ez a jegybank nélkül nem sikerült volna.

©

“Történelmi tettet hajtott végre Matolcsy György az alapkamat csökkentésével" és a növekedési hitelprogram nélkül nem lenne olcsó hitel és hitelezés Magyarországon. “Az MNB politikája az ország javát szolgálta” – jelentette ki Lázár.


Lázár még nem ült fel Orbán kisvasútjára

“Ha arra járok, mindenképpen kipróbálom a felcsúti kisvasutat” – válaszolta Lázár egy újságírói kérdésre. A miniszter hozzátette: javasolni fogja, hogy Eszterháza és Nagycenk között között is legyen kisvasút. A Budapest–Belgrád-vasútvonalnál ugyanazt azt az eljárást fogják elszenvedni, mint Paks II. esetében, magyarázta Lázár, vagyis az EU megnézi majd, történt-e állami támogatás.

©

Egy kérdésre Lázár elmondta, hogy szerint a Jobbiknak kell eldöntenie, hogyan fognak majd össze Gyurcsány Ferenccel, és hogy “ez belefér-e a cukiságkampányba.”

Nem szűnik meg a hittan

Marad a kötelező mindennapos testnevelés, és a hit- és erkölcstan – jelentette be Lázár János. “Egy olyan beteg országban, mint Magyarország, ott rendkívül fontos kérdés a mindennapos testnevelés.” Lázár szerint a szülők 70-80 százaléka támogatja a mindennapos testnevelést, vagyis a baloldali tüntetészervezők a szülőkkel mennek szembe.

“Elég rossz gyerekeim vannak” – mondta Lázár, majd helyesbített: “két nagyon aktív gyerekem van”. Ezt arra mondta, hogy szülőként úgy látja, a mindennapos testmozgást nem lehet kivezetni.

“Csányi urat és Spéder urat is meg fogom kérdezni, hogy miért vannak cégeik külföldön” – ígérte Lázár, de nem kommentálta, hogy – több másik magyar üzletember mellett – Spéder neve is szerepel az ún. Panama-iratokban.

Ezért vásárolta be magát az állam az Erstébe

A magyar kormány célja, hogy a bankrendszerben 50 százalék fölött legyen az állami tulajdon aránya. A magyar tulajdonosi szint megmaradása miatt kellett 15 százalékos részarányt szerezni az Erste Bankban – mondta Lázár János.  

Lázár János a tervezett EU–USA szabadkereskedelmi megállapodásról azt mondta, egy munkacsoport jön létre Szijjártó Péter vezetésével, hogy megvizsgálják a hatásokat. A jövő hétre készül el egy részanyag az eddigi tárgyalási jegyzőkönyvekből.  
Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Oslóban azt kérik a lakosoktól, hogy pisiljenek a zuhanyzóba

Oslóban azt kérik a lakosoktól, hogy pisiljenek a zuhanyzóba

Nem nyomoznak a miskolci csecsemőgyilkosság ügyében

Nem nyomoznak a miskolci csecsemőgyilkosság ügyében

Hídlezárást is belengettek a taxisok a Bolt miatt

Hídlezárást is belengettek a taxisok a Bolt miatt

Melegrekordok dőltek meg vasárnap

Melegrekordok dőltek meg vasárnap

Háromezer éves óegyiptomi szarkofágokat találtak Luxorban, bennük ép múmiákkal

Háromezer éves óegyiptomi szarkofágokat találtak Luxorban, bennük ép múmiákkal

Mit jelent "újfideszül" a békejobb? Mától kiderül

Mit jelent "újfideszül" a békejobb? Mától kiderül