szerző:
Tetszett a cikk?

Megvan a jelenet a Tanú című filmből, amikor az üres uszodában csak Bástya elvtárs lubickol, mikor a rendhez ragaszkodó Pelikán ráengedi a "pórnépet"? Ez ugorhat be kapásból arról, hogy információink szerint Kiss László hétvégenként a hivatalos nyitva tartási idő előtt járhatott barátaival a róla elnevezett százhalombattai uszodába. A létesítmény vezetője szerint már "amúgy is nyitási állapotban voltak" olyankor, ráadásul akkor még alpolgármesterként Kissnek hatásköre volt "ellenőrizni a városi intézményeket".

Kiss László a nyitva tartási időn kívül járhatott a róla elnevezett uszodába hétvégenként – tudta meg a hvg.hu. A város alpolgármestereként/díszpolgáraként hétvégenként ő korábban bemehetett és használhatta az uszoda szolgáltatásait – így előszeretettel vette igénybe a szaunát, jacuzzit -, miközben az önkormányzati létesítmény a hivatalosan meghatározott rend szerint 8 órakor nyitott ki a többi százhalombattai lakos számára.

"Hát, mert ő Kiss László"

Úgy tudjuk, Kiss rendszerint nem egyedül használta ki a lehetőséget, vele tartott pár barátja is az általában vasárnapra időzített kikapcsolódásra. Mikor egyik helyi, névtelenséget kérő forrásunknál rákérdeztünk, mégis milyen alapon élvezett előnyt a többi százhalombattaihoz képest, sommásan csak annyit mondott: „hát, mert ő Kiss László”.

Korábban írtunk arról, hogy a városban a legendás edző igazi helyi potentátnak számított, 2014-ben lett - nem választott, hanem a Fidesz támogatásával társadalmi – alpolgármester, így részt vett a képviselő-testület ülésein, ahogy a város sportbizottságának munkájában is. Nem hiányozhatott a legfontosabb városi rendezvényekről, ahogy egy önkormányzati forrásunk fogalmazott, nagyon „ajnározták, futtatták”.

©

Éppen ezért kavarta fel az országos felháborodásnál is jobban a város közéletét, hogy a mesteredzőről kiderült, csoportos nemi erőszakért ült az 1960-as évek elején. A Gyárfás Tamással az élen összezáró úszószövetség mellett talán a „battaik” közt voltak még leginkább, akik mentegetni próbálták a több évtizede ott élő mesteredzőt, még aláírásgyűjtést is indítottak „Kiállás Kiss László mellett” címmel. Ezzel párhuzamosan viszont többen is elkezdtek arról beszélni a hvg.hu-nak, mennyire „dölyfösen”, kiskirály módjára használta ki helyi pozícióit Kiss. Erre hozták példaként a közpénzből fenntartott uszoda nyitvatartási időn kívüli igénybe vételét, amiről állítólag egy ideje már pletykáltak a városban.

"Ezzel plusz erőforrást nem kötött le"

Megkérdeztük az uszodát vezető Vizi Csabát - aki egyébként tagja a Kiss mellett felsorakozó Magyar Úszószövetség elnökségének – miért élvezett előnyt Kiss másokhoz képest. A létesítményvezető erre egyrészt arra hivatkozott, hogy ilyenkor az uszoda már „minden kiszolgáló egységével és személyzetével nyitási állapotban volt, ezzel semmilyen plusz erőforrást nem kötött le”, elismerve ezzel a történteket.

Vizi Csaba szerint a volt szövetség kapitány „pozíciójával soha nem élt vissza”, és arra hivatkozott, hogy akkor még a város polgármestereként „a városi intézményeket is hatáskörében volt ellenőrizni”. Vagyis a létesítményvezető azzal próbálta magyarázni a hétvégi kivételezést, hogy kvázi feladatát teljesítette az uszoda névadója. „Kiss László több esetben is járt az uszodában munkaidőn kívül. Legtöbbször versenyeken és edzéseken adott tanácsokat az edzőknek. Úszóversenyeket megelőző időszakokban ellenőrizte, segítette a versenyek megrendezéséhez szükséges infrastruktúrák meglétét, illetve működőképességét” – közölte kérdésünkre, hozzátéve, hogy Kiss „szabadidejének egy részét is szívesen töltötte uszodánkban”.

Ahogy megírtuk, Kiss elébe ment az önkormányzat döntésének, és miután az eddig halottnak hitt áldozata a nyilvánosság elé állt, lemondott a százhalombattai díszpolgári címről, és maga kérte, hogy változtassák meg az uszoda nevét. Ez már azóta meg is történt, sőt, Kiss ma bocsánatot kért az egykori áldozatától.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!