szerző:
Gergely Zsófia

Most már az sem biztos, hogy a százhalombattai önkormányzat a korábban ígérteknek megfelelően átnevezi a Kiss László uszodát, és közben ugyanebben az uszodában az edző melletti kiállást hirdető aláírásgyűjtő íveket kezdtek köröztetni, amelyeket edzők és önkormányzati alkalmazottak is aláírtak – derítette ki a hvg.hu. Még a gyerekükkel edzésre érkező szülők szignóit is gyűjtik a nyilatkozathoz, amely még azt is kétségbe vonja, hogy a mesteredző valóban nemi erőszakot követett el a '60-as években.

Kiállás Kiss László mellett” címmel indult aláírásgyűjtés Százhalombattán, méghozzá az úszóedzőről elnevezett uszodában – tudta meg a hvg.hu. Miután kirobbant a botrány a mesteredző évtizedekkel ezelőtti, csoportos nemierőszak-ügye miatt, Kiss lemondott a város alpolgármesteri címéről, és felmerült, visszavonják díszpolgári címét, illetve megváltoztatják a róla elnevezett helyi sportuszoda nevét is. 

Ehhez képest most utóbbi intézményben gyűjtik a szignókat a birtokunkba került nyilatkozathoz, amely gyakorlatilag kétségbe vonja, hogy a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya bűnös az amúgy bírósági ítéletben megállapított bűncselekmény elkövetésében. „Ez a kiállás nem azt jelenti, hogy a bűn – már ha elkövették – feledhető, eltagadható, noha a bűnhődés, a vezeklés, a megbocsátás, a feldolgozás szintén szerves része az emberiség történetének” – írják a kiállás címet viselő dokumentumban (a teljes szöveget lásd keretes írásunkban).

©

Alkalmazottakkal is aláíratták?

„Felháborító, hogy az önkormányzat intézményében, önkormányzati dolgozókkal aláíratják, hogy kiállnak Kiss László mellett. Ami külön kiakasztó, hogy köztük nőkkel is, mert úgy tudom, szegény takarítónők és a pénztáros is aláírták. Biztos megvan a saját véleményük az ügyről, de nyilván féltik a munkájukat, és ezért nem fognak tiltakozni, ha úgy viszik körbe a papírt” – állította egy névtelenséget kérő százhalombattai forrásunk.

Kiss László a Fidesz támogatásával 2014-ben lett társadalmi alpolgármestere a városnak, ahol több mint húsz éve él. Így tanácskozási joggal részt vett a képviselő-testület ülésein, ahogy a sportbizottság munkájában is, a város egyik fontos embere volt, aki nem hiányozhatott a fontos eseményekről. Ahogy egy helyi önkormányzati forrásunk fogalmazott, a városban ezért keltett az országos botrányhoz képest is hatalmas felzúdulást Kiss váratlanul kipattant ügye, mert eddig „annyira ajnározták, futtatták”.

Az önkormányzat intézményében agitálják a szülőket?

Ehhez képest most állítólag nem nagyon gyűlnek az aláírások, annak ellenére, hogy forrásaink szerint vitatható módon kezdték el ezek gyűjtését az önkormányzathoz tartozó uszodában. „Aláíratták az edzőkkel és a többi alkalmazottal, de utóbbiak közül azért volt, aki állítólag nem volt hajlandó aláírni. Az edzők viszont igen, és nekik adták oda azért, hogy az úszóedzésre járó gyerekek szüleivel is aláírassák. Csakhogy a szülők, úszni érkezők közül kevesen akarták ezt vállalni” – mondta forrásunk.

Szerinte az is bizonyítja, hogy az önkormányzati létesítmény egyértelműen beállt a kezdeményezés mögé, hogy a pénztárban is van egy példány az ívből, itt is alá lehet írni. A hvg.hu-nak ezt könnyen sikerült ellenőriznie: úszni induló vendégként telefonon jelentkeztünk be az uszodába, azt mondtuk, hogy hallottunk az aláírási akcióról, és szeretnénk kiállni Kiss László mellett, hogyan tehetjük meg. A telefont kezelő munkatárs készségesen tájékoztatott, hogy ott náluk, rögtön az uszodába érkezéskor a pénztárnál.

A nyilatkozat szövege – mi mellett áll ki pontosan, aki aláírja?

„Alulírottak határozottan kijelentjük, hogy tiszteletben tartjuk törvényi és erkölcsi normákat, és az erőszak minden formáját elítéljük. Ugyanakkor mi, akik őt közelebbről ismerjük, vele különféle formában együtt dolgozunk, Kiss Lászlóban egy igazi edzőlegendát, nagyszerű sportembert tisztelünk.

Ez a kiállás nem azt jelenti, hogy a bűn – már ha elkövették – feledhető, eltagadható, noha a bűnhődés, a vezeklés, a megbocsátás, a feldolgozás szintén szerves része az emberiség történetének.

Ez a kiállás azonban mindenképpen jelzi, hogy nem kívánunk hátat fordítani valakinek, aki évtizedek alatt oly sokat adott ennek az országnak, és Százhalombattának. Tegnap még mindenki becsülte, ma sokan illetik megvetéssel. MI HOLNAP IS TISZTELNI FOGJUK.”

(a kiemeléseket és a helyesírási hibákat is változtatás nélkül közöljük – a szerk.)

Megkerestük az uszodát vezető Vizi Csabát, aki egyébként tagja a Kiss mellett felsorakozó Magyar Úszószövetség elnökségének, egyben a szövetség Jövő Bajnokai programjának régióvezetője. Elsőre arra hivatkozott, hogy „nem kompetens” nyilatkozni, de miután felhívtuk a figyelmét arra, hogy egy közpénzből fenntartott intézményt vezet, röviden beszélt az aláírásgyűjtésről – elismerve, hogy ez valóban zajlik az uszodában.

„Sehová nem tettük ki, ott van az edzőknél, a pénztárban és a büfében. Ismerősöktől kérdezik meg, hogy aláírják-e, és aki egyetért, az megteheti. De semmiféle nyomás nincsen, aki ilyet állít, az nem mond igazat” – mondta a hvg.hu-nak Vizi Csaba létesítményvezető, egyben a helyi úszószakosztály vezetője, aki ezért nem tartja aggályosnak a kezdeményezést. „Csak jót mondhatok Kiss Lászlóról, mindig segítette az itteni edzőket, gyerekeket, ha kellett, jó tanácsokat adott, és segítette a létesítmény fejlesztését” – tette hozzá.

"Százhalombatta sportolói közössége" fogott össze

Egy helyi forrásunk szerint az aláírásgyűjtéshez köze van a képviselő-testület legnagyobb frakcióját és a polgármestert is adó Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesületnek (ÉSZKE). Egyik önkormányzati képviselőjük, a sportbizottság elnöke, Szél Pál viszont ezt tagadta, szerinte nem a szervezet, hanem „sportolók és egyéb magánszemélyek gyűjtik az aláírásokat”. Írásbeli válasza ugyanakkor úgy folytatódott: „célunk az aláírásgyűjtéssel az, hogy Kiss László munkássága mellett kiálljunk. Akik közelebbről ismerik Őt, nem tudják mindazt elképzelni, amit róla leírtak.”

Szerettük volna tisztázni, hogy ha semmi közük hozzá, miért fogalmazott így, többes szám első személyben. Szél szerint ezt úgy értette, hogy ők, "Százhalombatta sportolói közössége” fogott össze Kiss László mellett. Kifejezetten az uszodai szignógyűjtésről viszont állítása szerint nem tudott.

©

Szabó Attila DK-s képviselő viszont pár nappal ezelőtt hallott arról, hogy a létesítményben gyűjtik a Kiss László mellett kiállók kézjegyét. „Nem elvitatva a jogát bárkinek is ehhez, mégis két dolgot problémásnak érzek: egyrészt olyan emberektől elvárni az aláírást, akik valamilyen szinten függőségi viszonyban vannak az úszószövetséggel, mint például az edzők, versenyzők, nem korrekt dolog. Másrészt, az sincs rendben, amennyiben a gyűjtés egy önkormányzati intézményben folyik, még akkor sem, ha nem politikai természetű ügyről van szó” – jelentette ki.

Először inkább közvélemény-kutatást tartanának Kissről

Április elején Kiss László nem ment el a százhalombattai képviselő-testület rendkívüli ülésére, ismertették írásban benyújtott lemondását az alpolgármesteri posztról, amelyet a testület elfogadott. Úgy volt, hogy a róla elnevezett uszoda átnevezéséről és a díszpolgári cím visszavételéről az április 28-i ülésen dönthetnek.

Szabó Attila szerint ezek a kérdések valóban napirendre kerülhetnek csütörtökön, „ha nem is ennyire direktben”, mert csak „egy reprezentatív közvélemény-kutatás elvégeztetése után döntenének a képviselők a változtatásokról”. „Alapvetően támogatom a lehető legszélesebb nyilvánosságot minden kérdésben, ám ebben az esetben egyértelműnek látom, hogy milyen döntést kell hoznunk, kutatás nélkül is: vissza kell vonni mind a kitüntetést, mind az uszoda nevét meg kell változtatni" – mondta az önkormányzati képviselő.

A város polgármestere, Vezér Mihály a korábbi ülést követő sajtótájékoztatón először azt mondta, még „nem aktuális” ezzel foglalkozni, később térnek vissza rá – ezt itt megnézheti videón. De az újabb újságírói kérdésre már azt válaszolta, igen, a cím/átnevezés csak idő kérdése, bár megjegyezte, „kikényszerítik belőle a választ”, mert nem akart még erről beszélni, pár órával Kiss lemondása után. Úgy tűnik, már egyáltalán nem ennnyire biztosak ebben, ha a helyi közvéleményt akarják még előtte megszondázni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Komplett antennarendszert épített ki két kórházban a tévéket adományozó szerelő

Komplett antennarendszert épített ki két kórházban a tévéket adományozó szerelő

Magyar módra regulázná meg a sajtót a lengyel kormánypárt

Magyar módra regulázná meg a sajtót a lengyel kormánypárt

Az angol másodosztályban landolt Balogh Norbert

Az angol másodosztályban landolt Balogh Norbert

Simonka betegnek mondta magát, a saját fórumára sem ment el

Simonka betegnek mondta magát, a saját fórumára sem ment el

Kishantos-ügy: „Az ellenünk küldött kopaszok bérét is velünk akarják megfizettetni”

Kishantos-ügy: „Az ellenünk küldött kopaszok bérét is velünk akarják megfizettetni”

15 hónap börtönt kapott a Call of Duty-játékos, mert segített kitervelni egy halálos ugratást

15 hónap börtönt kapott a Call of Duty-játékos, mert segített kitervelni egy halálos ugratást