szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mi van a baloldalon? Mitől tarthat leginkább Orbán? Hogyan lett trendindító Európában az Orbán-rezsim? Az Infórádió közzétette a Tölgyessy Péter politológussal készült kétrészes beszélgetés második részéből az eddig még nem közöltek leiratát.

Míg a mádosik rész első felében Tölgyessy Péter politikai elemző főként a Fideszről beszélt, a szombaton közzétett leiratban a baloldal elemzésével kezdett az Inforádió Aréna című műsorában.

Tehát mi van a baloldalon?

  • Dominancia-, illetve túlélési harc zajlik, melyben a kérdés az, hogy ki fog felülemelkedni és ki fog bentmaradni. A régi baloldal tipródik, se végleg elbukni, se felemelkedni nem tud.
  • A fiatalok számára a régi baloldali pártok nem léteznek.
  • Az MSZP valamelyest erősödőben van, köszönhetően a népszavazási kezdeményezése sikerének. (A kíhívás elől végül a Fidesz kitáncolt a vasárnapi boltzár visszavonásával)
  • Gyurcsány Ferenc továbbra is a baloldal vezetője akar lenni. Érti azt, ami a politikában a közlekedőedények törvényéhez hasonlatos: hogy minél nagyobb a különbség, annál nagyobb a szavazók lehetséges mozgása. Ezért a legtávolabb helyezkedik a Fideszhez. Ő a legradikálisabb ellenzéke Orbánnak.
  • A kádári gyökerű politikai baloldal kettős hagyománya megbomlott: vagyis az, hogy a korábbi mindenkori vezető egyszerre képviselte a kisembert, a nyugdíjasokat, valamint a progressziót, a piaci reformokat. Az MSZP tisztán a kádári kisemberes hagyományt követi, Gyurcsánynál egy kicsi megmaradt a másikból is, az Együtt az, amely leginkább a reformokat képviseli, de az viszont jogi értelemben nem parlamenti párt.
  • Gyurcsány érti leginkább az ellenzéki létből következő választói igényeket, az MSZP mögött van viszont még mindig a legnagyobb szervezeti erő.
  • Az LMP-t az tartja felszínen, hogy elég sok olyan szavazó van, aki nem akar se a Fideszre, se a Jobbikra szavazni, a hagyományos baloldalt ki nem állhatja és kudarcosnak találja, más meg nincs. Ebből a helyzetből Tölgyessy szerint bajosan nő ki egy jelentős erő, inkább egy lehetséges koalíciós partnere a Fidesznek. Mivel a kormánypártnak nagy gyakorlata van a koalíciós partnerek megtörésében, se az LMP-nek, se adott esetben a Jobbiknak nem igazán lenne sok esélye, hogy elkerülje a pártszövetségbe való betagozódást.

 

©
Rezümé: A Fidesz leginkább az új mozgalmaktól tarthat, nem az ellenzéktől. „Valahogy az ösztöneim azt mondják, hogy a Fidesz-típusú rendszer olyan, amely nem a szavazócédulával bukik meg, hanem valamitől egyszerre elfogy a felhajtóerejük, és akkor új rendszerváltás kezdődik.”

Orbán, a trendindító

Tölgyessy Péter beszélt arról is, hogy sokáig nem lehetett eldönteni, hogy az Orbán-rezsim mintát jelent-e a térségben, mára viszont világossá vált trendindító jellege. Több országban választottak hasonló jellegű kormányt, vagy pedig indultak hasonló jellegű folyamatok. A menekültválság óta pedig Nyugat-Európát is átjárja ez az irány, amire példa Ausztria.

A politológus szerint súlyos gondjai vannak annak a gazdasági, illetve társadalmi szerkezetnek, amely olyan sikeressé tette az ötvenes-hatvanas-hetvenes években a Nyugatot, és amely a társadalmi középrétegekre alapozódott. A menekültválság csak felnagyította, hogy milyen gondban van a régi vágású politika. Tölgyessy szerint olyan folyamatok indultak el Európában, mint a két világháború között, de hogy ennek mi lehet a végkifejlete, nem látni. „Ha újra az erő dönt, illetve a nemzeti érdekek közötti kakaskodás, akkor a nyers erő számít, és hát az nekünk olyan sok nincsen.”

Ezért „ha mindenütt olyan vezető lenne, mint Orbán Viktor, aki számára a hatalmi politika a legfontosabb, hozzá hasonlítana az Egyesült Államok vezetője, ilyen lenne Németország kancellárja, meg a többi országé, akkor kerülnének a legnagyobb bajba a kis országok.”

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kiakadtak a Chrome-használók, miután kiderült, hogy a böngésző "titokban" beléptet mindenkit

Kiakadtak a Chrome-használók, miután kiderült, hogy a böngésző "titokban" beléptet mindenkit

Bámulatos látvány egy rakétafellövés az űrből

Bámulatos látvány egy rakétafellövés az űrből

Különleges Malév-repülőgép látható most Ferihegyen – fotók

Különleges Malév-repülőgép látható most Ferihegyen – fotók

A magyar kamaszok listavezetők Európában, ha a lerészegedésről van szó

A magyar kamaszok listavezetők Európában, ha a lerészegedésről van szó

700 lóerős lett a Mercedes kocka terepjárója, az új G-osztály

700 lóerős lett a Mercedes kocka terepjárója, az új G-osztály

A szakítás óta először találkozott Majka és Curtis

A szakítás óta először találkozott Majka és Curtis