szerző:
hvg.hu

A politikai elemző szerint a Fideszt rendre túlmérik a közvélemény-kutatók, ahogy történt ez a 2002-es választási vereség előtt is. Ezúttal azonban a párt nem megy bele békésen a késbe, minden fronton harcol majd, hogy megtarthassa a hatalmat. Tölgyessy Péter szerint ha Orbán jól időzít, jövő nyáron jön elő a nagy dobással, amit pártja mindig úgy valósít meg, hogy "elveszi a másét, és szétosztja". A Fidesz mindent felhasznál majd a győzelem érdekében - jövendölte Tölgyessy.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

2002 óta rendszeresen túlmérik a Fideszt a közvélemény-kutatások. 2002-ben 12 százalékpontos előnyt jeleztek az akkori kormánypártnak, mely meglepetésre mégis elbukta a választást - mondta Tölgyessy Péter politikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorának adott interjú második részében. Tölgyessy szerint most minden korábbinál nagyobb mértéket ölt ezt a túlmérés, ezt bizonyítják az időközi választások eredményei is. Igaz, ezeket rendre olyan helyeken írják ki, ahol nem áll jól a Fidesz, például Salgótarjánban - tette hozzá a volt politikus (aki 2004-ig az SZDSZ tagja volt, de 1998-tól 2006-ig - nem párttagként - a Fidesz-frakcióban politizált).

A túlmérés annak is köszönhető Tölgyessy Péter szerint, hogy a Fidesz nyomás alatt tartja a társadalmat, a média nagy része is a kormánypárthoz tartozik, az emberek pedig titkolják, hogy kire szavaznának.

Az interjú első részében Tölgyessy arról beszélt, hogy piramisszerű a hazai hatalmi szerkezet, Orbán Viktor pedig "kegygazdálkodást " folytat. Szerinte expanzív költekezés kezdődik, a jövő évi költségvetésnek pedig az a fő állítása, hogy Orbán Viktor meg akarja nyeri a választást.

A beszélgetés folytatásában Tölgyessy azt mondta, jóval kisebb lehet a különbség a kormánypárt és az ellenzék támogatottsága között, mint a felmérésekből kiderül. Ez természetes is, hiszen a mindekori kormánypárt támogatottsága a ciklus közepén a legkisebb. Orbán, aki a Fidesz, azaz Tölgyessy szerint "a legjobban szervezett kisebbség" élén áll, most nemhogy 10 százalékot, de 1 ezreléket sem kockáztathat.

Elveszi a másét, és szétosztja

Éppen ezért a választás előtti években a miniszterelnök "nagy tűzijátékra" készül. Már a 2017-es költségvetés is költekező büdzsé lesz, feszegetve a hiány 3 százalékos határát. Jó időzítés esetén Tölgyessy szerint 2017 nyarán nagy dobások jönnek. Valószínű, hogy még maga Orbán sem tudja, mi lesz az, de "a Fidesz a nagy dobásait mindig úgy valósítja meg, hogy nem a költségvetést használja fel, hanem elveszi a másét, és szétosztja" - fogalmazott.

Bár az ellenzék jó része legszívesebben börtönben vagy emigrációban látná a Fidesz-politikusokat, a párt "nem fog békésen belemenni a késbe", ahogy 2002-ben tette - mondta Tölgyessy.

Tölgyessy jövendölése szerint a kormánypárt mindent felhasznál majd a győzelem érdekében: ebbe beletartozik a politikai ellenfelek támadása és a költekezés is - a más pénzéből.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!