szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Peterdi Pált nem nagyon kellett agitálni, különféle előnyökért cserébe maga is kereste annak lehetőségét, hogy segítse az állambiztonságot – derül ki a néhai humorista és újságíró beszervezését feltáró levéltári aktákból. Mező Gábor, a Hamvas Intézet munkatársa a Pesti Srácok.hu-n írt Peterdi Pál ügynöki múltjáról, ugyanitt a vonatkozó dokumentumokat is bemutatták. Egyetlen vágya állítólag az volt, hogy feleségét is elvihesse külföldi útjaira, ezzel lehetett végül megfogni őt, és kapta a "Pálmai" nevet.

Peterdi Pált sokan a televízió Ez + Az című műsorából ismerhették. Övé volt a Tücsök és bogár című rovat, amelyben a nyomtatott sajtóban megjelent bakikból szemlézett.

Beszervezési dossziéja szerint Peterdi Pál 1961-ben adott be útlevélkérelmet, hogy feleségével együtt kéthetes látogatásra Bécsbe utazzon. Az állambiztonság ekkor kezdte körbeszaglászni a jelentésekben megbízhatónak és rendszerhűnek mondott újságírót, aki már az útlevélosztályon folytatott első beszélgetésen burkoltan felajánlkozott: örömmel megismerkedik azokkal a bécsi újságírókkal, akik érdeklik a kora kádári hatalmat.

„Peterdi Pál pontosan tisztában lehetett azzal, hogy mire kérik, és semmilyen gátlást, vonakodást nem mutatott” – írja Mező Gábor.

A Képes Sport főmunkatársaként dolgozó Peterdi az ügynöknyilvántartásban „Pálmai” lett, és elsősorban külföldi újságírókra állították rá. Egyebek mellett a Helsinkiben tartott Világifjúsági Találkozóról (VIT) jelentett. A baloldali világtalálkozóról groteszk módon azt írta, hogy az imperialisták kiprovokált verekedésekkel zavarták meg az eseményt.

©

Peterdit végül 1965-ben vették fel az állambiztonság titkos állományába. Aláírt nyilatkozata szerint „tudomása volt arról, hogy a Magyar Népköztársaság állambiztonsági szervei és a közte lévő kapcsolat szigorúan bizalmas”.

Először a jégkorong-vb-n megismert kanadai–magyar sportújságíróra, Bastyovanszky Lászlóra állították rá, akivel Peterdi Vitray Tamással együtt készült könyvet írni a hokiról. Peterdi Pál további titkos küldetései az ígéret szerint a cikk folytatásából derülnek majd ki – ígérik a Pesti Srácok.hu-n.

Peterdi Pál 2000 novemberében hunyt el, 75 évesen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!