szerző:
hvg.hu

Visszaadja országgyűlési képviselői mandátumát a jobbikos Novák Előd. Ezt a politikus nyilatkozta hétfőn, miután a párt képviselőcsoportja bizalmi szavazást tartott személyéről. Novák a Jobbikot ezután is "saját gyermekének tartja."

Novák Előd a Facebook oldalán közölte, Vona Gábor pártelnök hétfőn tájékoztatta arról, hogy kezdeményezésére az új pártelnökség felszólítja Novákot a lemondásra. Ő pedig esküjéhez híven le is mondott mandátumáról, bár megjegyezte, hogy többen hasonló felszólítás után nem cselekedtek ugyanúgy. Novák állítása szerint Vona egyesével megkereste a parlamenti frakció tagjait is, hogy erről tárgyaljanak.

"Inkorrektnek érzem a tisztújítás után előállni egy ilyen durva szankcióval, mely nem szerepelt „választási ígéreteiben”, sőt úgy választtatta meg magát, hogy látszólag csak más feladatot szán nekem. Köszönöm a tagság markáns kiállását, hiszen a jelöltállítás eredménye alapján bent lennék az elnökségben is egy „szabadversenyes” választáson."

Novák arra utalt, hogy a májusi tisztújítás előtt Vona Gábor bejelentette, mások mellett őt is megvétózza, vagyis nem maradhat az elnökség tagja. Azonban a tisztújítás előtti nap nyilvánosságra hozott adatok alapján Novák elég sok támogatást kapott a szervezetektől, így be is kerülhetett volna az elnökségbe.

Bár parlamenti képviselő nem marad, a Jobbikból nem lép ki: azt írta, "a Jobbik első alapszervezetének alapítójaként, egyelőre még az Országos Elnökség által megválasztott választókerületi elnökként tovább folytatom munkámat a XI. kerületben, s ha ki nem zárnak, egyszerű tagként, aktivistaként szeretnék tovább dolgozni a gyermekemnek tekintett Jobbikért."


Novák a tisztújító kongresszus előtt bejelentette, egy évnyi tiszteletdíját felajánlja egy jótékonysági intézmény, alapítvány létrehozására, de ez most elmarad.

Novák Előd felesége, Dúra Dóra röviden reagált, szintén a Facebookon:

Az nem derült ki, hogy ő megy vagy marad. A képviselőt keressük, de nem értük el.

18-an Novák távozása mellett

A Jobbik képviselőcsoportja titkos szavazással hétfőn kizárta Novák Elődöt a párt parlamenti frakciójából - jelentette be Mirkóczki Ádám az MTI tudósítása szerint. A Jobbik szóvivője sajtótájékoztatón elmondta, hogy döntésüket 18 igen, négy nem és kettő tartózkodás mellett hozták meg.

Vona Gábor pártelnök hétfőn közölte, a szerdai elnökségi ülésen kezdeményezi, hogy hívják vissza mandátumából Novák Elődöt. Azt mondta, erre a jobbikos képviselők Szent Koronára tett esküje ad lehetőséget. A pártelnök a hétfői frakcióülésen egyúttal arra kérte a képviselőcsoport tagjait, hogy tartsanak bizalmi szavazást a képviselő ellen. A szavazás előtt másfél órás vitát tartottak, ahol mindenki, így Vona Gábor és Novák Előd is elmondhatta a véleményét. Novák nem értett egyet a döntéssel, de "méltósággal" fogadta azt.

Kiderült, mi volt a gond: "Novák Előd a Jobbik tisztújító kongresszusát megelőzően olyan szándéknyilatkozatot írt, amelyik alapjaiban rengette meg a frakción és a pártvezetésen belül a belé vetett bizalmat."

"Ma nem akarok Novákkal foglalkozni"

Vona Gábor pártelnök a májusi tisztújító kongresszus előtt pár héttel jelentette be, él elnöki vétójával, és nem engedi, hogy az addig alelnök Novák Elődöt, Szávay Istvánt és Apáti Istvánt újraválasszák, és nem akarja az elnökségben látni Hegedűs Lórántnét sem. Az érintettek nem vették szó nélkül tudomásul a döntést, ami teljesen váratlanul érte őket, azonban hetek alatt a háborgás alábbhagyott. Hegedűsné a tisztújítás előtti napokban közölte, nincs értelme az alelnökségért indulni, Novák azonban az utolsó pillanatig kitartott, de megígérte, a kongresszuson nem csinál botrányt.

A Novák által bejelentett alapítvány ötletére a tisztújítás után Vona Gábor nem akart reagálni, annyit mondott, "ma nem kívánok Novák Előddel foglalkozni."

Bár a választás eredménye szerint nem Vona Gábornál van népszerűbb alelnök - Volner János ugyanis több szavazatot kapott -, az elnökségbe azokat választották be, akiket akart.

Novák Előd - mikor megtudta, hogy nemkívánatos személy lett az elnökségben, egy sajtótájékoztatón - arról beszélt, attól tart, Vona nem áll meg itt. Vona Gábort másnap megkérdeztük, tervez-e további lépést Novák Előddel szemben, de erre határozott nemmel felelt, plusz még azzal is érvelt, parlamenti munkájával elégedett, Novák találta ki például a korrupció ötven árnyalata című kérdéssorozatot. Akkoriban egyébként azzal érvelt, azért nem akar tovább Novák Előddékkel dolgozni, mert vannak náluk jobbak.

Azt még nem tudni, hogy ki ül majd be Novák Előd helyére.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hűvösre kerültek az orgazdák, csökken az autólopások száma

Hűvösre kerültek az orgazdák, csökken az autólopások száma

 Így állítanák vissza a sajtószabadságot vidéken

Így állítanák vissza a sajtószabadságot vidéken

Polt Péter szomszédja Borkai ügyvédje egy balatoni luxusapartman-házban

Polt Péter szomszédja Borkai ügyvédje egy balatoni luxusapartman-házban

Saját örömlányai tartották ki a tatabányai férfit

Saját örömlányai tartották ki a tatabányai férfit

Mészárosék érdekkörébe tartozó cég fejlesztheti a győri állatkertet

Mészárosék érdekkörébe tartozó cég fejlesztheti a győri állatkertet

Halálra gázolt a vonat egy embert Keszthelyen

Halálra gázolt a vonat egy embert Keszthelyen