szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az MVM és az MTVA is hirdetett az ingyenes Lokál napilap első számában, amelyet rikkancsok osztogattak Budapest forgalmas pontjain hétfő reggel – számol be a Népszabadság. A Habony Árpád érdekeltségébe tartozó újság megjelenésével komoly konkurenciát kapott az ingyenes napilapok piacán eddig egyeduralkodó Metropol, amely Simicska Lajos cégbirodalmához köthető. A Lokál első számában betámadták Spéder Zoltánt, a CEMP-médiacsoport és az FHB Bank tulajdonosát.

Hetek óta közismert már, hogy komoly változás jön a hétköznaponként megjelenő ingyenes lapok piacán. Hétfőn utcára került ugyanis a Lokál. Ezzel hosszú évek után vetélytársat kapott a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Metropol, amelyet piaci hírek szerint próbálnak eladni, miután elesett az állami hirdetésektől a tulajdonos és Orbán Viktor miniszterelnök kapcsolatának megromlása után.

A 444.hu múlt heti cikke szerint voltak már tárgyalások a Metropol értékesítéséről, de eredményük egyelőre nincs. A lap újrapozicionálásán is gondolkodnak.

©

Keresztesi Péter, a Modern Media Group Zrt. vezérigazgatója a Média Hungary konferencián jelentette be május 10-én, hogy minden hétköznap megjelenik majd az ingyenes Lokál, a tervek szerint 150 ezer példányban. A Lokál hetilapot Lokál Extra néven adják ki a továbbiakban. A Modern Media Group Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadó és Győri Tibor, Orbán Viktor jogi tanácsosának közös médiacége.

©

A Metropolt kiadó MTG Metro 2011 óta névleg Fonyó Károly, Simicska fő üzlettársának tulajdona, és a Megapolis Média Zrt.-hez tartozik. Utóbbi cég próbálta meg tavaly lehívni a TV2-t üzemeltető cégre vonatkozó opcióját, sikertelenül.

A lapnak nem volt könnyű már az elmúlt időszakban sem: nemcsak a BKV, de a MÁV is felmondta a szerződésüket, ami nagyjából a példányok harmadának terjesztését nehezíti meg. Pedig Orbán Viktor és Simicska Lajos szakítása előtt még nagyon ment a Metropol szekere: 2014-ben listaáron több mint 2 milliárdért hirdetett náluk az állam, most viszont egyáltalán nincs már állami megrendelésük.

A Lokál hetilapként is elég jó évet zárt: csak az állami hirdetőkön keresztül majdnem 1 milliárd forintos bevételt könyvelhetett el. Ráadásul Habonyék már jóval korábban megtették az előkészületeket a napi terjesztéshez: megalakulásakor a Magyar Postával szerződtek le a terjesztésre, és fokozatosan szorították ki Simicskáékat a piacról.

Spéder kapta az első Lokál-sallert

Budapest legforgalmasabb tömegközlekedési csomópontjaiban piros mellénybe és sapkába öltöztetett rikkancsok osztogatták hétfőn reggel az ingyenes Lokál napilap első számát – írja a Népszabadság.

A lap szerint a napi Lokál első száma direkten politizál, betámadták Spéder Zoltánt, a CEMP-médiacsoport és az FHB Bank tulajdonosát úgy, hogy a bankárt meg sem kérdezték, csak az őt támadó nyilatkozatoknak adtak helyet a takarékszövetkezetek jövőjével kapcsolatos vitában.

A 16 oldalas újságban két kolumnát hirdet az állami tulajdonban lévő Magyar Villamos Művek, valamint fél oldalt vásárolt a szintén állami tulajdonban lévő MTVA, amely a héten induló labdarúgó-Európa-bajnokság közvetítéseit reklámozza a lapban.

A Népszabadság májusban megkeresett több kiadói szakembert, akik szerint minimum másfél milliárd forintba kerül évente egy 16 oldalas, főként kézi terjesztésű napilap kiadása. Ebből hozzávetőleg 400-500 milliót tesznek ki a nyomdaköltségek. A Lokál és a Lokál Extra integrált, körülbelül 30 fős szerkesztőségének és a kiadói cég alkalmazottainak bérköltségei, járulékai éves szinten megközelíthetik a 200 millió forintot. Erre jön rá körülbelül félmilliárdos terjesztési költség, a kiszállítás, az árusok fizetése, a fix pontokon kihelyezett polcok fenntartása – derül ki a becslésekből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!