szerző:
hvg.hu

Újabb csaták indultak a héten kirobbant bankárháborúban: a takarékszövetkezetek lehazugozták a kormányfőnek levelet író Demján Sándort és szerintük nem mond igazat a bankszövetség elnöke sem a nemzetgazdasági miniszternek írt levelében.

"Mély megdöbbenéssel és felháborodással olvastuk a tegnapi napon közétett nyílt levelét, amelyben számos, nyilvánvalóan alaptalan, minden szakmaiságot nélkülöző, a valóságtól elrugaszkodott állítást, hazugságot fogalmazott meg a takarékszövetkezetek eredményeivel és a teljes takarékszövetkezeti szektor teljesítményével kapcsolatban" - írta Demján Sándornak címzett nyílt levelében 80 hazai takarék, amelyek a levelet kísérő közlemény szerint a szövetkezeti hitelintézeti integráció tagságának 90 százalékát képviselik.

Az üzenetben azt követelik Demjántól, hogy "fejezze be a takarékszövetkezetek lejáratását, tartózkodjon a takarékszövetkezeteknek kárt okozó nyilatkozatoktól, és attól, hogy látszólag a szövetkezeti hitelintézetek nevében, de valójában versenytársak érdekeit képviselve rossz hírünket keltse a takarékszövetkezeti tagság és az ügyfelek körében". 

A kemény hangú levél azután született meg, hogy Demján Sándor levelet írt Orbán Viktonak. Ebben az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke többek között azt állította, hogy „egy jól körülhatárolható üzleti kör nyerészkedik 130 ezer szövetkezeti részjegy tulajdonos kárára”. Konkrétan a „Spéder Zoltán vezette konzorciumról” beszélt, és azt írta, hogy Spéder Zoltán és üzlettársai „parazitaként szívják ki” a takarékszövetkezeti szektor erőforrásait.

Az említett Spéder Zoltán közvetve az FHB-csoport egyik meghatározó tulajdonosa, aki az elmúlt években a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János közreműködésével stratégiai szövetséget alakított ki az FHB, valamint a takarékok és a Magyar Posta részvételével. Ennek keretében a stratégiai szövetség tagjai számos cégben váltak kölcsönösen tulajdonossá, illetve gyakran vásárolják egymástól a különböző szolgáltatásokat.

A takarékok többsége által aláírt levél most azt állítja, Demján véleményével szemben a szektor szépen fejlődik, nőtt a takarékok összesített mérlegfőösszege és piaci részesedése is. A Demján vezette OTSZ viszont szerintük nem is képviseli a szektor érdekeit, ezt tükrözi, hogy a legutóbbi közgyűlésén a 87 takarék közül hat képviseltette magát. Az aláírók szerint az OTSZ az elmúlt három évben érdemi tevékenységet nem végzett, sőt, a fejlődés gátja volt.

Demján Sándor előtt a Magyar Bankszövetség elnöke is panaszkodó levelet írt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek. A szerkesztőségünkbe eljutott levélben - amely a Demjáné előtt öt nappal született - Patai Mihály azt hánytorgatta fel a kormánynak, hogy indokolatlanul, sőt esetenként jogsértő módon élvez különleges kedvezményeket egyetlen bankcsoport és annak tulajdonosi köre. Ez pedig a takarékszövetkezetek, a Takarékbank és az FHB.

Patai levelére most a Takarékbank és és a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) reagált. Szerintük a bankszövetség elnöke tévesen azt állítja, hogy a bankadó kevésbé sújtja a takarékszövetkezeti integráció tagjait, mint más bankokat.

"A takarékszövetkezeti integráció tagjai önálló jogi személyek, ezért külön adóznak. Ha Patai elnök úr javaslatának megfelelően önálló jogi személyiségű, de azonos rendszerhez tartozó társaságokra együtt vetnék ki a bankadót, akkor az elnök átgondolatlan és felhatalmazás nélküli javaslata több magyarországi bankcsoportot éppúgy hátrányosan érintene, mint a takarékszövetkezeti szektort" - írták.

Szerintük nem felel meg a valóságnak az az állítás sem, hogy a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti jogköre nem terjed ki a szövetkezeti hitelintézeti integráció tagjaira és Patainak az az állítása is hamis és félrevezető, hogy a Takarékbank jogszabály alapján verseny nélkül jut előnyökhöz a takarékszövetkezeti integrációban, illetve hogy a takarékszövetkezeti integráció tagjainak kötelezettségeiért esetenként az integráción kívüli bankoknak kell helyt állniuk.

A Takarékbank és az SZHISZ kezdeményezte a helyzet tisztázását a bankszövetség elnökénél és tájékoztatást kértek a levél megszületésének körülményeiről is - áll a közleményben.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Egy fa törzsében él a budapesti hajléktalan, Péter

Egy fa törzsében él a budapesti hajléktalan, Péter

Rendőrkutyát klónoztak Kínában a kiképzési idő csökkentése érdekében

Rendőrkutyát klónoztak Kínában a kiképzési idő csökkentése érdekében

Elviszik a Balatonra, erre most ott tiltakoznak a Red Bull Air Race ellen

Elviszik a Balatonra, erre most ott tiltakoznak a Red Bull Air Race ellen

Ha kell, ölben viszik fel a stúdióba Marsi Anikót a balesete után

Ha kell, ölben viszik fel a stúdióba Marsi Anikót a balesete után

Iskolatársát rabolta ki egy diák és barátja Békésen, meg is verték

Iskolatársát rabolta ki egy diák és barátja Békésen, meg is verték

Federerrel együtt edzett Fucsovics Márton

Federerrel együtt edzett Fucsovics Márton