szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lengyelország, Magyarország és Csehország az uniós szerződések módosításán dolgozik – ezt írta diplomáciai forrásokra hivatkozva a brit The Times. A lap szerint a három kelet-európai állam egyebek mellett az eurózónához való csatlakozás kötelezettségén lazítana. Közben a Financial Times arról ír, hogy sokan meglepődtek az eddig euroszkeptikusnak ismert Orbán Viktor anti-Brexit kampányán.

A lap weboldalára hétfő délután felkerült cikk szerzője az Európai Unió külügyminisztereinek aznapi találkozójáról írt, amelynek témája az volt, hogyan előzzék meg a brit uniós tagságról szóló referendumot követő "dominóhatást", vagyis azt, hogy több tagállam is népszavazást tartson az EU-tagságról, és ezzel hozzájáruljon az európai közösség széteséséhez.

A lap felidézte, hogy az unió szétszakításával fenyegető sorozatos népszavazásoktól való félelem volt az egyik tényező, amely miatt európai vezetők nem akartak jelentősebb engedményeket tenni David Cameron brit miniszterelnöknek, amikor februárban a britek reformköveteléseiről tárgyaltak.

Magyar miniszter: semmi lesz a régi a brit népszavazás után

A The Times diplomáciai forrásokra hivatkozva megjegyezte: Lengyelország, Magyarország és Csehország azon dolgozik, hogy módosítsák az EU-szerződéseit, például lazítsanak az eurózónához való csatlakozás jogi kötelezettségén.

Az újság emlékeztetett, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szeptember végén vagy október elején népszavazást tart az uniós menekültkvótákról, "beharangozva egy őszi kelet-nyugati politikai válságot". A brit lap szerint Magyarország nyáron az EU hosszabb távú újragondolására fog törekedni.

A The Times-nak a magyar kormány egy meg nem nevezett minisztere azt a kérdést tette fel: "A brit referendum jelenti az EU végét?" Hozzátette: a népszavazás után semmi sem marad már a régi.

FT: többen meglepődtek Orbán anti-Brexit hirdetésén

Sok uniós vezető biztatja maradásra Nagy-Britanniát, de Orbán Viktornak a Daily Mailben megjelent egészoldalas hirdetése a legszembetűnőbb – írta internetes kiadásában a Financial Times.

Hozzátették: Orbán az első uniós vezető, aki közpénzből hirdet a brit médiában, fizetett politikai hirdetésekben ösztönözve a szavazókat az unióban való maradásra.

A gazdasági napilap szerint Orbán "beavatkozására" többen is "felhúzták a szemöldöküket", tekintve hogy lépése ellentétben áll az otthoni, nyilvánosan és "perzselően euroszkeptikus" retorikájával. Kormánya plakátkampányt indított, bírálva az uniós menekültpolitikát – tették hozzá.

A cikk szerint Kovács Zoltán kormányszóvivő közölte: Orbán Viktor és David Cameron jó viszonyban vannak egymással. A kormányszóvivő azonban arról nem nyilatkozott, hogy egyeztették-e előre az üzenetet a brit miniszterelnökkel. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller Cecília elrendelte a tömeges oltást

Müller Cecília elrendelte a tömeges oltást

Elmarad a budapesti nemzetközi tenisztorna, a szövetség szerint nem lehet biztonságosan megrendezni

Elmarad a budapesti nemzetközi tenisztorna, a szövetség szerint nem lehet biztonságosan megrendezni

Kiderült, hogy jobban elfogadjuk a védőoltást, ha nő az orvos

Kiderült, hogy jobban elfogadjuk a védőoltást, ha nő az orvos