szerző:
- esel -
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor mélyebb üzenete Brexit-ügyben csekély logikával is kikövetkeztethető. Vélemény.

Üzentünk a briteknek, hogy ők is megértsék: három nappal a sorsdöntő nagy-brit nap előtt a londoni magyar nagykövetség egészoldalas hirdetésben biztosította a szigetország lakóit arról, hogy Magyarország velük van, sőt, "büszkén áll Önök mellett az Európai Unió tagjaként", és mindezt a Brüsszelt folyamatosan gyalázó magyar miniszterelnök aláírása hitelesítette. A kilépéspárti Daily Mailben közzétett hirdetés 21,1 millió forintunkba került, ám a kommunikációs szakemberek aznapi, hazai fogyasztásra szánt kiegészítő szövege ingyen volt.

"Orbán Viktor következetesen azt az álláspontot képviseli - a visegrádi országok kormányfőivel közösen -, hogy Európa erősebb a britekkel együtt, és mi örülünk annak, hogy egy ilyen nagy nemzettel egy szövetségben lehetünk" - állította határozottan Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, megspékelve azzal, hogy "Mi is erősebbek vagyunk, ha a britek bent vannak az Európai Unióban." Kovács Zoltán kormányszóvivőtől pedig azt hallhattuk, hogy "Magyarország szerint Nagy-Britannia uniós tagsága azért fontos, mert az erős Európa a nagy tagállamok együttműködésével valósítható meg."

Alig néhány nappal a fenti hirdetés és a fenti kormányblabla után, péntek reggel Orbán Viktor befáradt a Kossuth rádió neki fenntartott stúdiójába, és a neki fenntartott kritikátlan műsoridőben kijelentette: "Tiszteletben kell tartani a britek döntését, minden nemzetnek joga van maga dönteni a saját sorsáról." És bár még "elemezni kell, milyen ügyek voltak meghatározóak ebben a vitában", ő már elemzett is, és arra jutott, hogy a migrációból volt a briteknek elege. Valamint, "amit ma biztosan mondhatunk: Brüsszelnek meg kell hallania az emberek hangját."

Bizony, ilyen elegánsan és következetesen fordult rá a magyar miniszterelnök pár nap alatt a "maradjatok!"-ról a "tök érthető"-re, teljesen függetlenül attól, hogy az idős brit alsóközépnek főleg a kelet-európai (benne: a magyar) migránsokból van elege. A mélyebb üzenet pedig csekély logikával is kikövetkeztethető: ha Brüsszel nem hallja meg a magyar emberek hangját a kvótareferendumon, akkor a mi nemzetünk is önkezébe veszi sorsát. És akkor csatlakozunk brit barátainkhoz a semmi való ugrás tekintetében.

Majd eljött a vasárnap, és a nemzeti helyzet fokozódott: a miniszterelnök még mélyebben elemzett, merthogy ezúttal arra jött rá, hogy míg Magyarország "élhető, biztonságos hely", addig "máshol Európában általános elégedetlenség van. Magyarország ma a rendet képviseli az egyre inkább rendetlenné váló Európában." Nem mintha teljesen világos lenne, milyen rendre gondol a miniszterelnök úr: a stagnáló gazdaság, a rothadó egészségügy vagy az állami központosítással tönkrekúrt oktatásügy rendjére? Arra a rendre, amit maffiózók és kenőpénzek teremtenek meg a Belvárosban?

Mert akkor de jó nekünk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eltűnt a Radetzky-laktanya, de sajnáljuk ezt?

Eltűnt a Radetzky-laktanya, de sajnáljuk ezt?

Megint változik a BKK-járatok menetrendje

Megint változik a BKK-járatok menetrendje

Megfertőződött koronavírussal Aszad szíriai elnök

Megfertőződött koronavírussal Aszad szíriai elnök