Bihari Ádám
Bihari Ádám
Tetszett a cikk?

Rogán Antal nem jött el, Portik Tamást viszont elhozták, hogy tanúskodhasson a Juhász Péter és Rogán Antal között zajló perben, amelynek tárgya a személyiségi jog megsértése. Portik Tamás saját bevallása szerint egyszer 10 millió forintnak megfelelő eurót vitt el személyesen Rogánnak. Rogán minisztériuma szerint Portik hiteltelen és hazudik.

Újabb fejezetéhez érkezett Juhász Péter, az Együtt politikusa és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter összecsapása. Ezúttal a Fővárosi Törvényszék Fő utcai épülete volt a helyszín, ráadásul a szereplők sora egy illusztris névvel gazdagodott, a bíróság ugyanis tanúként idézte be Portik Tamást, a 90-es évek olajügyeinek egyik állítólagos főszereplőjét, aki pár héttel ezelőtt 15 év fegyházat kapott a Prisztás-gyilkosságban betöltött szerepéért. A tárgyalásra csak két fémdetektoros kapun keresztül lehetett bejutni, az egyiket éppen a tárgyalóterem elé helyezték, a teremben pedig több civilruhás rendőr és TEK-esek is helyet foglaltak, volt, aki golyóálló mellényben.

Rogánék ügyvédje összecsapott a bíróval

Rogán Antal halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt nem jelent meg, előre egyeztetett külföldi út miatt, pedig személyes megjelenése kötelező lett volna. Ha nem ad kellő indokot, ez akár a hátrányára is válhat a perben. Rogánék ügyvédei indítványozták, hogy halassza el a bíróság a tárgyalást, mert a politikus ott akar lenni Portik meghallgatásán. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szerette volna, ha Felhősi Lászlót, a Terrorelhárítási Központ (TEK) ezredesét és Bolcsik Zoltánt, az Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) vezérőrnagyát is tanúként hallgatják meg. Felhőt azért, mert Rogánék szerint ő vezette a házkutatást Portiknál, Bolcsikot pedig egyebek közt azért, mert a Portik-üggyel kapcsolatban ő volt felelős a titkos adatgyűjtésért. Ezt viszont alig pár nappal a tárgyalás előtt kezdeményezték Rogánék, ezért a bíróság szerint nem volt rá idő, hogy ez megvalósulhasson, hozzátette azt is, hogy a szembesítést nem helyettesíthetik a tanúk. Juhász szerint Rogán hivatalosan nem is tudhatott arról, hogy a szolgálatok két magas beosztású tagjának mi volt a szerepe az ügyben, szerinte ez minősített adat.

©

Egy ponton Rogánék ügyvédje vitába keveredett a bíróval arról, hogy mi szerepelt az egyik iratban. A bíró erre odahívta az ügyvédet, tekintsen bele az iratokba, "ha már meghazudtolja a bíróságot". Az ügyvéd azt is kifogásolta, hogy miért nem fért be az ő tanújuk, ha amúgy is két tanú meghallgatására rendezkedett be a bíróság. "Most már kezd olyan irányba elmenni, hogy nem valós dolgokat mond" – oktatta ki az ügyvédet a bíró, mondván, Rogánék ügyvédjei rosszul jelezték, hogy a felperes, vagyis Rogán Antal nem tud eljönni. "Beszélek" – mondta a bírónő, amikor az ügyvédnő félbe akarta szakítani. A bírónő szerint másfél hónappal korábban egyeztették az időpontot, ehhez képest Rogánék nem mondták, hogy nekik mikor nem jó, pedig egy TEK által biztosított tanú meghallgatásáról van szó, ami komoly előzetes biztonsági intézkedéseket igényel. Juhász Péter ügyvédje szerint Rogánék manipulálni próbálják a tárgyalást, és Rogánnak pontosítania kellene, miért nem tudott megjelenni. Ezzel egyébként a bíró is egyetértett.

"Köszöntem a Tóninak"

Portikot egy sereg állig felfegyverkezett, maszkos TEK-es kísérte be a tárgyalóterembe, a vádlottak padja mögött sort is kizárólag ők foglalták el, ráadásul valahányszor felállt, a körülötte álló terrorelhárítóknak is fel kellett állniuk vele együtt. Portik rabruhában jelent meg, azt mondta, az arcát még kitakarva sem lehet mutatni, és a hangját sem rögzíthetik. Viszont a bíró kérdésére, ismeri-e Rogán Antalt, azt mondta, igen, nagyon régóta, mikor konkrétumokra kérdezett a bíró, közölte, a 2000-es évek közepe óta. Azt mondta, nagyvilági életet élt ekkor, és egy házibuliban találkoztak Rogánnal. 2009-ben ismerte meg Pápa Marianne-t (Pápa volt férjének, Szetlik Ferencnek Habony Árpád az unokaöccse) egy bírósági tárgyaláson, ahol Pápa tanú volt. Itt elkezdtek beszélgetni. Egyre gyakrabban találkoztak, megismerte a családját, barátait, ismerőseit, üzleti partnereit, akikkel találkozott is a Vigadó téren egy második emeleti irodában. "Árpival", vagyis Habony Árpáddal felvezettek neki egy üzleti tervet, 5-6 évvel ezelőtt. "A Tóni intézi a piaci árnál jóval alacsonyabban a belvárosi ingatlanokat" – mondta Portik. Portik szerint arról volt szó, hogy "a Tóni a piaci árnál jóval kedvezőbb értékbecslést elintézi". Az ingatlanok között szerepelt egy Kálvin téri ingatlan is. Portik elmondása alapján Pápa Marianne-nal többször külföldre utaztak, közben Pápa többször beszélt Habonnyal Skype-on üzleti ügyben. Szerinte volt egy beszélgetés Habony és Pápa között, mikor "az Árpi szólt, hogy nagyon kéne a pénz, siessél!". A beszélgetést követően "Marianne megkért, hogy vigyek el a Tóninak 10 millió forintnak megfelelő eurót" – mondta Portik, aki a pénzt vallomása szerint elvitte a Centrál Kávézó melletti keskeny kicsi utcában lévő épületbe. Mint később Juhász Péter kérdésére válaszolva Portik világossá tette, ez a belvárosi Fidesz irodája volt.

©

"Köszöntem a Tóninak" Azt mondta, "az Árpi kérésére a Marianne küldi a pénzt", ezt átadta, és ment is a dolgára. Arra nagyon emlékszik, hogy Marianne azt mondta, hogy "nagyon drága a Tóni". Ezt követően is "találkoztam a Tónival, a bevárosban összefutottunk". Egy másik alkalommal a Nobu étteremben találkoztak egy rendezvényen Portik állítása szerint. Úgy tudja, mindenhol kamerák voltak és rengeteg fotó készült, ezt akár ellenőrizhetik is. Portik azt mondta, őt személyesen is meghívták a Nobu rendezvényére, de csak informálisan. "Azt kérte tőlem az Andy, hogy ne a média által figyelt bejáraton menjek be, hanem hátulról" – tette hozzá Portik. "Intéztem az ügyes-bajos ügyeit az egész családnak" – mondta Pápáék családjáról Portik. Azt mondta, ebből konfliktusai is lettek. Vásároltak közösen is ingatlanokat, és a jóval piaci árak alatt megszerzett ingatlanok eladása utáni különbözetet megtartotta – mondta Portik, hozzátéve, egészen a letartóztatása napjáig nagyon jóban volt a családdal. Azt mondta üzleti ügyek kapcsán többször találkoztak "Petivel" is, vagyis Csipak Péterrel, aki szerinte akkoriban jóban volt Rogánnal.

"Marianne-nak volt pénze, ő tartotta el Árpit is"

Pápa Marianne tartotta el Habony Árpádot Portik vallomása szerint, miután "Szetlik Feri bácsi vagyonát megörökölte". Később módosította vallomását, mert szerinte nem Pápa tartotta el Habonyt, aki "mindig is nagyon jól élt", de sokszor kapott pénzt Pápa Marianne-tól, ha kért.

Rogán ügyvédje Portikot is elővette. Arról kérdezte, hogy mikor Laborc Sándorral, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatójával találkozott, baloldali elkötelezettségének adott hangot. Portik szerint a pártállásának semmi köze ahhoz, hogy kivel üzletel és az ügyvéd egyébként sem tudja kik és miért szervezték meg azt a találkozót, ő pedig nem akar róla beszélni. Portik beszámolt az elfogásának napjáról is, azt mondta kutyákat engedtek rájuk és gépfegyveres feketeruhás emberek szállták meg a házat. A vallomás ezen részének azért volt jelentősége, mert Portik Pápaival folytatott viszonya ellenére gyermekei anyjával élt tovább.

"Zacskóban adtam a pénzt, semmilyen elismervényt nem kaptam"

Juhászék ügyvédje ezek után pontosító kérdéseket tette fel Portiknak az ingatlanügyletekkel kapcsolatban, hogy lehetett-e tudni, hogy ezekben az üzletekben volt "fekete rész". Portik erre annyit mondott: "Stimmel". Majd amikor a bírónő arra kérte, ennél többet mondjon, részletesen elmondta, hogyan zajlott az értékbecslések, "Ez korrupciós költség?" – "Ha ön annak nevezi..." – válaszolta az ügyvéd kérésére Portik. Az így keletkező pénzt Portik inkább "ároptimalizálásnak" nevezte. Az ügyvéd a pénzátadásra is rákérdezett, hogy Rogán adott-e átvételi elismervényt. "Zacskóban adtam a pénzt, semmilyen elismervényt nem kaptam" – mondta Portik.

A bíró szerint a következő tárgyaláson együtt hallgathatják meg Rogánt és Portikot. Hozzátette, hogy ettől kezdve nem hajlandó egyeztetni a felperes, vagyis Rogán ügyvédjeivel, mert manipulatívan használják fel az időpont-egyeztetések körülményeit.

Így reagált Rogán minisztériuma

A Miniszterelnöki Kabinetiroda szerint bármi, amit Portik Tamás mond, teljesen hiteltelen. A tárca azzal érvel, hogy a Laborc-Portik találkozóról készült jegyzőkönyv szerint Portik azt vállalta, fideszes politikusokról gyűjt vagy gyárt terhelő információt (Laborc Sándor a Gyurcsány-kormány alatt vezette a Nemzetbiztonsági Hivatalt), az egyik lejáratandó politikus pedig Rogán Antal volt.

 A pénteki tárgyaláson Rogán is meg akart szólaltani tanúkat a bíróság előtt, akik cáfolni tudják Portik állításait, azonban a bíró azt jelezte Rogán jogi képviselőjének, a tárgyalásra ne állítsák elő a tanúkat, aki két rendőr lett volna. Remélik, hogy később ez megtörténhet.

 A tárca közleménye szerint "Rogán Antal soha, sehol nem találkozott Portik Tamással, se házibulin, se máshol, ahogyan Pápa Marianne-t sem ismeri, vele sem találkozott személyesen.Tanúkat fogunk megidézni, akik cáfolni fogják a gyilkosságért jogerősen elítélt Portik hazugságait. A mai nap is fényes bizonyíték arra, hogy kapcsolat Juhász Péter és Portik Tamás között van."

 A kabinetiroda arra is reagált, hogy mi az a halaszthatatlan közfeladat, amiért Rogán Antal nem tudott megjelenni a tárgyaláson: "Rogán Antal háttérbeszélgetést folytat a német sajtó munkatársaival Münchenben, illetve interjút ad a Bild napilapnak".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kincses: Van olyan orvos, akit azzal zsarolnak, ha nem írja alá a szerződést, nem kap munkát

Kincses: Van olyan orvos, akit azzal zsarolnak, ha nem írja alá a szerződést, nem kap munkát

Népszava: Megszületett a döntés az Európai Néppárt új működési szabályzatáról

Népszava: Megszületett a döntés az Európai Néppárt új működési szabályzatáról

Nem a munkánk az életünk! - Tippek stresszkezeléshez

Nem a munkánk az életünk! - Tippek stresszkezeléshez