szerző:
hvg.hu

Orbán Viktor szerint a britek többsége elsősorban a népvándorlás miatt döntött végül úgy, hogy Nagy-Britannia inkább lépjen ki az EU-ból. A kormányfő erről a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt péntek reggel. A Spéder Zoltánnal kapcsolatos kérdésre azt válaszolta, hogy szerinte nincs szó bizalmi ügyről, és neki miniszterelnökként nem dolga személyes kérdésekkel foglalkoznia. Portik Tamásról pedig azt mondta, hogy bűnözőkkel nem foglalkozik, így azzal sem, mit mondott a bíróságon Rogán Antalról a börtönbüntetését töltő vállalkozó.

Tiszteletben kell tartani a britek döntését, minden nemzetnek joga van maga dönteni a saját sorsáról, és abban az értelemben nem váratlan a döntés, hogy Európában mindenki már hónapokkal ezelőtt végiggondolta mindkét forgatókönyvet, a britek maradását és kilépését is  – mondta a reggeli rádiós interjúban Orbán Viktor miniszterelnök a Brexit-népszavazás eredményéről.

Közölte, hogy ugyanakkor elemezni kell, milyen ügyek voltak meghatározóak ebben a vitában. Szerinte a népvándorlás kérdése volt a meghatározó, és amit ma biztosan mondhatunk: Brüsszelnek meg kell hallania az emberek hangját – fogalmazott a miniszterelnök. Meghatározó volt a britek véleményének formálásában, hogyan tudják megvédeni magukat a migránsokkal szemben – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e személyi következménye a népszavazásnak, vagyis távoznia kell-e David Cameron konzervatív miniszterelnöknek, Orbán Viktor közölte: ez a britek dolga. Az Angliában dolgozó magyarok sorsáról sem kívánt beszélni, úgy vélte, hosszabb jogi folyamat jön, erről sem érdemes még bővebbet mondani.

Orbán Viktor az itthon készülő, a bevándorlási kvótával kapcsolatos népszavazással kapcsolatban azt mondta a műsorban: minden nemzetnek meg kell védenie a saját külső határait, főleg, ha az az EU egyik külső határa – utalt Magyarországra. Itthon lesz kampány, és értelmes, higgadt vitára lesz lehetőség – ígérte.

A népszavazás elől elhárult az akadály, szerinte a balliberális oldal meg akarta fúrni a referendumot, de ez nem sikerült, „mégiscsak a 21. században élünk”. A magyar demokrácia erős, a nép eldönti, mit akar – fogalmazott.

A miniszterelnök ismét azt hangoztatta, hogy az EU a népvándorlást és a migrációt kiváltó okokat nem szüntette meg, a Schengen 2.0-áról szóló javaslatáról sem hoztak még döntést. Utóbbi lényege nagyjából az lenne, hogy az unión kívüli területen kellene összegyűjteni minden migránst, és a határoknál meg kell állítani a bevándorlást – emlékeztetett. Hozzátette, hogy „vannak résen az uniós határvédelmen, de ezek a rések nem Magyarországon vannak”.

Spéderről: nincs itt semmilyen bizalmi kérdés

Az interjúban megkérdezték Orbántól, miért ingott meg a bizalma Spéder Zoltán üzletemberben. Semmilyen bizalmi kérdésről nincs szó – válaszolta. Szerinte a miniszterelnöknek nem az a dolga, hogy személyes és személyi kérdésekkel foglalkozzon, hacsak nem tartoznak azok a hatáskörébe.

Meglátása szerint a Spéder Zoltán tulajdonában álló FHB Bank és a takarékszövetkezetek érintő konfliktus, amelyet sokan bankárháborúként emlegetnek, valamint a takarékszövetkezetek újjászervezése két külön ügy.

A takarékszövetkezeti rendszer tulajdonosai nem bankárok, hanem egyszerű polgárok, ezért is kezelte ezt az ügyet mindig is kiemelten a kormány. Ő nem tulajdonos – vetette közbe. A rendszerben voltak problémák, például több szövetkezetet be kellett zárni, ezért lépett közbe a kormány. Az újjászervezésbe 130-140 milliárd forintot tettek bele a költségvetésből, a folyamat koncepciójának megalkotása nagy munka volt – magyarázta.

Szerinte eközben egy másik szál, köztük az FHB ügye ráépült a takarékszövetkezetek ügyére, ezért egyeztetett Demján Sándorral. Ezen ügyek tisztázása szabályos, rendőrségi eljárással zajlik – jegyezte meg.

Portikról: bűnözőkkel nem foglalkozom

Szóba került a pénteki 180 percben Portik Tamás minapi bírósági vallomása is, amelyben a más ügyben börtönbüntetését töltő vállalkozó azt állította, hogy korábban tízmillió forintnak megfelelő összegű eurót adott át Rogán Antalnak bizonyos belvárosi ingatlanok ügyében.

A műsorvezető arra volt kíváncsi, Orbán Viktor megkérdezte-e Rogán Antalt arról, amit Portik állított a bíróságon. Természetesen nem – válaszolta a kormányfő, aki ezt azzal indokolta, hogy bűnözőkkel nem foglalkozik.

Felvetették neki, hogy a fideszes Révész Máriusz szerint Rogán hitelessége érdekében mégis vizsgálni kellene Portik állításait. Magyarország miniszterelnökeként nem vagyok hajlandó egy elítélt bűnözővel foglalkozni – válaszolta ismét Orbán Viktor.

Arra a megismételt kérdésre pedig, hogy akkor lezárta-e ezt az ügyet, annyit mondott: „ki se nyitottam”.

És végül foci

A magyaroknak van tehetségük a sporthoz, a kormánynak nemzeti ügyként kezelnie a sportot, nem szabad hagyni, hogy pártpolitikává váljon – mondta az interjú végén a miniszterelnök, aki elismerését fejezte ki a magyar válogatottnak a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon nyújtott teljesítményéért.

Közölte, hogy ott lesz vasárnap Toulouse-ban, ahol Magyarország Belgiummal játssza nyolcaddöntős mérkőzését. „Azok között a magyarok között leszek, akik megpróbálják befújni a labdát a kapuba” – fogalmazott.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ha megengednék, Ön aludna a munkahelyén?

Ha megengednék, Ön aludna a munkahelyén?

Különleges alakulat: Angliában bevetik a hódokat az áradások ellen

Különleges alakulat: Angliában bevetik a hódokat az áradások ellen

Jótékonysági focitorna ígéretével csaltak ki 800 millió forintot

Jótékonysági focitorna ígéretével csaltak ki 800 millió forintot

Több mint egy hónap után megvan a roma nemzetiségi választás eredménye

Több mint egy hónap után megvan a roma nemzetiségi választás eredménye

143 újabb, rejtélyes Nazca-vonalat fedeztek fel, egyet a mesterséges intelligencia

143 újabb, rejtélyes Nazca-vonalat fedeztek fel, egyet a mesterséges intelligencia

Feloszlik a Fidesz siófoki alapszervezete

Feloszlik a Fidesz siófoki alapszervezete