Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Tetőzik az idegengyűlölet Nagy-Britanniában a Brexit-népszavazás után, a kampány csak olaj volt a tűzre, a rendőrség szerint 57 százalékkal nőtt a rasszista támadások száma. Bár Orbán Viktor szerint a Brexit-eredmény a britek jogos félelmeiből következett, ezeket a félelmeket most a lengyeleken és a magyarokon is leverik.

„Valami már most nagyon megváltozott, emberek, akik eddig békésen éltek egymás mellett, most ellenségesen, gyanakvóan kezelnek másokat. Egyre több ellenséges arckifejezést látok péntek óta. Haragudni sem tudok rájuk, mivel nem az ő hibájuk. Néhány gazember politikus, önző érdekeik által vezérelve csúnyán megvezette őket. Nem a szavazás eredménye a legnagyobb baj, hanem maga a szavazás” - írja egy kint dolgozó magyar az angliai magyaroknak létrehozott LION Facebook-csoportban. Más arról számol be, hogy egy nap alatt már kétszer is a fejéhez vágták, hogy menjen vissza oda, ahonnan jött. 

Ferencnek a lába elé köptek, és élősködőnek titulálták.

Június 26-án pedig egy lengyel apát és fiát ájulásig vert egy angol férfi Kelet-Londonban, bár a rendőrség egyelőre nem gyűlöletbűncselekmény miatt nyomoz.

Nagy-Britannia az erősen idegenellenes, a bevándorlást fókuszba állító kampány végén úgy döntött, hogy kilép az EU-ból, a következményekkel azonban leginkább a végeredmény után szembesültek a britek: ilyen Skócia, Wales, Észak-Írország esetleges elszakadása, a font mélyrepülése, a brit gazdaság leminősítése.

Az EU-ból való távozásra ösztönző hajó a Temzén június 15-én.
©

A kampány eredményeképpen a szigetország kezd megvadulni: valid politikai programmá vált az idegenellenesség. „Nézd, mi a Brexitre szavaztunk, elhagyjuk az EU-t, most itt az idő, hogy te meg hagyd el Nagy-Britanniát” - kapják meg az utcán generációk óta az országban élő kisebbségiek, brit állampolgárok „őshonos” britektől - erről tudósít a Washington Post. És rávilágít, mennyire hamis az a közkeletű állítás, mely szerint az idegengyűlölet nem irányul a rendesen dolgozó, kisebbségi, bevándorló gyökerű lakosokra, csak a segélyen élőkre.

A budapesti brit nagykövet szégyenkezik

A rendőrség 57 százalékos növekedést észlelt a rasszista inzultusok körében a Brexit népszavazás óta, az Elite Daily cikke szerint 100 ilyen incidens történt június 23-a óta, a twitter pedig tele van ilyen esetekkel, amelyeket a #PostRefRacism hashtag alatt gyűjtenek. Londonban a muszlimok elleni incidensek 70 százalékkal emelkedtek 2014 és 2015 júliusa között, írja az Independent. Ez csak alátámasztja, hogy a Brexit népszavazás maga is egy radikalizálódás, közéleti jobbra tolódás eredményeképp került terítékre, emlékezhetünk arra, hogy Cameron az EU-s népszavazás belengetésével is nyerte meg a legutóbbi parlamenti választásokat, és emiatt nyert a Konzervatív Párt olyan nagyon, holott mindenki koalíciós kormányt várt.  

Ez már nem Nagy-, csak Britannia, nem Egyesült Királyság, csak Királyság

Azt már tudjuk, mit éreznek a szigetországi britek a Brexit-népszavazás után, most viszont olyan briteket kérdeztünk meg, akik Magyarországon élnek, egyelőre még uniós állampolgárként, de ki tudja, meddig. Ők biztosan nem tudják.

Van olyan, amikor egy elhaladó, idegennek tűnő embernek kiáltják oda, „miért nem mész haza?”, „tűnj innen!”, de beszóltak olyannak is, aki spanyolul beszélt a telefonján. A lengyel kisebbséget ért inzultusokat elítélte David Cameron is, és Beata Szydlo lengyel miniszterelnökkel is konzultált a lengyelek biztonságát illetően, ami mutatja a helyzet komolyságát. Egy nyolcéves lengyel lánynak a osztálytársai mondták, hogy „húzzon vissza Lengyelországba”, mások német gyártmányú autókat rongáltak egy lengyel szervezethez közel a standard.co.uk tudósítása szerint - a rendőrség itt is azt állapította meg, hogy a Brexithez kapcsolódó bűntény történt. A legismertebb inzultus során három fiatal kezdett provokálni egy kreol bőrű férfit egy manchesteri villamoson, őket el is fogták azóta. A magyarországi brit nagykövettel készített interjúnkban Iain Lindsay maga is azt mondta, szégyelli az incidenseket.

Biztosítótűvel a szimpatizánsok 

De megindult a kedélyeket lehűtő ellenpropaganda is, a bevándorláspárti britek figyelmeztetnek arra, milyen sokat köszönhet az ország a második világháború alatt vitézkedő lengyel, 303-as repülős vadászpilóta-századnak. Az elemzők szerint a xenofób megnyilvánulások a nyolcvanas években voltak legutoljára ilyen erősek, az akkoriban erős gazdasági recessziót megélő Nagy-Britanniában megerősödött a jobbra tolódott skinhead-mozgalom és az idegenellenes ideológiák.

Provokáció a manchesteri villamoson
©

Szimpátiamozgalom is kialakult, a bevándorlókkal, áldozatokkal szimpatizálók biztosítótűt vesznek fel, a twitteren a #safetypin hashtag alatt gyűlnek a különböző képek, tweetek. A biztosítótű arra utal, hogy a buszon, villamoson, metrón utazó bevándorló, kisebbségi szempontjából az adott személy biztonságos, nem jelent veszélyt, nem fogja inzultálni. Ez tehát egy nyilvános, a nyílt utcán is megvalósuló szimpátiaakció.  

Már nem ciki, hanem a politikai közbeszéd része

A Washington Post cikke szerint a Brexit-kampány a politikai élet elfogadott részévé tette az idegenellenességet. A legutóbbi parlamenti választásokon megerősödött, bevándorlásellenes, EU-kilépéspárti UKIP elnöke, Nigel Farage még marginális pártvezetői időszakában azt mondta, pártja soha nem fog egy szavazatot sem kapni niggerektől. Farage az itthon sem ismeretlen bevándorlásellenes riogatásokra építette kampányát, a nemi erőszak „atombombáját” jósolta felrobbanni a bevándorlók miatt, (amit amúgy nem igazoltak a rendőrség 2006 óta folyamatosan csökkenő tendenciát mutató statisztikái).

©

Az idegenellenesség terjedéséhez hozzájárul a 750 ezer követővel bíró Leave.eu Facebook-csoport, itt posztoltak egy olyan muszlimellenes képregényt, amelyben a muszlim karakter fehéreket mészárol le és lop meg. A Britain First Facebook-csoport 1,5 millió követővel büszkélkedhet, a csoport a mecsetek elfoglalását és keresztény őrjáratok megszervezését is meghirdette.

A kilépéspárti kampányba beszivárogtak teljesen nyíltan náci alakok is, és a Birstallban megkéselt, lelőtt munkáspárti Jo Cox halála után nem egészen egy nappal az északkeleti National Action szélsőséges párt is azzal kampányolt a kilépés mellett: „Jo Cox teletömte volna Yorkshire-t még több szubhumán lénnyel (t.i. bevándorlókkal)”.

„Megtartani a szigetüket”

A magyar kormány hasonló úton jár, mint a brit, csak itt nincsenek bevándorlók, ennek ellenére a migránsozás a kormányzati kommunikáció, a köztévé homlokterében van. A Brexit kapcsán Orbán úgy vélte, a britek keresték arra a kérdésre a választ, hogyan tudnak ellenállni a modern kori népvándorlásnak (amibe a britek szerint beletartoznak a kelet-európai, lengyel, magyar, román munkavállalók is), „hogyan tudják megtartani a szigetüket”, fogalmazott Orbán a Kossuth Rádiónak adott interjújában.

©

Szijjártó Péter is a brüsszelieknek küldött üzenetként értelmezte a Brexitet: "az emberek véleményét meg kell hallani, még Brüsszelben is". A külügyminiszter szerint nem lehet következmények nélkül olyan politikát folytatni, amely figyelmen kívül hagyja az európaiak véleményét vagy szembemegy az akaratukkal. Orbán úgy látja: „tiszteletben kell tartani a britek döntését, mert minden nemzetnek joga van ahhoz, hogy a saját sorsáról ő maga döntsön”. Látjuk, a britek egy jelentős részének történetesen a kint dolgozó kelet-európaiakkal is bajuk van, ezt viszont a magyar érdekekért kiálló miniszterelnöknek nem kellene tiszteletben tartani.

„Jugóban már egyszer átéltem ilyet”

Egy volt jugoszláviai így ír a magyarok csoportjában: „Valahol írtam már, hogy egy ilyent sajnos átéltem... Yugóban... háborúhoz vezetett. Nagyon dejá vu érzésem van. Próbáltam angol kollégának megmagyarázni, de a végszava az volt, hogy meg akarja menteni az országát a gyerekeinek, hogy Anglia az angoloké legyen. Nagyon elkeserített."

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Tömeggyártásba került a kábel, amellyel bármelyik számítógépről adatok lophatók

Tömeggyártásba került a kábel, amellyel bármelyik számítógépről adatok lophatók

L. Simon László: Ártott nekünk, amit az ellenzék kreált a Mészáros Lőrinc-jelenségről

L. Simon László: Ártott nekünk, amit az ellenzék kreált a Mészáros Lőrinc-jelenségről

"Orbán öles lépésekkel halad a diktatúra felé" – ellenzéki pártok tiltakoztak a parlamentben

"Orbán öles lépésekkel halad a diktatúra felé" – ellenzéki pártok tiltakoztak a parlamentben

510 lóerős lopott Mercedes-AMG GT bukkant fel Röszkén

510 lóerős lopott Mercedes-AMG GT bukkant fel Röszkén

Több százezer magyar fizetésével trükköznek a cégek

Több százezer magyar fizetésével trükköznek a cégek

Halálos baleset az M7-esen

Halálos baleset az M7-esen