szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A debreceni EHÖK csütörtökön távozó elnöke a legrégebb hivatalban lévő EHÖK-elnök itthon. Körösparti Péter pár éve azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy ő lett a HÖOK legidősebb elnöke is – írja az Eduline. A rekorderek sorában Körösparti Péter után Török Márk következik Szegeden: őt az Emmi törvénymódosítására hivatkozva a szegedi egyetem dékánjai közös nyílt levélben szólították fel, hogy távozzon posztjáról, és koncentráljon tanulmányai befejezésére.

 Az Átlátszó Oktatás júniusban írt arról, hogy egy tavaly őszi törvénymódosítás alapján elvileg nem lesz lehetősége újabb ciklust végigcsinálni a szegedi HÖK-elnöknek. Az érintett jogszabálya bekerült ugyanis, hogy HÖK-tisztségviselők “megbízatási ideje legfeljebb négy év lehet”.

Török Márknak 2003. szeptember elseje óta van hallgatói jogviszonya, sokadik szakját végzi már. Először 2004-ben lett az egyik kari HÖK elnöke. Egy évvel később az egyetemi hallgatói önkormányzat alelnöki pozícióját szerezte meg, 2007 óta pedig, egy év megszakítással, az egyetemi hallgatói önkormányzat elnöke. Legutóbb tavaly szeptember 24-én választották meg az egyetemi hallgatói önkormányzat elnökének.

Ugyancsak az Átlátszó Oktatás írta meg, hogy egy rektori határozattal megsemmisítették azt a tavaly őszi EHÖK-választmányi döntést, amely Török Márk újraválasztásáról szólt. Az EHÖK-től jelezték: bírósághoz fordulnak az ügyben.

A Szegedi Tudományegyetem mind a 12 dékánja a héten közös nyílt levelet fogalmazott meg, melyben Török Márk elnöki tevékenységéről úgy vélekednek, hogy az jogszerű volt ugyan, de szerintük "a tisztességbe, vagy éppen a jó erkölcsbe ütköző cselekmények" miatt az egyetem jó hírnevére károsnak tarják – írja az Eduline. A levében felszólították a hökös vezetőt, hogy fellebbezés helyett távozzon a Szegedi Tudományegyetem hallgatói mozgalmából, és „felszabaduló energiáit a megkezdett egyetemi tanulmányainak sikeres folytatására fordítsa".

Június 30-án jár le a debreceni EHÖK-elnök mandátuma

Míg Török Márk ügye egyelőre nem zárult le, a debreceni EHÖK vezetője 12 év höközés után biztosan nem folytatja hökös munkáját. Körösparti Péter mandátuma június 30-án, tehát csütörtökön jár le, és ezzel távozik posztjáról az ország legrégebben hivatalban lévő EHÖK-elnöke – derül ki az Eduline cikkéből.

Körösparti Péter 1981-ben született, és mint azt az Eduline-cikkhez írt hozzászólásában jelezte, öt diplomát szerzett egyetemi évei alatt. Közölte azt is, hogy 2001. március 13-án lette kari HÖK-képviselő és 2004.június 9-től a mai napig megszakítás nélkül EHÖK-elnök. Így „a HÖK-vezetői rekord pedig jelenleg nem Török Márké, hanem szerény személyemé” – hívta fel a figyelmet.

„Boldogan, önként és dalolva köszönök most le, sőt hozzátenném, hogy munkatársaim és az egyetem vezetőinek irántam kifejezésre juttatott megbecsülése mellett” – írta Körösparti Péter.

Az Eduline megjegyzi: Köröspartit nem kellett Török Márkhoz hasonlóan a rektori határozattal eltávolítani, valamint dékánoknak levéllel felszólítani a távozásra. Bár távozásában nagy valószínűséggel szerepet játszik a tavalyi törvénymódosítás is, nem kényszerrel távozik, legutóbbi megválasztása még szeptember 1-je előtt, az új jogszabály hatályba lépése előtt történt, így kitölthette mandátumát.

©

Körösparti Péter 2013 októberében megválasztották a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnökének is, ezzel ő lett minden idők legidősebb HÖOK-elnöke is. Ezt a posztját két éve Gulyás Tibor vette át a szervezet élén – tette hozzá az oktatási portál.

A debreceni EHÖK-elnöki poszton a természettudományi és a jogi karra is járó 29 éves Bognár István Ádám lesz, aki július 1-én veszi át a feladatait. Bognár Ádám 2010 óta vállal szerepet a dehir.hu értesülései szerint a hallgatói életben, azaz ő is túlkorosnak számít a hallgatói életben.

Nem mellékes tényező, hogy mandátuma két évre szól, így akkor is problémás lehetne a megválasztása, ha csak három éve töltene be hökös tisztséget, hiszen ebben az esetben is mandátuma felénél, a negyedik éve végén le kellene mondania az EMMI álláspontja szerint minden hökösnek pozíciójáról – jegyzi meg az Eduline.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Súlyosan visszaveti a női egyenjogúságot a járvány

Súlyosan visszaveti a női egyenjogúságot a járvány

Az ügyészség M. Richárd letartóztatását kéri

Az ügyészség M. Richárd letartóztatását kéri

Visszatér az üvegvisszaváltás

Visszatér az üvegvisszaváltás