Hont András
Hont András
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Esterházy, nyelv, én, basszameg.

Esterházy Van. Ő maga a vanság, ez számomra teljesen egyértelmű, amióta tudom, hogy létezik olyan, hogy magyar irodalom. Nem kellett a nyolcvanas években ahhoz egy betűt sem elolvasni, vagy tudni, hogy mi fán terem az MSZMP KB Kulturális alosztálya, hogy ez teljesen nyilvánvaló legyen. Nem a tekintély vagy valamiféle kinevezés emelte őt a nagybetűs irodalomba (szándékosan kicsivel, nagy I-vel Istent írjuk, bár nem kötelező – ő így tenne), hanem egyszerűen ő jelentette – többek közt, és ez persze egy fontos „többek közt” – a magyar írót. No, meg az a bensőséges viszony teremtette meg pozícióját, amelyet a magyar nyelvvel ápolt.

Akik őt gyalázták, azok esterházyul gyalázták, és ettől a ténytől legföljebb csak pukkadozni lehet tehetetlen dühben – szabadulni aligha.

Kazinczyék óta nem nyúlt senki ennyire radikálisan a magyar nyelvhez, mint ő. Annyira pimaszul, egyben annyira tisztelettudóan, mert azért a nyelv az úr. Bizonyára születnek most majd okos, szép írások, amelyek számba veszik az életművet, megállapítják, hogy milyen hatást gyakorolt Esterházy munkássága az irodalomra és úgy általában a magyar művelődéstörténetre – lesz, amit élvezettel olvasok, írni ilyet nem fogok, mivel számomra ez sokkal egyszerűbb. Hagyatéka a nyelv, amelyen beszélünk, ha akad hozzá képességünk. A fontoskodó pátosz örök bánatára Petri, Tandori és Esterházy nem múló hatást gyakorolt az irodalomra, a nyelvre, és már nem tudjuk függetleníteni magunkat attól, ahogy ők látták és értelmezték a világot – mindez ott van a szájpadlás és az agykéreg alatt. Ez a Van.

Meg az elegancia. Esterházy nemcsak velünk van, hanem fölöttünk is – mindenféle gőg és büszkeség nélkül. Hétköznapi csetepaték – bár olykor szórakoztatták, néha még bosszantották is – különösebben nem érintették, ha valakit elzavart a picsába – volt rá példa – azt hihetetlenül elegánsan tette. De ez nem fontos. Fontos a nyelv: a játék és a komolyság. („Az irodalom – a filozófiával, a vallással, a tudománnyal – a lét titkait fürkészi. Azon írók könyvei is, akiknek ez a vallomás túl sok, akik le nem írnák ezt a mondatot – én is ilyen vagyok, csak én leírom” – fogadjuk el ezt ars poeticának.)

Esterházy vanságához remekművek sem kellenek. Vagy a Nagy Főmű – a Harmonia Caelestist szokják ilyennek mondani, ami azért nincs így, és azt hiszem, hogy a Fuharosokat követően nincs is szüksége ilyesmire. A Harmonia Caelestist a Javított Kiadás teszi jelentőssé – ha megengedhetek magamnak némi álprofesszoros okoskodást.

(Nem engedhetek meg, de valamit el akarok mondani.)

Szóval most sok barátja támad a nagy írónak – ami nem baj. Az akár egészséges értékrendről is tanúskodhat, hogy tömegek akarnak utólag odakéredzkedni Esterházy mellé a tablóra, és nem a Balaton Soundon szeflznek egy celebbel. Meg természetesen vannak sokan jó ismerősök, közeli pályatársak, barátok. Én hasonló kapcsolatról nem számolhatok be; felületesen ismertük egymást, egyetlen egyszer beszéltünk hosszabban. Igaz, akkor jó hosszan. Volt miről. A kiadhatatlan javítás, amit viszont ezt követően meg fogok írni, bár ő azt mondta: ne. Arról van szó, hogy a nyomorult, mindenhová betüremkedő, kelet-európai szarság eddig elviselhetőbbnek tűnt. A mai napon eltűnt valami utánozhatatlan könnyedség, tudás, humor és emelkedettség.

Lehet-e a Van nincs? Ezt fogjuk most kipróbálni. Bárcsak ne kéne.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!