szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány támogatja, hogy a Demokráciák Közössége főtitkár-helyetteseként dolgozó Eörsi Mátyás induljon a főtitkári posztért - mondta Szijjártó Péter az Indexnek adott interjúban. A külgazdasági és külügyminiszter egyébként nem lát antidemokratikus folyamatokat Törökországban és Oroszországban.

Veszélyben érezte az életét Szijjártó Péter, amikor - már minisztereként, de testőrök nélkül - Brüsszelben kocogva egy bevándorlók lakta környékre tévedt - mesélte el a külgazdasági és külügyminiszter abban az interjúban, amelyet az Indexnek adott. A részletekre, hogy pontosan mi történt, nem tért ki, de arról beszélt, hogy ezután felértékelődött benne a kormánya migrációs politikája.

A miniszter az interjúban arról is beszélt, hogy a budapesti nagykövetek közül a legjobb viszonyban Iain Lindsay brit nagykövettel van, de Colleen Bell is holtversenyben ott van, az amerikai nagykövettel nyílt és őszinte beszélgetéseket szokott bonyolítani, miközben Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár korábban csak általános, konkrétumok nélküli kritikákat fogalmazott meg, emiatt meg is kérte arra az amerikai partnert, hogy többet ne találkozzanak.

Szijjártó azt mondta, hogy szerinte nekünk Oroszország nem jelent egzisztenciális fenyegetést, és szerinte nem reális, hogy bármilyen NATO-tagállammal szemben fenyegető cselekményre kerítene sort.

A törökországi puccskísérletről azt mondta, hogy az államcsíny komoly dolog, és arra komoly választ kell adni, de bár figyeli az eseményeket, nem lát antidemokratikus folyamatokat. És Oroszországban sem. Azt mondja, majd ha látnak ilyen folyamatot, akkor szólni fognak, de akkor, ha számít, hogy ez ügyben mi a véleményünk. Szerinte ugyanis kis országként olyan dolgokba nem kell beleszólnunk, ahol nem számít, hogy mit mondunk.

Arról is megkérdezték a minisztert, hogy a Fidesz kommunikációs csapatának tagjaként részt vett-e a Simicska-médiabirodalomhoz tartozó szerkesztőségek eligazításában, korábban ugyanis Tarr Péter Hír Tv-s vezérigazgató-helyettes és Schlecht Csaba Lánchíd Rádió-főnök ugyanis arról beszélt, hogy voltak ilyen eligazítások akkor, amikor még a kormánypártokhoz lojális médiumok voltak ezek. Szijjártó erre azt mondta, hogy soha nem adott utasítást semmilyen újságírónak, és nem is kérte őt senki arra, hogy adjon.

A miniszter arról is beszélt, hogy a külügy segített Gyurcsány Ferencnek is szakmai anyag összeállításában, amikor a DK vezetője Kínába készült, természetesnek veszi azt is, hogy a volt SZDSZ-es gazdasági miniszter Kóka János cégének segíti a távol-keleti érvényesülésben, és a kormány legutóbb a DK-s Eörsi Mátyást - aki ugyancsak SZDSZ-es politikus volt - jelölte a Demokráciák Közössége nevű szervezet főtitkárának, mert "a rendszerváltoztatásban szerzett érdemeket akkor is tiszteletben kell tartani, ha azóta sok mindenben nem értünk egyet".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem dől be a szegedi klinikai ellátás, de nem lesz sima ügy a megegyezés a dolgozókkal

Nem dől be a szegedi klinikai ellátás, de nem lesz sima ügy a megegyezés a dolgozókkal

Megkérdezték a Fideszt, miért nem vettünk több Moderna-vakcinát, gyurcsányozás lett a vége

Megkérdezték a Fideszt, miért nem vettünk több Moderna-vakcinát, gyurcsányozás lett a vége

Terroristákat is dicsőítő rapper bebörtönzése borította lángba Barcelonát

Terroristákat is dicsőítő rapper bebörtönzése borította lángba Barcelonát