Bihari Ádám
Bihari Ádám
Tetszett a cikk?

A Külügyi- és Külgazdasági Intézetben tartott előadást Iain Lindsay brit nagykövet a Brexit lehetséges következményeiről, de leginkább a maradás jótékony hatásairól. Az előadás után megkérdeztük, mit üzen a londoni magyaroknak, beindul-e a kilépési dominó és hogy lesz-e mit szavalnia a közeljövőben.

Alig egy hónap múlva, június 23-án Nagy-Britannia népszavazáson dönt arról, hogy kilép-e az Európai Unióból, vagy bent marad. A felmérések szerint a britek még morfondíroznak és egyáltalán nem törtek lándzsát egyik válasz felett sem. A font jócskán gyengült az elmúlt hónapokban a népszavazás hírére és a brit gazdasági mutatók is lefelé bólintanak. A kilépés maga nem egyik pillanatról a másikra történne, hanem egy két éven át húzódó folyamat végeredményeként. A szavazás előtti négy héten már beáll a kampánycsend, ezért megragadtuk az utolsó lehetőséget és a budapesti Külügyi- és Külgazdasági Intézet előadásán Iain Lindsay budapesti brit nagykövetet kérdeztük arról, mit üzen a londoni magyaroknak. (A nagykövetről készült HVG-portrét itt olvashatja.)

hvg.hu: Az önök számára mennyire egyértelmű a magyar kormány állásfoglalása a Brexitről, vagyis Nagy-Britannia uniós kilépéséről?

Iain Lindsay: Bárkivel beszéltem a kormány részéről, akár miniszterekkel, akár magas rangú tisztviselőkkel, mindegyikük teljesen egyértelművé tette számomra, hogy a magyar kormány azt szeretné, ha Nagy-Britannia az unió tagja maradna. Azt is hozzátették, hogy véleményük szerint nem csak Magyarország, de az EU is megsínylené a távozásunkat. Egyetlen ettől eltérő véleménnyel sem találkoztam.

Iain Lindsay a hvg.hu egy korábbi interjúján
©

hvg.hu: Megsínylenék a magyar-brit kapcsolatok, ha a kilépés kapna több voksot?

I. L.: Nos, ez egy nagyon elméleti kérdés, hiszen nem született még döntés. Én megfordítanám a kérdést. Amennyiben Nagy-Britannia az unió tagja marad, akkor Magyarországnak és Nagy-Britanniának, sőt a V4-eknek és Nagy-Britanniának továbbra is számos ponton találkoznak az érdekei. Mi is szeretnénk, ha az unió egy átfogó reformon esne át és mi is kiállunk a nemzeti szuverenitás védelme mellett. Ezeket a közös célokat azonban csak akkor leszünk képesek képviselni, ha az unió tagjai maradunk. Ha ez mégis megváltozna és kilépnénk az EU-ból, akkor tulajdonképpen nem lenne miről beszélnünk, ami nagyon károsan hatna a magyar-brit kapcsolatokra.

hvg.hu: Azért erre az eshetőségre is kell egy forgatókönyv…

I. L.: Teljes mértékben, de ahogy az előadáson is elhangzott, egy kétéves kilépési folyamatról beszélünk, amíg minden maradna nagyjából a régiben, lenne idő felkészülni. Utána viszont egy erőteljes átrendeződés indulna be a korábbi partnereinkkel folytatott kapcsolatokban.

hvg.hu: Nagyon úgy tűnik, hogy június 23-a nem csak Nagy-Britannia, de az unió történelmében is fordulópont lesz.

I. L.: Egyetértek, már csak azért is, mert a felmérések már most is azt mutatják, hogy az EU állampolgárai nem boldogok, nem elégedettek az unió állapotával, vagy ahogy a szervezet reagál a különféle krízishelyzetekre, elég csak a menekültválságra gondolni. Ez még azokat is elbizonytalanította, akik egyébként lelkes EU-hívők voltak. A népszavazás ebből a szempontból egyértelműen mérföldkő lesz és még akkor is jelentős hatása lesz, ha a maradás mellett döntenek a brit polgárok. Ugyanis a maradás ellenére a népszavazás ténye is egy erős jelzés az EU számára, egy lehetőség, egy pillanat, amit érdemes volna kihasználni, hogy sok mindenen változtassunk. Sürgős reformokra van ugyanis szükség.

hvg.hu: Magában hordozza-e a kilépésük annak a veszélyét, hogy beindul egy láncreakció és sorban elkezdenek kilépni azok, akiknek nem tetszik valami?

I. L.: Erre sajnos nem tudok válaszolni, lehetetlen megmondani ugyanis, hogy mi történne, ha bekövetkezik a Brexit. Éppen ez a gond a kilépéssel, hogy megjósolhatatlan következményekkel jár. Az Európai Unióval sok probléma van, de ismerjük, pontosan tudjuk, mivel van dolgunk. Ha kilépünk, akkor fejest ugrunk a sötétségbe. Fogalmunk sincs, milyen viszonyt tudunk majd kialakítani a tagországokkal, de ugyanez érvényes a világi többi országára is. Éppen ezért kampányol a kormányunk a maradás mellett.

hvg.hu: A népszavazás eredménye komolyan befolyásolja az Egyesült Királyságban dolgozó magyarok helyzetét is. Mit üzen nekik, mire készüljenek?

I. L.: Nos, ezt is lehetetlen megtippelni, mivel még nincs döntés. Megértjük a magyarok aggodalmát ezzel kapcsolatban, sőt megértem sok brit állampolgár félelmeit, akik egyébként Magyarországon dolgoznak. Együtt tudok érezni velük, de mondani csupán annyit tudok, reméljék velünk együtt, hogy a maradás melletti szavazatok nyernek.

hvg.hu: Április 11-én, a költészet napján József Attilát szavalt. Legközelebb énekelni fog?

I. L.: Hét és fél hónapja tanulok nagyon intenzíven, napi több órát magyarul. Nekem nagyon jólesett, hogy magyarul fejezhettem ki magam és egyébként is a diplomácia fontos részének tartom, hogy a fogadó ország nyelvén szólaljon meg egy diplomata. Keresem is a lehetőségeket, hogy ezt megtehessem, de ahogy mondani szoktam a kollégáknak, „még mindig diák vagyok” (mondja magyarul – a szerk.). Mindenesetre annak nagyon örültem, hogy a versmondás végül jól sült el és pozitív volt a fogadtatása. A jövőben szeretnék majd tévéinterjúkban és önöknek is magyarul válaszolni a kérdésekre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyártási hiba árnyékolja be az AstraZeneca vakcinájának hatásosságát

Gyártási hiba árnyékolja be az AstraZeneca vakcinájának hatásosságát

Hiába kérték a kereskedők, nem halaszt a kormány, kötelező lesz bevezetni az elektronikus fizetést

Hiába kérték a kereskedők, nem halaszt a kormány, kötelező lesz bevezetni az elektronikus fizetést

Határozat van róla, hogy jövőre megemelik a háziorvosok bérét

Határozat van róla, hogy jövőre megemelik a háziorvosok bérét