szerző:
Gergely Zsófia

A kopaszbalhé miatt már nem nyomoznak, de mivel elküldték a helyszínről a kiérkező rendőröket, felmerül a hivatali bűnpártolás gyanúja – tudta meg a hvg.hu. Maga Pálffy Ilona NVI-elnök küld(et)te el a járőröket, amit egy tévéműsorban el is ismert. Az iratok már az ügyészségen vannak.

A 444.hu írta meg szerdán, hogy a rendőrség megszüntette a kopaszbalhé miatti nyomozást, ezzel úgy tűnt, vége a jogállamiság emblematikus sztorijának. A hvg.hu információi szerint azonban lesz egy utolsó utáni kör, mert van egy olyan momentum, ami miatt a nyomozást jegelő rendőrség kénytelen átadni az ügyészségnek az ügy folytatását. A Nemzeti Választási Irodánál (NVI) február 23-án zajlott választási pankrációhoz ugyanis kiszálltak a rendőrök, de a két járőrt a választási iroda egyszerűen elküldte, mondván, nincs szükség rájuk – miközben benn nagyban tömörültek a vasárnapi boltzár ellen népszavazást kezdeményező MSZP-s Nyakó István és a kamerafelvételek alapján Erdősinét biztosító kopaszok.

Erről Nyakó István még korábban, a feljelentésének kiegészítésében tájékoztatta a hatóságot, és ez egy újabb bűncselekmény gyanúját veti fel. Ugyanis azzal, hogy a rendőröket elküldték, és így hagyták, hogy a kopaszok kijátsszák a választási szabályokat, felmerül a Btk. 282. paragrafusában szabályozott hivatali bűnpártolás bűntettének gyanúja.

Nyakó István és társasága a Nemzeti Választási Iroda előterében 2016. február 23-án.
©

Úgy tudjuk, ezért a kopaszok elleni nyomozást megszüntető határozat azzal zárul: mivel a tényállás így felveti a bűnpártolást, „a vonatkozó ügyrész elkülönítése után” az iratokat már átküldték a Budapesti Nyomozó Ügyészségnek. A hivatali bűnpártolás miatt ugyanis nem a rendőrség, hanem kizárólagos hatáskörrel az ügyészség folytatja le a nyomozást – így a labda most Polt Péteréknél van.

Beismerte, mert annyira magyarázta, hogy rend volt

A további folytatás tényén túl ebben az a legpikánsabb, hogy gyakorlatilag nem is kellene nyomozniuk, ugyanis a választási iroda elnöke, Pálffy Ilona közvetlenül a botrányos huzakodás után élő egyenes adásban ismerte be, hogy ő küldte el a rendőröket. Az Egyenes beszéd című műsorban ugyanis elmondta: nem ő hívta ki a rendőröket, hanem éppen hogy elküldte őket. „Nem akartam, hogy ott rendőri intézkedés legyen, mert semmi olyan nem volt, ami indokolttá tette volna” – így, egyes szám első személyben indokolta döntését. Vagyis lehet, hogy ténylegesen a két rendőrjárőrrel az iroda portása/biztonsági őre/más munkatársa közölte, hogy leléphetnek, ezek után kétség sem férhet hozzá, hogy az utasítást az elnöktől kapták.

Egy az ügyet közelről követő jogász forrásunk szerint kevés esély van rá, hogy éppen Polt Péter félrenézésben, ügyek el nem indításában/megszüntetésében rutinos ügyészsége zökkentené helyre a jogállamiság rendjét egy érdemi nyomozással Pálffy Ilona ellen. De már az is több mint kínos lenne, ha legalább tanúként beidéznék az NVI elnökét hivatali bűnpártolás felmerült gyanúja miatt, hogy arról kérdezgessék, tudatosan hessegette-e el a rendőröket, miközben a kopaszok leszerelik az időbélyegző felé igyekvő Nyakó Istvánt.

„Láttam a megérkező rendőröket, nem tudom, ki hívta őket, de azt hittem, megjött a felmentő sereg. Aztán simán elküldte őket az iroda egyik munkatársa, aki az újságírókat is hátrébb állította” – mondta Nyakó István. A szocialista politikus ezért a rendőrséget is hibásnak tartja, hiszen bármilyen intézkedés nélkül hagyták magukat elhajtani. „Cserbenhagytak, pedig akkor már ott volt az egész sajtó, és világosan látszott, hogy mire megy ki a játék. Így a kopaszok simán elsétálhattak, még csak annyit sem tettek meg, hogy igazoltassák őket” – mondta. Szerinte egyértelmű, hogy mindez az iroda vezetőjének utasítására történt.

Pont ma üléseznek – ellenzéki hiányzókkal

Cikkünk megjelenését követően valószínűleg sajátos hangulata lesz a Nemzeti Választási Bizottság ma délutánra összehívott ülésének, hiszen ezen valószínűleg ott lesz az NVI elnökeként Pálffy Ilona is.

„Kíváncsian várom a ma délutáni bizottsági ülést, egyrészt mert most fogjuk tárgyalni a kormány kvótaellenes kampánytevékenységével kapcsolatos kifogást, amit ezúttal nem lehet érdemi tárgyalás nélkül elutasítani. Másrészt a kopaszok ügyében megszüntetett nyomozás miatt is érdekes lesz, hiszen az erről szóló határozatot – Nyakó István mellett – az NVB-nek is meg kellett kapnia, és megvan a lehetősége rá, hogy a nyomozás megszüntetése ellen panasszal éljen” – mondta a hvg.hu-nak Litresits András, az MSZP részéről megbízott NVB-tag. „De attól félek, hogy a testület nem fog élni a lehetőséggel, és ebben a kérdésben is kisebbségben fogok maradni, pedig a demokrácia ellen intézett eddigi legnagyobb támadásról van szó” – tette hozzá.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke és Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke a testület ülése előtt 2016. február 29-én.
©

Szinte borítékolható, hogy az lesz, amit Litresits jósol, ugyanis a hvg.hu információi szerint valószínűleg a bizottság más, nem fideszes tagjai nem tudnak jelen lenni az ülésen. Ezt jóval korábban be is jelentették, a bizottság zökkenőmentes működése érdekében előre leadták, ki mikorra tervezi nyári szabadságát. Ennek ellenére éppen erre az időpontra, ellenzéki tagok előre bejelentett távollétének idejére sikerült összehívni az ülést. Egy bizottsághoz közeli forrásunk szerint nem ez lenne az első eset, mikor nem sikerül más időpontot találni a testület kormánypárti többségének, csak amikor előre tudható, hogy nem lesz jó valamely ellenzéki tagnak.

Az ügy generálta cirkusz is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a vasárnapi boltzár kérdésében az Orbán-kormány meghátrált, és miközben újra vígan lehet vásárolni egész hétvégén, már csak a büntetőeljárások miatt lehet következménye a demokratikus választási szabályok - szó szerint - szoros emberfogásban megvalósított kijátszásának.

Ha hivatalos személy követi el a bűnpártolást, 1-5 év jár érte

Ebben a konkrét ügyben a rendőrség a büntető tényállás első pontjának gyanúja miatt irányította tovább az ügyészségnek az iratokat: amikor valaki „segítséget nyújt ahhoz, hogy az elkövető a hatóság üldözése elől meneküljön”. Ennek minősített esete, ha ezt hivatalos személy, hivatali eljárása során, hivatali kötelessége megszegésével vagy közfeladatot ellátó személy eljárása során követi el, ebben az esetben már nem vétségről, hanem bűntettről van szó. Ilyenkor a büntetés már egytől öt évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Trump nem engedi, hogy szigorúbban szabályozza a károsanyag-kibocsátást Kalifornia

Trump nem engedi, hogy szigorúbban szabályozza a károsanyag-kibocsátást Kalifornia

Sört és hangrendszert rejtegettek a lovaskocsijukban az amisok – elszaladtak a rendőrök elől

Sört és hangrendszert rejtegettek a lovaskocsijukban az amisok – elszaladtak a rendőrök elől

A krumpli már nem menő: LED izzó, tánciskola és védőoltás az új fővárosi kampányeszköz

A krumpli már nem menő: LED izzó, tánciskola és védőoltás az új fővárosi kampányeszköz

A Nébih megerősítette: tényleg készült terv a házi sertéstartás felszámolására

A Nébih megerősítette: tényleg készült terv a házi sertéstartás felszámolására

Összeurópai razzia indult a gyanúsan olcsón működő "tévétársaság" ellen

Összeurópai razzia indult a gyanúsan olcsón működő "tévétársaság" ellen

Elutasította az NVB Berki és Tarlós ajánlásainak az összehasonlítását

Elutasította az NVB Berki és Tarlós ajánlásainak az összehasonlítását