szerző:
hvg.hu

Az elmúlt napokban többször is megkerestük Áder János köztársasági elnöki hivatalát a Bayer-ügy miatt, most kaptunk egy választ.

Hétfőn kérdeztük meg, mi a köztársasági elnök véleménye arról, hogy Bayer Zsolt lovagkeresztje miatt egyre többen adják vissza saját állami elismerésüket. A Köztársasági Elnöki Hivatal azt írta, hogy a hatályos jogszabályok alapján nem lehet kitüntetést visszavonni, és arra sincs lehetőség, hogy a kitüntetés birtokosát a kitüntetettek listájáról töröljék. (Ez már hétfőn világos volt, de van, aki ennek tudatában is fontosnak érzi a lépést.)

"Ha valaki visszaküldi a kitüntetését, azzal lemond a kitüntetés viselésének jogáról - de ezt a döntését bármikor módosíthatja" - végződött a diplomatikus válasz. A felháborodást magát tehát nem kommentálták, de arra a pénteki levelünkre sem válaszoltak, ahol néhány zsidózós és cigányozós Bayer Zsolt idézet kíséretében (részletes felsorolás itt) megkérdeztük, mit mutat a kormányról, hogy az adott kijelentések íróját kitünteti, valamint a felsorolt idézetekről a személyes véleményét is kérdeztük.

Egyébként Áder Jánosnak előzetesen törvényi lehetősége lett volna megakadályozni Bayer kitüntetését, de nem tette. Mivel a kifejezetten erre vonatkozó kérdésünkre is azt válaszolták, hogy utólag már nem tehetnek semmit, ezért újra elküldtük az eredeti megválaszolnivalót.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!