szerző:
Gergely Zsófia

Áder Jánosnak (Alap)törvény adta lehetősége lett volna megakadályozni Bayer Zsolt kitüntetését, mert a jogszabály kimondja: az államfő megtagadja a plecsni adományozását, ha a felterjesztett személy elismerése sérti Magyarország alkotmányos értékrendjét. Amiből viszont az következhet, hogy a továbbra is sült halat játszó köztársasági elnök szerint Bayer munkássága kompatibilis az állami értékekkel.

Nem csitul, sőt nemzetközivé dagadt a botrány, amiért Bayer Zsolt, a Magyar Hírlap gyűlöletkeltő cikkekre specializálódott szerzője augusztus 20-a alkalmából megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét. Napok óta dobják vissza hasonló elismeréseiket a legkülönfélébb területeken tevékenykedő korábbi díjazottak Bayer méltatása miatt – itt megtalálja az aktuális állást, hány állami kitüntetés került vissza-a-feladóhoz.

Az Orbán-kormány kedvenc, gránitszilárdságú alaptörvénye Áder János feladatává teszi, hogy „törvényben meghatározott kitüntetéseket, díjakat és címeket adományoz”. Csakhogy az alkotmányos berendezkedés alapjait rögzítő jogszabály szerint az adományozás „teljesítését megtagadja, ha az az Alaptörvény értékrendjét sértené” – fogalmaz szó szerint az alaptörvény, még csak nem is feltételes módban, mérlegelést engedve.

Áderék fizették a lovagkeresztet Bayernek

Érdekes, hogy az értékrend szó ebben az egy esetben, a kitüntetés megtagadásánál fordul elő az alaptörvényben. Vagyis az államfőnek lehetősége van eldönteni, a neki felterjesztett cím odaítélése mennyiben felel meg Az Értékrendnek. Ami formállogikailag azt jelenti, hogy Áder János az alapvető értékrenddel összeegyeztethetőnek tartotta Bayer cigányozós-zsidózó-migránsozós-uszító munkásságát. Kérdésünket, hogy valóban jól értelmezzük-e a (nem)lépést, eljuttattuk a Köztársasági Elnöki Hivatalnak.

Egy külön törvény, a magyar címer és zászló használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló norma rendelkezik arról, hogy a Lázár János vezette Miniszterelnökségének intézi az előterjesztéssel kapcsolatos teendőket. Viszont az állami kitüntetések adományozásával összefüggő további teendőket a Köztársasági Elnöki Hivatalra bízza, ahogy az ezekkel összefüggő kiadásokat is Áder hivatalának költségvetéséből fedezik – vagyis ezek szerint Bayer lovagkeresztjét a köztársasági elnök büdzséjéből finanszírozták.

Egyébként annyira a köztársasági elnöknek kell őrködnie afelett, hogy az állami díjak és rangok kinél landolnak, hogy a vonatkozó jogszabály még azt is megtilthatja, hogy egy magyar állampolgár külföldi állami kitüntetést viseljen – ha ez valamiért elfogadhatatlan.

Sólyom dobott vissza kitüntetést

A magas állami elismerés megtagadására már volt példa: 2007-ben Sólyom László nem volt hajlandó rábólintani Horn Gyula kitüntetésére. Az akkori köztársasági elnök pontosan arra hivatkozva vétózta meg a regnáló Gyurcsány Ferenc előterjesztését, hogy „Horn Gyula mostanáig fenntartott és képviselt nézetei az 1956-os forradalomban játszott szerepéről, és ezen keresztül a forradalomról, összeegyeztethetetlenek a Magyar Köztársaság alkotmányos értékrendjével”.

Miközben a mémek világában már Áder Jánosra montírozták az összes visszadobott plecsnit, az államfő továbbra is hallgat. A Miniszterelnökség az RTL Klub kérdésére azt közölte, nem tervezik, hogy a tiltakozások miatt visszavonják a kitüntetést. Lázár János a csatornának azt mondta, Bayer Zsolt megérdemelte a lovagkeresztet.

Áder János a South Parkban

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csúnyán megleckéztette Belgiumot a svájci válogatott

Csúnyán megleckéztette Belgiumot a svájci válogatott

Kiütötte ellenfelét, hibátlan a Győr

Kiütötte ellenfelét, hibátlan a Győr

Rejtett videó buktatta le a kínai luxushotelek dolgozóit

Rejtett videó buktatta le a kínai luxushotelek dolgozóit

Miniszteri döntéssel emeltek nagyot az államtitkárok fizetésén

Miniszteri döntéssel emeltek nagyot az államtitkárok fizetésén

Megszigorítják a menekültekre vonatkozó szabályokat Németországban

Megszigorítják a menekültekre vonatkozó szabályokat Németországban

Kleinheislerék bepörögtek Telkiben - videó

Kleinheislerék bepörögtek Telkiben - videó