szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Új szociális ellátó intézmények fognak épülni, döntött a kormány. 5000-rel több ember ülhet majd börtönben. Lázár Bayer munkásságának egyes elemeit megkerülhetetlennek tartja, és teljes hülyeségnek tartja, ami megjelent a közigazgatási bíróságokkal kapcsolatban, itt ötpárti konzultáció következik. Lázár száját az is elhagyta: "az a legrosszabb, ha valaki kicsi, de nagynak akar látszani". Lázár a végén sorosozik egyet, és úgy véli, jobb, ha egy újságírót az állam fizet, mintha Soros György tenné.

Bayer, Bayer és Bayer. És Lázár erre mit mond?

Lázár mindenkit köszönt, aki részt vesz a kormány tájékoztatásában, "ami mégiscsak egy nagyszerű dolog". Hiánypótlásként a Klubrádió kérdésére arról beszél, hogy összesen négy belbiztonsági szervezet ellenőrzi azokat, akik bevándorlási kötvényeket akarnak venni, ezidáig 315 milliárd forintnyi kötvény eladásáig nem tártak fel ilyen kockázatot.

A hírTV a közbeszerzési törvény miatt esetleg bevezetendő EU-s kötelezettségszegési eljárás felől érdeklődött, most Lázár szerint az a helyzet, hogy az EU-s irányelveknek megfelelő, átlátható közbeszerzési törvényünk van, az fog nyerni, amelyik a legjobb, de nem feltétlenül a legolcsóbb - kötelezettségszegési eljárás nem indult, de vita van az EU-val, mégpedig az áron kívüli egyéb, előnyt jelentő szempontok tisztázása érdekében, vagyis hogy figyelembe lehet-e venni olyan szempontokat az elbírálásban, mint a természet védelme, helyi munkaerő foglalkoztatsa, stb.

Tegnap kormányülés volt, a kormány együtt érez a földrengést szenvedett Olaszországgal, kifejezi részvétét a 250 áldozat, 400 sebesült miatt. Magyar sérültről nincs tudomás.

Az olimpiát értékeli a kormány, megemli a kalapját a bajnokok előtt, augusztus 31-én az EMMI tájékoztatni fogja a kormányt a teljesítményről, a 16 kiemelt sportág támogatását, a feltételek megteremtésének kérdését részletesen megbeszélik. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy minden feltétel adott, hogy olimpiát rendezzünk, egyedül vagyunk a sikeres sportnemzetek között, akik még nem rendeztek olimpiát. A sport nemzeti kérdés, a "kétkedők, kishitűek" nem nagyon tudnak arra mit mondani, hogy miért ne rendezhetnénk Budapesten olimpiát.

©

Túl vagyunk az új struktúra alapján két-két stratégiai és gazdasági kabinetülésen, 80 döntés született, ezekből szemezget Lázár. Egy központi kifizetőhely lesz, a Magyar Államkincstár, lehet, 2017 nyarától már csak innen fogunk kapni pénzt bármilyen jogcímen. Már az EU-s támogatási keret 70 százalékát lefedő pályázatot sikerült kiírni. 20 százalékos állami leépítés lesz a háttérintézmények beolvasztása és megszűnése által az állami szférában.

Új szociális ellátó intézmények, azaz kórházak fognak épülni leginkább azoknak, akik egyedüláló idősek, és ápolásra szorulnak.

Új tűzoltólaktanyák és új börtönök lesznek, 5000-rel többen ülhetnek majd börtönben. Bátonyterenyén nem lesz új börtön a helyiek tiltakozása miatt. Lázár azzal büszkélkedik, hogy ma 17-18 ezren ülnek börtönben, jóval többen, mint 2010-ben.  

Nem fogadta el Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos tervezetét a kormány a digitális oktatásról.

Megvizsgálta a kormány, és szigorítja a szélerőművek létesítésének feltételeit, védendő a természeti értékeket és a tulajdont.

51 milliárdot kap 14 megyei jogú város, 2020-ig ezermilliárdos program zajlik.

Handó Tünde
©

Handó Tünde is részt vett a stratégiai kabinet ülésén, Lázár beszél a közigazgatási bíráskodásról, ami ma már a "csókosok bíróság"-aként híresült el a sajtóban. Lázár védi a koncepciót, a minél mielőbbi jogorvoslat jegyében, szeptember elején ötpárti egyeztetés kezdődik, ilyen bíróságok egyébként a nyugat-európai országok 80 százalékában vannak. De ide delegálják-e a kényes politikai ügyeket, jön a kérdés? "Teljes hülyeség, ai megjelent ezzel kapcsolatban", mondja Lázár. Az állam döntésével, pl. a kormányhivatali döntésekkel szembeni felülvizsgálatra nyílik ezzel egy új plénum, és a kormány egyetért ez ügyben a bírói testülettel. A bírák átmehetnek majd ilyen bíróságokra dolgozni. Nem Patyi András lesz a vezetője, "ez is a hülyeség kategóriája".   

2017-ben ritmikus sportgimnasztika VB-t fogunk rendezni, ha minden összejön, a kormány támogatja az ügyet.

Áttekintette a kormány a budai Vár felújításának költségkeretét - tehát már tudja a kormány, hogy mennyit akar költeni, mert ez eddig nem volt ismeretes.

És akkor last but not least a bevándorlás! Lázár tájékoztat, azaz kampányol a kvótanépszavazás mellett, újabb, eddig nem ismert érv nem hangzik el. Csak az szavazhat levélben, akinek nincs magyarországi állandó lakcíme. 37 ezerről 40 ezerre kell emelni a szolgálatot teljesítő rendőrök számát, ezt a kormány biztosítja. Schöpflin György kerítésre tűzött disznófejes indítványát "egyedinek" ítéli Lázár. A rendőrök kiképzését nem szabad elkapkodni.

Orbán holnap újra Varsóba utazik, V4-es konzultáció lesz, ez ma a "legakcióképesebb csoport" az EU-ban, "a legsikeresebb külpolitikai vállalkozásunk". Meghallgatják Angela Merkel javaslatait, majd újra konzultálni fognak, és közös V4-es álláspont van Európa jövőjét illetően, mely a rendkívüli EU-csúcson is kockára kerül. Naponta 100 embert kisér vissza a rendőrség a kerítéshez ma.

Iskolakezdés: soha ennyien nem kapnak támogatást étkezésre és ingyenes tankönyvre. Alsóban mindenki ingyenes tankönyvet kap, amire nem volt példa az utóbbi 30 évben. Ez segíti az egy nemzet kialakulásáért, 3,5 százalékkal nő a pedagógusok bére. A szakgimnáziumok és szakközépiskolák most kezdik meg az új keretekben a működésüket, ezekért az NGM felel, ő a fenntartó. "Úgy tűnik, hogy nagyobb zökkenők nélkül tudjuk elkezdeni a tanévet." Nem lehetett elhalasztani a szakgimnáziumok bevezetését - itt még vannak bizonytalanságok -, fontosabb a minél hamarabbi kezdés, mint a kiérlelés. Ma sok diák a gimnázium után fordul vissza a szakképzés felé, ezt a felesleges kört ki lehetne hagyni. Lázárnak tanulságos, hogy sokan egy gimnáziumi érettségivel mennek el dolgozni. A most bevezetendő módosítások a versenyképes tudás átadása éredkében történik.

©

Farkas Flórián részt vett az OLAF meghallgatásán tegnap, és a meg nem válaszolt kérdések megválaszolására két hét áll rendelkezésére. Lázár úgy gondolja, az OLAF által feltett kérdésekre megnyugtató válaszokat adott. "Keressék a hivatalában!" válaszol a kérdésre, mely szerint Farkas elérhetetlen.

Lázár kinyitja a cinizmusmétert is: az, hogy a köztévé nem közvetíti a parlamenti üléseket, ez kizárólag az ellenzéknek jó, mert az ország nem látja a nem túl acélos teljesítményüket.

No és akkor Bayer Zsolt. A kormány nem kéri meg Bayert a kitüntetés visszaadására, de nem is ő adja a kitüntetést, hanem az állam. Lázár maga is sokszor találkozott olyan nevekkel korábbi kitüntetettekkel, akik nekik nem tetszettek, de tiszteletben tartotta a döntést. "Ez olyan, mint a választási eredmény, el kell fogadni." Mit gondol, hogy szélesebb, nemcsak balliberálisokat érintő tiltakozási hullám alakult ki? Lázár nem tágít, tiszteletben kell tartani a döntést, ahogy a Fidesz és a KDNP is "döntő részben" tiszteletben tartotta ezeket ellenzékben. Lázár megkerülhetetlennek tartja Bayer munkásságának egyes részeit (mint az 1100 év Európa közepén televíziós sorozat), a publicisztikáival nem mindig ért egyet. "Bayer Zsolt írta azt a cikket, nem én", mondja arra a kérdésre, hogy nem kéne-e elhatárolódnia a kormánynak az inkriminált Bayer-cikkektől. "Mindenki attól az államtól kapja a kitüntetését, amelynek mind a tagjai vagyunk."

Miért zárt körű sajtótájékoztatón mutatták be az 56-os Emlékév hivatalos dalának, Az egy szabad országért című dal videóját? Lázár összességében jónak látja az Emlékév szervezőinek teljesítményét, de mi a baj a zártkörű sajtótájékoztatóval? Vannak ennél súlyosabb gondok is.

©

Csúszik-e a 3-as metró felújítása, átcsúszik-e 2017-re? Mi lesz a dugódíjjal, amit, ha nem vezetnek be, vissza kell fizetni a 4-es metró EU-s támogatását? Lázár: a kormány nem akar dugódíjat, a főváros meg nem írta még ki a pályázatot, ezért 2016-ban nem fog elkezdődni a munka. Brüsszellel tárgyalnak a dugódíj ügyében.

Mentesülnek-e a masszőrök a kötelező onlinepénztárgép-bevezetés alól? 20 ezer embert érint a kérdés. Lázár: ki kéne fehéríteni ezeket a szakmákat, mint a fodrász, masszőr, akik az ügyfél lakásán is tudnak dolgozni. Varga mihállyal konzultál a kérdésben.

A Sorsok Háza projekt: Lázár szerint konszenzusra kell jutni a múzeum tartalmát illetően a múzeum és a zsidó szervezetek, a holokauszt-túlélők között. "Nem lesz gyors megállapodás." Nagyon sokba került a projekt, az állagmegóvás is drága, de ez van. 

Lázár kizárt dolognak tartja, hogy nem Waszily Miklós, hanem a hivatalosan csak tanácsadó, volt fideszes politkus Várhegyi Attila lenne a valódi döntéshozó a közmédiában.

Nem lehet a Balaton partján balatoni halat, a Tisza mellett pedig tiszai halat kapni az élővízi halászat betiltása óta. Lázár mellett Orbán Viktor is háborog, Varga Mihály szerint a probléma meg van oldva - a miniszterek többségét nem érdekelte az ügy.

A magyar kormány nem közvetít Erdogan és Merkel között, "az a legrosszabb, ha valaki kicsi, de nagynak akar látszani", tisztában vagyunk a méreteinkkel. A török vízummentesség gondot okozhat, a menekültek milliói indulnának el Európa felé török állampolgársággal.

Lázár bevallja, nem tudja meginni az erdélyi pálinkát, mert túl erős.

©

Méltán megünnepeljük-e jövőre a dicsőséges pozsonyi csata 1100. évfordulóját? Lázár megkérdezi Balog Zoltánt.

Egyre többet hallani Soros Györgyről és az általa pénzelt szervezetekről, jön a kérdés - Lázár úgy véli, sokat beszélt már a Soros-féle veszedelemről, nem talált társakra. Nem egészséges, hogy Soros az alapítványain át hatást akar gyakorlni az EU-ra, ez kifejezetten veszélyes, főleg, hogy kinyilvánította, hogy ő személy szerint Orbán Viktor rezsimjének ellenzéke. Ismertek a Soros-pénzből élő médiumok, újságírók (Kovács Zoltán nem szólal meg). Lázár úgy véli, rosszabb, ha egy újságíró Sorosból él meg, mint ha állami pénzekből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb brit bázist nyitott a Wizz Air

Újabb brit bázist nyitott a Wizz Air

Magyarországon a zöld rendszámos új Skoda Octavia RS

Magyarországon a zöld rendszámos új Skoda Octavia RS

Duma Aktuál: Biden telefonja már pittyeg, mielőtt Trump megtámadná Iránt

Duma Aktuál: Biden telefonja már pittyeg, mielőtt Trump megtámadná Iránt