szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A miniszterelnök a hétvégén olyan keresztény vezetőkkel találkozott Rómában, akiknek a megnyilvánulásai jelentősen befolyásolhatják a menekültek megítélését Európában. Köztük volt a katolikus egyházfő is.

Orbán Viktor pénteken nyilvánvalóvá tette, hogy folytatja azt a retorikát, amely a menekülthullám veszélyeit helyezi előtérbe a kül- és belpolitikában. Bejelentette, hogy újabb, második kerítést építenek a magyar-szerb határon, majd másnap olyan keresztény egyházi vezetőkkel találkozott, akik a közel-keleti helyzet jó ismerői.

A megbeszélésen III. Junan szír katolikus pátriárka, Bésara Butrosz Rai maronita pátriárka, Jean-Clément Jeanbart, Aleppó melkita érseke, II. Ignatius Afrám szír ortodox pátriárka és Anba Gabriel kopt püspök vett részt. Ha valakik, hát ők tudják, hogy kinek milyen veszélyekkel kell szembenéznie a Közel-Keleten, és ez miként befolyásolja a menekültek számát. Részletekről azonban nem számolt be a miniszterelnök vagy a szóvivője.

Ezt követően a kormányfő vasárnap, a katolikus törvényhozók éves tanácskozásának keretében audiencián találkozott Ferenc pápával. Orbán Viktor itt, mint a nemzetközi tanácskozás egyik résztvevője kapott lehetőséget a személyes találkozásra a katolikus egyházfővel.

Csakhogy Ferenc pápa az egyik legfőbb szószólója a menekülteknek, legutóbb például a krakkói Ifjúsági Világtalálkozón beszélt arról, hogy az irgalmas szív képes megosztani a kenyeret az éhezővel, és nyitott arra is, hogy befogadja a menekülteket és a bevándorlókat. Részleteket arról sem osztottak meg, hogy miről váltott szót a katolikus egyházfő és Orbán Viktor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felborult egy autó Csepelen, ami a baleset után a HÉV síneken állt meg

Felborult egy autó Csepelen, ami a baleset után a HÉV síneken állt meg

Az én hetem: Lackfi János kést rántott, pedig nem is gondolták volna róla

Az én hetem: Lackfi János kést rántott, pedig nem is gondolták volna róla

Egy szakértő szerint az olyan vakcinák, mint amilyen a kínai Sinopharm is, nem eléggé hatásosak

Egy szakértő szerint az olyan vakcinák, mint amilyen a kínai Sinopharm is, nem eléggé hatásosak