szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Ipoly mentén összesen 177 802 négyzetmétert cserél ki Magyarország és Szlovákia.

A szlovák kormány szerdán jóváhagyta a Magyarország és Szlovákia közötti határ változásáról szóló határozatot – írja a Körkép.sk. A területcserére az Ipoly folyó vízgazdálkodásának módosítása miatt van szükség, mert a trianoni békeszerződés az Ipoly folyó medrével határozta meg a határvonalat, de a folyómedrek folyamatosan változnak.

A terv, hogy a szlovák-magyar határ folyami szakaszát újraszabályozzák már évek óta napirenden van. A szlovák kormány most elfogadta a javaslatot, de a törvény csak akkor lép majd életbe, ha a szlovák parlament is jóváhagyja, valamint ha életbe lép a két ország által Amszterdamban kötött államhatárokról szóló szerződés, amely a legutóbbi, 1956-os államszerződést fogja lecserélni.

Az Ipolynak egy új folyómedret alakítanak ki, hogy így kerüljék el a folyók vonalának természetes változásait, az új mederrel viszont változik az államhatár is, összesen 177 802 négyzetméter cserél gazdát a két ország között. A szlovák belügyminisztérium közlése szerint lakott területeket nem érint a változás, mindössze néhány épület, berendezés és zöldterület cserélődik majd ki.

A változások az alábbi szlovákiai falvak kataszterét érintik: Leléd (Leľa), Ipolyszalka (Salka) és Ipolykiskeszi (Malé Kosihy) az Érsekújvári járásban, Ipolyszakállos (Ipeľský Sokolec), Szete (Kubáňovo) és Ipolyság (Šahy) a Lévai járásban, valamint Sátorosbánya (Šiatorská Bukovinka) a Losonci járásban. Magyarországon Letkés, Ipolytölgyes, Perőcsén, Tésa és Hont község kataszterét érinti a csere.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!