Bihari Ádám
Bihari Ádám
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Újabb részleteket tudtunk meg a szombati robbantás körülményeiről. Kiderült: a robbantó olyan alapossággal megtervezte a támadást, ami arra utal, hogy a helyszínt és a használt robbanóanyagot, illetve -szerkezetet nagyon jól ismerte. Értesüléseink szerint a jelek arra utalnak, hogy ezt a robbanást milliméter pontossággal erre a helyszínre szabták.

Nagyon tudatos lehetett a helyszín kiválasztása, illetve a robbanószerkezet megtervezése is – ezt erősítik azok az újabb információk, amelyek a hvg.hu tudomására jutottak a szombat éjjel történt Teréz körúti robbantásról. Vasárnap már megírtuk, hogy egy zacskós alakot keres a rendőrség, aki a robbantás helyszínén, az üresen álló üzlethelyiség előtt várta be a szokásos útvonalukon haladó rendőröket. Az újabb részletek közül van, amelyik a korábban általunk megismert információkat is felülírja.

Tömegek haladtak el a bomba mellett

Úgy tudjuk, a rendőrök elleni támadással összefüggésbe hozható gyanús alak már a robbantás előtt 20-30 perccel megjelent a helyszínen. A felújítás alatt álló üzlethelyiség bejáratánál lerakott egy táskát, majd a mellette lévő kis beállóban várakozott. Értesülésünk szerint a robbanás előtt még fél perccel is járókelők tucatjai haladtak el a bomba és a várakozó alak előtt, sőt volt, aki közvetlenül a rendőrök előtt sétált. Értesüléseink szerint mindeközben a gyanús figura egy zacskóval a kezében várakozott, így mindannyiukat láthatta, és persze fordítva, őt is láthatták.

FRISSÍTÉS: A rendőrség időközben közzétette a gyanúsított fotóját, és a robbantásról készült videót is.

Képmagyarázat: a) a robbanás helye b) a robbanás sugara c) a szatyros alak búvóhelye

©

Akkor is pár méterre a lerakott, bombát rejtő táskától állt, amikor a járőrpáros elhaladt előtte, ő szemmel tartotta őket. Az alak ezután mélyen visszahúzódott a beállóba, a zacskójába nyúlt, pár pillanattal később pedig bekövetkezik a robbanás. (Vagyis pontosításra szorul az a vasárnapi értesülésünk, amely szerint az illető a rendőrök után dobott valamit. Ami bizonyos, hogy a zacskójába nyúlt.) Az alak detonáció után egyszerűen kilépett a beugróból, majd lassan, nyugodtan, a robbantás következményeit és főleg a sebesült rendőröket szemügyre véve távozott a Király utca irányába. (Ez új részlet ahhoz az előző információhoz képest, amely szerint a gyanús személy átkelt a Nagykörúton.) A tegnap közzétett hangfelvételek szerint a rendőr a robbantás után nem sokkal hívhatta a segítséget rádión keresztül.

A közelben lévők közvetlenül a robbanás után elmenekültek a helyszínről, ám hamarosan egyre több nézelődő jelent meg, sokan kamerázni, fotózni kezdtek a telefonjukkal. Az első rendőrök már három perccel a robbanás után a helyszínen voltak, a mentőautó pedig hat perccel a detonáció után érkezett ki. A nézelődőket azután nagyon gyorsan kiterelték a területről.

Célzott támadás lehetett

A tudomásunkra jutott információkból kirajzolódik, hogy a tettes valószínűleg nagyon jól ismerte a támadás helyszínét. A robbantás ugyanis csak egy nagyon szűk területre vetítve lehetett gyilkos hatékonyságú. Az üzlethelyiség bejárójának falai eleve megakadályozták, hogy a szögek és a robbanás ereje az utca nagyobb területén pusztítsanak, ehhez pedig még hozzá jön, hogy a bejárattal szemben egy nyilvános vécé lejárata áll, téglalap alakban, ami valamelyest védte az úttestet is. Ráadásul a robbanás helyszíne előtt több autó is parkolt (később az egyikbe fúródva találták meg az egyik szöget), így egy jóformán elkerített utcarészről van szó, egyfajta "katlanról", amelyben a robbanószerkezet pusztított, ám, amelyen kívül minimális volt a hatás.

©

Ennek tudható be, hogy a járókelő, aki éppen a rendőrök előtt haladt el, és alig hagyta el a “katlant”, amikor a robbanás történt, valószínűleg még könnyebben sem sérült meg.

Hidegvérrel lépett át rajtuk

A robbantást követően az addig a beugróban álló alak látszólag rémisztő nyugalommal és megfontoltsággal, lassan indult el, a rendőröket figyelte, és úgy lépett át rajtuk, mintha mi sem történt volna. Amennyiben ő hozta működésbe a szerkezetet, egészen biztosan nem először tapasztalta milyen átélni ilyen közelségből egy robbanást, hiszen alig pár méter és egy bérház beugró falai választották el az üzlet bejáratától, ahol a bomba volt. Ahhoz is rendkívüli hozzáértés (vagy vakszerencse) kellett, hogy a robbanóanyagot pontosan úgy adagolja, hogy a szombati robbanás se nagyobb, se kisebb ne legyen, pontosan ezen a területen pusztítson, és azokat sebesítse (vagy akár ölje) meg, akik a célpontok voltak.

©

Ennek fényében egyáltalán nem tűnik túlzásnak Papp Károly országos rendőrfőkapitány kijelentése a járőrökről: "Ki akarták végezni őket".

Információink a robbantás körülményeit jól ismerő forrásból származnak, de tudomásunk szerint a rendőrség számára új információt nem tartalmaznak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!