szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Négy nappal a vasárnap hajnali Teréz körúti robbantás után, három nappal a kvótanépszavazás előtt volt miről kérdezni Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A vasárnap hajnali Teréz körúti robbantással kezdte csütörtöki sajtótájékoztatóját Lázár János; ezúton tolmácsolta a kormány együttérzését a robbantásban megsérült rendőrök felé, egyúttal elítélte a támadást. Mint elmondta, a népszavazási kampány során azt tapasztalta, hogy a közvélemény a rendőrök mellett áll. Szerinte ez egy nagy változás a Kádár-rendszerhez képest:

“ma a rendőrök tudhatják, hogy az ország velük van.”

A rendőrség és a Központi Nyomozó Főügyészség kérésére Lázár nem árult el részleteket a nyomozás eredményeiről.

Lázár: "Meg fogják büntetni Magyarországot a népszavazás miatt"

"A menekültválsággal felérő katasztrófa lenne, ha Gyurcsány Ferenc ismét hatalomra kerülne" - a többi között ez hangzott el Lázár János szokásos csütörtöki Kormányinfóján.

Jókedvűek a választók

Eddig összesen 30 lakossági fórumon vett részt Lázár, ezek alapján az volt a benyomása, hogy a választók nem tekintik pártügynek a szavazást. Elmondása szerint találkozott olyanokkal, aki sosem szavaztak a Fideszre, és a jövőben sem fognak, de a népszavazást üdvözölték. Ugyanakkor a választópolgárok örülnek, hogy elmondhatják véleményüket, vélte Lázár.

Higgadtak, nyugodtak, jókedvűek – összegezte tapasztalatait Lázár a fórumok részt vevőkről. “A választóknak nem Európával, hanem Brüsszellel van bajuk, rosszul vannak a brüsszeli diktátumoktól” – tette hozzá. “Elismerést érdemelnek, akik résztvettek a kampányban.”

"Nem várhatják el egy magyar nyugdíjastól, akinek 200-300 euró a nyugdíja, hogy áldozzon Afrika megmentésére" – Lázár szerint segíteni kell, de nem mindegy, hogy hogyan. A kerítés felépítése és annak őrzése a szolidaritásunk jele – tette hozzá.

Egy újságíró arra kérdezett rá, hogy Orbán Viktor személyesen miért nem vett részt a népszavazási kampányban, miközben miniszterek, államtitkárok személyesen tartottak lakossági fórumokat. Lázár szerint “elég intenzív kampányt folytat a miniszterelnök”. Orbán nemrég az Origónak és a Habony-féle Lokálnak adott hosszabb interjút.

Lázár saját választókörzetével példálózva azt mondta, ha csak annyian mennek el szavazni vasárnap, mint amennyien 2014-ben rá és a Fideszre szavaztak, akkor nem lesz nemzeti összefogás.

Lázár szerint igenis vannak no go zónák az európai nagyvárosokban

Szerinte a nagyvárosok tele vannak olyan területekkel, ahol éjszaka már nem tanácsos utcára menni.

Kocsis Mátét cáfolta Lázár

Lázár cáfolta, hogy kormányhivatalnokok hivatali időben politikai kampánytevékenységet folytattak volna. “Ilyen utasítást nem adtam ki.” Kocsit Máté egy tévéműsorban viszont nem tagadta, hogy ez így történt, sőt, szerinte ez nem is aggályos.

“Máté véleményét nem kívánjuk kommentálni”

– jelentette ki Lázár. Kovács Zoltán kormányszóvivő konteónak nevezte az esetet, hozzátéve, hogy nincs bizonyíték arra, hogy ilyesmi történt.

148 ezer migránst küldenek vissza

30 év után öt százalék alá csökkent a munkanélküliség, most 60-65 százalékos a foglalkoztatottság, míg 2010-ben ez 51 százalék volt – jelentette ki Lázár. Szerinte nem az állam alapított új munkahelyeket, hanem a vállalkozások. Már megszokott fordulatként még hozzátette, ezek az eredmények törékenyek, és ha be kell fogadnunk menekülteket, akkor csökkeni fognak a szociális kiadások: “ha újabb tíz- és százezrekről kell gondoskodni, annak következményei lesznek”.

Elmondása szerint 148 ezer olyan bevándorlót akarnak visszaküldeni Magyarországra, akik itt regisztráltak. “A magyar kormány egy embernek az átvételét is megtagadja.”

“Brüsszel is kitette lapjait” – Lázár szerint a hét folyamán az EB és az EP elnöke is megerősítette, hogy kitartanak a kvóta mellett. Az EB célja, hogy az illegális migrációból legális migráció legyen, jelentette ki Lázár. Ugyanakkor a nyugat-európai rendszer nem tud különbséget tenni gazdasági bevándorló és politikai menekült között. “Magyarország viszont nem megszervezni, hanem megállítani akarja a migrációt.”

"Terroristák nem tudnak bejutni Európába a magyar határon keresztül" – jelentette ki Lázár. És ha már kerítés: egyelőre nincs arról információja a magyar kormánynak, hogy Ausztria milyen kerítés építését tervezi a magyar határra – mondta el egy kérdésre Lázár.

Lázár szerint a nyugat-európai országok nyomására nem világították át az országon áthaladó migránsokat, ezért a TEK-et nem terheli felelősség amiatt, hogy a párizsi merénylők több napig Magyarországon tartózkodtak.

 Egy kis sorosozás

A kormány döntése alapján 2017 január 1-jétől kötelező lesz az online pénztárgépek bevezetése, Lázár szerint így elég időt adtak a kereskedőknek az átállásra. Visszakerül a Ptk.-ba az önálló zálogjog, ezt még ebben a ciklusban elfogadhatja a parlament – jelentette ki a miniszter. A Budapesti vízi világbajnokság előkészületeiről elmondta: a források rendben vannak, előkészületek rendben zajlanak a jövő évi rendezvénnyel kapcsolatban.

A 3-as metró felújítása esetében a legalapvetőbb közbeszerzési folyamatok sem indultak meg, így minden bizonnyal csúszni fog a beruházás – mondta Lázár. A fővárosi közbeszerzésről azt mondta, súlyosan piacszűkítő volt, ezért a Közbeszerzési Döntőbizottság azt felfüggesztette.

Az átszervezett Klikről azt mondta Lázár, hogy csak a tanév végén lehet véleményt mondani működéséről "pozitív jelek vannak, de óvatos vagyok".

Lázár szerint a kormánynak mérlegelnie kell, hogy Soros György magyarországi tevékenysége nemzetbiztonsági kockázatot jelent-e. Németh Szilárd Fidesz-alelnök a Pesti Srácoknak adott interjújában arról beszélt, hogy javasolni fogja a magyarországi civilszervezetek titkosszolgálati átvilágítását.

A rejtélyes Farkas Flórián

"Még mindig nem találták meg? Oh!"

– egy újságírónak azt ígérte Lázár, hogy összehoz egy találkozót Farkas Flóriánnal. Az újságíró elmondása szerint hónapok óta nem lehet elérni Farkast.

“A gyerekek bevonása nagyon nem tetszik” – mondta Lázár arról az esetről, amikor egy olasz fotós Vona Gábort követte. Ettől függetlenül a politikusoknak el kell tűrniük, hogy fotózzák, ezért nem fognak bizottságot létrehozni, tette hozzá.

"Orbán Viktort 25 éve fotózzák."

"A magyar védőnői szolgálatatás az egyik legjobb a világon" – jelentette ki Lázár a halálra éheztetett gyöngyösi kislány ügye kapcsán. Balog Zoltán Emmi-miniszternek nem kell lemondania az eset miatt, mivel a vizsgálatok jelenleg is zajlanak, magyarázta a miniszter.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ismét több mint százezren tüntettek Fehéroroszországban

Ismét több mint százezren tüntettek Fehéroroszországban

Akkora a szmog, hogy két településen már veszélyes a levegő minősége

Akkora a szmog, hogy két településen már veszélyes a levegő minősége

Mozibolondoknak és adományozni szerető könyvrajongóknak ajánljuk

Mozibolondoknak és adományozni szerető könyvrajongóknak ajánljuk