Tetszett a cikk?

Sokan kiszúrták a Teréz körúti videón a tettes körül gyanúsan tébláboló férfit, de ha volt is a robbantónak cinkosa, az szerintünk aligha ez a fickó. Tettestársnak tűnik vajon az, aki az járdán ácsorogva várja meg a szögesbomba robbanását, aztán fejvesztve menekül?

A Teréz körúti robbantásról készült videón sok mindenkinek feltűnt egy, a robbanás előtti percben felbukkanó, látszólag tétlenül lófráló figura, aki mintha valamilyen interakcióban lenne a robbantóval, legalábbis megáll vele szemben pár méterrel, mintha ránézne (ezen a pixeles videón semmi sem biztos), aztán továbbmegy ugyan, de többször visszanéz rá (legalábbis így tűnik), mintha tényleg csak annak bekövetkeztére várna, ami nemsokára megtörténik.

A videót megnéző kommentelők (és újságírók) egy része gondolkodás nélkül ki is mondta: annyira gyanús a figura mozgása, hogy akár a robbantó tettestársa is lehet.

Ez azért nagyon érdekes, mert a rendőrség mindeddig még csak nem is utalt arra, hogy a körözési fotókon is kiadott tettesen kívül valaki mást is figyelni kellene a videón. Pedig a nyomozóknak már legalább 36 órája megvolt a felvétel annak publikálása előtt, és bizonyára számtalanszor végignézték, árulkodó jeleket keresve.

Ha bele is megyünk a fenti feltételezésbe – ami elég merész dolog, különösképpen akkor, ha ezzel az események ártatlan elszenvedőjét kezdjük el gyanúsítani – akkor kapásból felmerül a kérdés: mégis mi szerepe volna a merényletben a videón feltűnő "cinkosnak"? A téblábolása alapján lehetne valamilyen őrszem, de hát milyen őrszem az, aki pont az ellenkező irányból érkezik, mint ahonnan a célpontok? Vagy csak a puszta jelenlétével bátorítja a tettest?

©

Gyanúsnak tűnhet a videónak azon részlete, amikor a férfi megáll a robbantóval szemben a járda túlfelén, és megnézi magának, de ez inkább teszi koronatanúvá, mint társtettessé. Milyen társtettes az, amelyik az arcát sapkával és csuklyával takaró, álcáját változtató bűntársával ellentétben semmilyen álcát nem ölt magára?

A videón valóban vészjóslónak hat, ahogyan a férfi elkezdi bámulni, majd szinte az utolsó pillanatig szemmel követi a rendőröket, de éppen pár másodperccel azelőtt unja meg és fordul el, amikor tényleg történik valami. A robbanás hangjára riadtan visszanéz, majd pánikszerűen menekül az összes többi járókelővel együtt, vagyis nem éppen a tettestárshoz illő higgadtsággal viselkedik. Milyen cinkos az, aki maga rémül meg legjobban attól, amit állítólagos társa ijesztő nyugodtsággal kivitelez?

Hidegvérrel lépett át az áldozatokon a Teréz körúti zacskós alak

A robbantó olyan alapossággal megtervezte a támadást, ami arra utal, hogy a helyszínt és a használt robbanóanyagot, illetve -szerkezetet nagyon jól ismerte.

De mondunk még jobbat: igaz ugyan, hogy a szakértők szerint a merénylő a repeszbomba-detonáció irányát elég jól belőtte, de ez még nem jelenti azt, hogy a szögek ne repültek volna szerteszét a körúton. Milyen tettestárs az, aki végignézi, ahogyan társa fedezékbe húzódik, ő maga viszont a nyílt utcán nézi végig a robbanást, hátha még el is találja valami?

A fentiek vajon erősítik vagy gyengítik azt a gyanút, hogy a férfinak köze lehet a bűntetthez? Úgy érezzük, gyengítik, de azért megkérdeztük az ügyben nyomozó ügyészséget, hogy feltételeznek-e az ügyben tettestársat, mire azt válaszolták, hogy még vizsgálják, hogy volt-e ilyen. Vagyis nem tudtuk meg, mit gondolnak a fura alakról.

Mindenesetre bennünk az a benyomás alakult ki, hogy a fickó viselkedése nem felel meg annak a képnek, amilyet a profi és higgadt robbantó társtetteséről kialakítanánk. Megfelel viszont annak a képnek, amit a pesti belvárosban látszólag cél nélkül sétálgató figurákról őrzünk magunkban. Inkább csak azért tűnik furcsának a viselkedése, mert rajta és a robbantón kívül mindenki másnak a mozgása lineáris a videófelvételen. Ez kevésnek tűnik ahhoz, hogy bűnrészességet feltételezzen bárki.

„Ez az ember nem először robbantott" - amit a profik gondolnak a Teréz körúti támadásról

Profi meló volt a Teréz körúti robbantás: az elkövető vagy kapott kiképzést, vagy magát képezte addig, míg ekkora magabiztossággal tudta véghezvinni a támadást - ez a hvg.hu-nak nyilatkozó tűzszerészek véleménye.

Hogy miért állt meg a robbantóval szemben? Ki tudja, talán elgondolkodott, hogy lelejmolja-e egy százassal, ennél ismerősebb jelenetet a pesti utcán aligha látunk.

Hogy mit mondhatott a rendőröket megelőző járókelő nőnek, amiért az visszafordult? Feltehetően semmit, mert a videó szerint nem hozzá fordult vissza a járókelő nő.

Hogy miért figyelte hosszan a rendőröket? Ezt sem tudjuk, de akár az is lehet, hogy az éppen mellette elhaladó, nagyon csinos, szőke rendőrnőt bámulta meg, olyan hosszan, amilyen hosszan a – láthatóan bőséges – idejéből kitelt. Aztán még kényelmesen megnézegette magát a szomszédos üzlethelyiség kirakatüvegében, amikor meg robbant a bomba, mentette az irháját. Pont olyan pánikszerűen, ahogyan a robbantón kívül mindenki.

Ha ön ismeri a gyanúba kevert férfit, segítsen felvenni vele a kapcsolatot, írjon az [email protected] címre!

Már sejtjük, hogy merre járhatott a körúti robbantó

A hétfőn nyilvánosságra hozott kamerafelvételek alapján beazonosítottuk azt az erzsébetvárosi szállodát, amely előtt biztosan elhaladt a Teréz körúti robbantó. Egy Kertész utcai szórakozóhely kamerája azt is rögzítette, hogy merre hagyhatta el a körutat a robbantó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lőrinc László: Kutyák, karavánok és szekták az SZFE-ügy árnyékában

Lőrinc László: Kutyák, karavánok és szekták az SZFE-ügy árnyékában

Komoly felfordulást okozhat az Európai Parlamentben a Fidesz kilépése

Komoly felfordulást okozhat az Európai Parlamentben a Fidesz kilépése

Hatalmas nyomatékú dízelmotor a legújabb amerikai pickupban

Hatalmas nyomatékú dízelmotor a legújabb amerikai pickupban