szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Féléves munkája veszett kárba Bayer Zsolt állami kitüntetésével – mondta állítólag indulatosan egy keddi zártkörű fórumon az amerikai nagykövet.

Indulatosan és csalódottan beszélt Bayer Zsolt, a Magyar Hírlap publicistájának állami kitüntetéséről Colleen Bell – mondta a Magyar Nemzetnek annak a keddi zárt fórumnak a résztvevője, ahol az amerikai nagykövet kifejtette véleményét.

Bár a kedd délutáni beszélgetésen Bell diplomatikus maradt, amikor a korrupcióról volt szó, és a magyarországi demokráciát érintő kritikákat sem kommentálta, akkor mégis indulatba jött és csalódottnak látszott, amikor Bayer Zsolt lovagkeresztjéről beszélt.

Bell szerint féléves munkájába került, hogy a magyar kormány legfelsőbb szintjeivel megértesse, mennyire fontos az USA-nak az antiszemitizmus elleni fellépés, és akkor arra is kitért, hogy „Bayer Zsolt írásait különösen támadó jellegűnek tartja". Amikor feltette azt a kérdést, hogy vajon Bayer véleménye egyezik-e a kormányéval, azt a választ kapta, hogy természetesen nem – idézte Bell szavait a lap forrása.

A nagykövet azt mondta, ez alapján Bayer kitüntetése nincs szinkronban azzal a zéró toleranciával, amit a magyar kormány az antiszemitizmus tekintetében vállalt. A kitüntetés szerinte "elhomályosítja azt az eredményt, amit a magyar kormány eddig elért ezen a téren".

©

Diplomáciai körökben egyébként magától értetődőnek tartják, hogy Bell az amerikai elnökválasztás után hazautazik Budapestről. A fórumon ott volt az a David J. Kostelancik nagykövethelyettes is, aki 2017 elejétől fontosabb szerepet vállalhat a magyar-amerikai kapcsolatok alakításában. Igaz, az amerikai nagykövetség a Colleen Bell távozásáról szóló hírre úgy reagált, hogy a nagykövet "belátható időn belül" nem fog hazautazni.

A Magyar Hírlap publicistájának állami kitüntetése miatt több mint száz korábbi díjazott küldte vissza a maga elismerését Áder János köztársasági elnöknek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!