szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Simicskó miniszter vizsgálati jelentést kért be a szeptemberi műveleti gyakorlaton történt esetről. Egy jobbikos képviselő kérdésére a miniszter azt írta, a Hír Tv munkatársa veszélyes területre követte volna Hajdu Jánost, ezért rángatták el. És nem a kellemetlen kérdések miatt.

A figyelmeztetés ellenére, a lőtéren indult el Hajdu János TEK-vezető után a Hír Tv riportere, ezért rángatta el onnan a terrorelhárítók terepruhás munkatársa – közölte Simicskó István honvédelmi miniszter egy írásbeli válaszban.

Sneider Tamás jobbikos képviselő érdeklődött az iránt, hogy mi a véleménye a miniszternek a TEK eljárásáról, miután a szeptemberi Black Swan műveleti gyakorlat sajtóbemutatóján a Hír Tv munkatársnője kérdést tett fel Hajdu János tábornoknak, de menet közben elrángatták. Az eseményen ott volt Simicskó is. Az esetről készült felvétel szerint így zajlott a beszélgetés a letelepedésikötvény-visszaéléseket firtató újságíró és Hajdu között:

- ... amikor ugye a letelepedési kötvényt kérelmezőket vizsgálják?

- Hát ezen a lőtéren a következőket fogják látni. A miniszter úr megérkezése után lesz egy olyan bemutató, ami... egy olyan lövészeti bemutató, amit ...mondjuk azt, hogy az elmúlt másfél-két évben, mióta együtt dolgozunk szorosabban, végzünk. Tulajdonképpen maga az együttműködés legalább húsz évre tekint vissza a katonákkal. Itt pedig egy ilyen... hát egy taktikai lövészbemutató lesz. Köszönöm szépen, viszontlátásra! (Ezzel Hajdu elindul.)

- Bocsánat, de hogy nem szúrták ki az orosz adócsalót? – megy utána a riporter.

...ööö bocsánat, de ez nem tartozik ide, fáradjanak arra – szól közbe ekkor a terepruhás udvariasan, miközben akkurátusan megragadja és hátrarántja gallérjánál fogva a riporternőt.

Simicskó az ügyben október 12-én kelt válaszában azt írta, hogy Újdörögdön a Különleges Rendeltetésű Ezred speciális éleslövészeten vett részt, ebbe nyerhetett betekintést a média. "Az egyéni, a kötelék lő- és kézigránátdobó gyakorlatok, továbbá a komplex harcászati gyakorlattal egybekötött éleslövészetek különösen veszélyes feladatnak minősülnek. Ahhoz, hogy a média képviselői éles lőszerekkel végrehajtott harcászati gyakorlaton részt vehessenek, az élet és a testi épség megóvása érdekében igen szigorú biztonsági rendszabályokat kell betartaniuk" – írta. A miniszter válasza szerint erről a részt vevő újságírók átfogó tájékoztatást kaptak, alá is írták, hogy ezt magukra nézve kötelező érvényűnek tekintik.

"Mindezek ellenére a Hír Tv munkatársa a tájékoztatást figyelmen kívül hagyva, a rendszabályokat megszegve, minden előzetes jelzés nélkül indult el a lőtéren a Terrorelhárítási Központ vezetője után egy olyan szektorban, amely részükre elhatárolt területként lett kijelölve." Ez után került sor az elrángatásra.

Az esettel kapcsolatban Simicskó vizsgálati jelentést kért be.

Kérdést kapott a TEK-vezér a Hír Tv-től, egy terepruhás rángatta el a riportert

Hajdu János egy riporteri kérdésre komoly arccal kezdett el teljesen másról beszélni, majd amikor a riporter újra feltette a kérdést, egy terepruhás férfi a gallérjánál fogva rángatta arrébb. Pedig a TEK-tábornok a magyar lakosság bizalmával játszik, amikor képtelen normálisan kezelni a sajtót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!